Pikatesti: Tutunnäköinen perusläppäri – Samsung Galaxy Book 4

Katso videomuotoinen Galaxy Book 4:n pikatesti Tekniikkaparkin Youtubesta…
Moni etsii tällä hetkellä asiallisen laatuista perusläppäriä ihan tavalliseen kotikäyttöön. Samsung Galaxy Book 4 voisi teknisten tietojen pohjalta vastata huutoon: koneessa on peruskäyttöön riittävät 8 gigatavun keskusmuisti ja 512 gigatavun SSD-levy, 15,6″ näyttö ja Intelin i5-sarjan suoritin. Kun tämä laite on ainakin kampanjatarjouksissa hyvän matkaa alle viidelläsadalla saatavilla, niin kokonaisuus kuulostaa kiinnostavalta.
Tällä kertaa laite poikkesi Tekniikkaparkin tutkittavana vain parin päivän ajan, joten kyseessä ei ole perusteellinen arvostelu, vaan ensituntumia tarjoava pikatesti. Tässä ajassa ehdin kuitenkin tekemään kaikki käyttöönottotoimet ja tutustumaan tärkeimpiin Galaxy Bookin ominaisuuksiin. Olennaisimmat ensiksi: vuonna 2023 julkaistu Intel i5-1335U -suoritin tuntuu olevan tehtäviensä tasalla – Windows 11 pyörii arkikäytössä ongelmattoman kevyesti. 15,6″ näyttö esiintyy myös edukseen, sillä IPS-paneelin myötä katselukulmat ovat kelvollisia ja väritoisto vaikuttaa hintaluokassaan kilpailukykyiseltä. Kaiutinääni on myös asiallinen, joskaan ei säväyttävä. Huomattavin puute äänentoistossa on matalien taajuuksien köykäisyys – tämä on seikka, jossa Applen MacBook-koneet ovat nostaneet riman varsin korkealle yllättävän matalalle ulottuvalla toistollaan, eikä Galaxy Book 4 yllä sille tasolle.
Kuten arvata saattaa, niin tässäkin koneessa on nykytyyliin USB-C-liitäntöjä. Positiivista on se, että USB-C:n kautta onnistuu niin laitteen lataaminen kuin ulkoisen näytön liittäminenkin, joten tarvittaessa Samsungin kanssa voi hyödyntää USB-C-telakkaa, jolla kone kytkeytyy yhdellä piuhalla kotikonttorin näyttöön, näppikseen ja hiireen, ja saa samalla vauhdilla vielä latausvirtaakin. Koneen mukana toimitettava laturikin on USB-C-tyyppinen, joten sama mukana kuljetettava virtalähde voi standardin yleistymisen myötä tarjota virtaa vuorollaan myös esimerkiksi älypuhelimille ja tablettitietokoneelle. Toinen maininnan arvoinen varuste on näppäimistön taustavalaistus – ainakin talven pimeinä iltoina siitä saattaa olla huomattavaa hyötyä (kirjaimellisesti).
Muiden liitäntöjen osalta Samsung Galaxy Book 4 onnistuu tasapainoilemaan käytettävyyden ja keventämisen osalta positiivisen puolella: läppäri tarjoaa kahden USB-C:n lisäksi myös kaksi USB-A-liitäntää, perinteisen RJ45-verkkoliittimen, HDMI-kuvalähdön sekä 3,5mm kuulokemikrofoniliitännän. Onpa oikeassa kyljessä tarjolla myös MicroSDXC-muistikorttipaikka – joskin laajemman yhteensopivuuden hengessä se olisi voinut olla myös ”täysikokoisille” SD-korteille sopivaa mallia – nyt on tyytyminen pienempään microkokoon.
Vaikka Windows-tietokoneet ovat yleensä yllätyksettömän samankaltaisia ohjelmistonsa puolesta, niin Samsung on yrittänyt poiketa tästä massasta. Onkin sitten makuasia, että kaipaako näitä valmistajan omia ohjelmistotuotoksia vai ei. Kun Windows 11 -käyttöjärjestelmä tarjoaa jo valmiiksi varsin toimivia oheisohjelmistoja, niin tuntuu hiukan hassulle, että Samsung tarjoaa rinnalle samaa asiaa suorittavia ”tuplasovelluksia” esimerkiksi tietokoneen asetusten vaihtamiseen, valokuvien selailuun tai videoiden editointiin. Jos urheiluhenkeä riittää, niin toki näitä Samsungin tuottamia lisäsovelluksia voi kokeilla ja ehkä löytää niistä hyötyäkin, mutta itse näkisin helpompana pitäytyä tilanteesta riippuen joko käyttöjärjestelmän vakiosovelluksissa tai erikseen asennettavissa ja tutummissa avoimen lähdekoodin sovelluksissa. Ja jos Samsungin lisäohjelmat eivät ole mieluisia, niin tietokoneen käyttöönottovaiheessa on oma hommansa poistella niitä yksi kerrallaan.
Kokonaisuutena Samsung Galaxy Book 4 vaikuttaa tämän lyhyen kokeilun perusteella varsin ongelmattomalta perusläppäriltä. Käytettävyyden kannalta tärkeimmät komponentit vaikuttavat hyvin valituilta eikä esiin noussut selviä heikkouksia. Jos Samsungin innokas omien sovellusten tarjoaminen ei käy liiaksi hermon päälle, niin Galaxy Book 4 on varteenotettava vaihtoehto, kunhan malttaa kytätä hyviä tarjouksia. Laitteen lähemmäs 700 euron normaalihinnalla kilpailu olisi jo paljon kovempaa.