Huawei E5 -3G-modeemi
Nettitikuiksi tai mokkuloiksi kutsutut 3G-modeemit ovat jo monelle liikkuvalle tietokoneen käyttäjälle varsin arkipäiväisiä laitteita, ja sitä myötä niihin ei juurikaan tule kiinnitettyä huomiota. Vekotin vain tökätään kiinni USB-porttiin ja klikataan datayhteys auki. Markkinoilla on kuitenkin myös hiukan persoonallisempia vaihtoehtoja, ja yksi sellainen on Huawei E5, jota Sonera markkinoi nimellä ”Reilumpi nettitikku”.
Huawei E5:n idea on toimia 3G-modeemin lisäksi myös yksinkertaisena langattoman WLAN-verkon tukiasemana. Laitteessa on SIM-korttipaikan ja pienen näytön lisäksi myös akku, jonka voimin Huawei jaksaa jakaa yhteyttä valmistajan lupauksien mukaan 4-5 tunnin ajan nettikäyttöä. 3G-yhteys on tietysti helppoa jakaa WLAN:in kautta useammankin koneen kesken, joten siinä mielessä Huawei on varsin näppärä nettiyhteys tien päälle maksimissaan viidelle yhtäaikaiselle käyttäjälle – tässä ei tarvita erillisiä 3G-reitittimiä useamman koneen verkottamiseksi.
3G-yhteyksien nopeudet heittelehtivät ajoittain suurestikin, eikä moitteettoman sujuva nettisurffailuelämys ole itsestäänselvyys, kun jo valmiiksi rajallista kaistaa on jakamassa enimmillään viisi käyttäjää. Tekniikan luonteen vuoksi matkapuhelinverkon kuormitus tuntuu vaikuttavan yhteysnopeuksiin, eikä 3G-verkon kentänvoimakkuuden merkitystäkään voi vähätellä. Testissä käytettiin Soneran 3G-liittymää, jonka latausnopeus WLAN:in kautta mitattuna liikkui testijakson aikana yleensä noin puolen ja puolentoista megan välillä, jolla saadaan toki käyttökelpoinen käyttökokemus perusnäppäilyyn, mutta varsinkin nopeaa vasteaikaa kaipaavat käyttäjät jäävät kaipaamaan kiinteillä piuhoilla toteutettuja yhteyksiä mobiiliyhteyden ping-arvojen roikotellessa vajaan 200 ms luokassa. Huawein puolustukseksi täytyy todeta, että yhteyden jako useamman koneen kesken on toteutettu järkevänoloisesti: ison tiedostopaketin lataaminen yhdellä koneella ei nimittäin hyydyttänyt toisen koneen nettiyhteyttä kovinkaan pahasti, vaikka toisin olisi voinut luulla.
Nopeuksista tuskin kannattaa puhua enempää, sillä ne ovat hyvinkin pitkälti olosuhteista ja liittymästä riippuvia. Katsotaan mieluummin itse nettitikun käytettävyyttä. Huawein mukana tulee laitteen USB-liitäntään sopiva laturi, jolla akku saadaan täytettyä täysin langatonta käyttöä varten. Itse käyttöönottoprosessi oli kohtuullisen selkeä, kunhan pakkauksen materiaaleja malttoi tutkiskella kaikessa rauhassa – ohjeiden ja laitteen takakanteen painettujen WLAN-tietojen avulla läppärin nettiyhteys Huawein kautta oli pystytetty muutamassa minuutissa. Kun kaikki nippelit on kohdillaan, käyttäjän tarvitsee vain kytkeä virta Huaweihin ja yhdistää oikeaan langattomaan verkkoon tietokoneelta. Kunhan uusille mukaan hyppääville käyttäjille kertoo langattoman verkon salausavaimen, hekin pääsevät hetkessä liittymään verkkoon. Arkikäyttö on siis yhtä helppoa kuin tavallisella USB-mokkulallakin.
Huawein asetuksia hallitaan nettiselaimella suomenkielisen käyttöliittymän kautta. Säädettävää löytyy yllättävänkin paljon…
Huawei E5 on idealtaan hyvä ja toteutukseltaan toimiva WLAN-verkon ja 3G-yhteyden toisiinsa yhdistävä pikku modeemi. Jos tällaiselle käyttötavalle on omassa arjessa tilausta, paketissa voi olla hyvinkin ideaa. Alkuasetukset vaativat hiukan näpertelyä, mutta myöhemmin laitetta voisi tituleerata jopa helppokäyttöiseksi. Nettiselaimen kautta käytettävä laitteen asetuksia muokkaava sivusto saa erityiskiitosta suomenkielisestä käyttöliittymästä.
Näppärä värkki. Sopisi mökkikäyttöön huonoilla ulkotyökeleillä. Molemmilla oma läppäri toiminnassa niin ei tuu riitoja.