Järviradion Shoutcast-ohje

Shoutcast on ohjelmistokokonaisuus, jonka avulla voidaan siirtää ääntä internetin välityksellä paikasta toiseen, tai yhteysnopeuden salliessa monillekin kuuntelijoille yhtä aikaa. Shoutcast-äänivirta on lähes reaaliaikainen, sillä siirtoviive lähettäjältä vastaanottajalle on nettiyhteyden laadusta riippuen arviolta 10-40 sekuntia. Tässä ohjeessa kerromme, miten voit kuunnella ja lähettää ääntä Shoutcastin välityksellä.

Kuuntelu/vastaanotto

Shoutcast-lähetyksen kuunteluun kelpaa tavallinen äänikortilla ja kaiuttimilla/kuulokkeilla varustettu tietokone, jossa on riittävän nopea nettiyhteys ja jokin mp3-äänivirran toistoon kykenevä ohjelmisto. Suosittelemme kuunteluohjelmaksi ilmaista Winamp-ohjelmaa, jonka voi ladata valmistajan nettisivuilta osoitteesta www.winamp.com.

Julkisen nettiradion kuuntelu käynnistyy yleensä nettisivuilla “Kuuntele” -linkkiä klikkaamalla. Jos kyseessä on “yksityinen” äänensiirto, täytyy ääniyhteys avata WinAmpissa manuaalisesti:

  • Käynnistä Winamp ja avaa Playlist Editor-ikkuna (paina näppäimistöltä yhtäaikaa Alt ja E -näppäimiä), mikäli se ei jo ole avoinna.
  • Klikkaa Playlist-ikkunan vasemmasta alanurkasta ADD, ja sen jälkeen ADD URL.
  • Syötä äänivirran osoite tähän ikkunaan tarkalleen oikeassa muodossa, esim. “http://127.0.0.1:8000” (ilman lainausmerkkejä). Kysy oikea osoite äänivirran lähettäjältä.
  • Klikkaa ikkuna kiinni napsauttamalla Open ja sen jälkeen tuplaklikkaa uutta soittolistalle ilmestynyttä riviä.

.

Äänen lähettäminen

Äänen lähettämiseen tarvitaan jo hiukan enemmän ohjelmistoja ja säätämistä. Aivan aluksi täytyy tarkistaa, että edellä mainittu Winamp-ohjelma on asennettuna ja toimintakunnossa. Myös verkkoyhteydellä on merkitystä, sillä äänen lähettäminen saattaa estyä kokonaan palomuurien takana olevalta koneelta, mikäli turva-asetukset on kiilattu liian tiukoiksi. Yhteyden olisi hyvä olla vähintään 512/512 ADSL-linja, mutta vähemmälläkin pärjää poikkeustapauksissa. Sitten siirrytään itse Shoutcastin pariin.

Shoutcast-kokonaisuus muodostuu kahdesta ohjelmasta: Shoutcast Source DSP ja Shoutcast Server. Source DSP pakkaa äänen lähetyskuntoon ja työntää sen nettiin, Server puolestaan ottaa pakatun äänen vastaan ja välittää sen eteenpäin kuuntelijoille.

Järviradio tarjoaa Shoutcast Server-palvelun yhteistyökumppaneilleen, joten siitä ei tarvitse erikseen huolehtia – riittää, kun asennat lähettävälle tietokoneelle Winampin ja Shoutcast Source DSP:n, jonka voi imuroida osoitteesta http://www.shoutcast.com/download/broadcast.phtml

Asenna ensin Winamp, mikäli sitä ei ole tietokoneellasi ennestään. Sen jälkeen asenna netistä imuroitu Shoutcast Source DSP -pluginohjelma ruudulle ilmestyvien ohjeiden mukaisesti. Kun asennus on valmis, voit käynnistää Winampin ja ottaa Shoutcastin käyttöön:

  • Kun Winamp on käynnissä, paina näppäimistöltä yhtä aikaa Alt ja P-näppäimiä. Tällöin avautuu Winamp Preferences-ikkuna.
  • Shoutcast löytyy kohdasta Plug-ins >> DSP/Effect >> Nullsoft SHOUTcast Source DSP.
  • Jos SHOUTcast Source-ikkuna ei vielä avautunut, klikkaa Configure active plug-in.

winamp_preferences

Seuraavaksi silmäys Shoutcastin välilehtiin:

shout_main

Main-välilehdellä näet yleissilmäyksen äänensiirron tilaan. Kun lähetys on käynnissä, äänentasot pommpivat Input Levels-mittareissa ja numerot vilistävät vauhdilla valitsemasi Outputin kohdalla. Käyttämättömissä Outputeissa lukee vain Not Connected.

shout_output

Output-välilehdellä määrätään, mille serverille eli palvelimelle äänivirtaa lähetetään. Käyettävissä on viisi “muistipaikkaa” erilaisille asetuksille – valitse joku Outputeista ja syötä sinne tarvittavat tiedot.

Kun muutkin välilehdet on käyty läpi ja asetukset ovat kunnossa, voit palata tähän ruutuun ja napsauttaa lähetyksen käyntiin Connect-napilla.

Mikäli kyseessä on Järviradiolle tuleva lähetys, kysy Output Configuration-kohtaan tulevat asetukset tapauskohtaisesti Järviradion henkilökunnalta.

shout_encoder

Encoder-välilehdellä määritellään, millä laadulla ääni lähetetään verkkoon. Valitse vaikkapa Encoder 1 ja määrittele siihen muistipaikkaan käyttötarkoitustasi vastaavat asetukset. Yleisiä esimerkkejä eri käyttötarkoituksiin sopivista asetuksista:

Sisältö pelkkää puheohjelmaa:
Encoder Type: MP3 Encoder
Encoder Settings: 64kbps, 44.100kHz, Mono

Sisältö musiikkia ja puhetta:
Encoder Type: MP3 Encoder
Encoder Settings: 128kbps, 44.100kHz, Stereo (tai mikäli käytössä todella nopea verkkoyhteys, niin 192kbps, 44.100kHz, Stereo)

shout_input

Input-välilehdeltä valitaan kuvan mukaisesti Input Device: Soundcard Input ja Input Settings: 44100Hz Stereo.

Input Levels-mittarista näet sisääntulevan äänenvoimakkuuden, jonka pitäisi olla koko ajan jonkin matkaa miinuksella, voimakkaimmat äänipiikit jossain -5dB ja -1dB välillä. Jos tasot ovat koko ajan pohjassa eli 0dB, ääni säröytyy ikävästi. Open Mixer-napista avautuu Windowsin äänimikserit, joista voit säätää kuuntelu- ja nauhoitusvoimakkuuksia ja äänenlähteitä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Järviradion Shoutcast-ohje”

Kommentointi on suljettu.