Asiallinen olohuonenäppäimistö kosketuslevyn kera – testissä Logitech K400 Plus
Vaikka älytelevisiot ja Chromecastin tyyliset suoratoistolaitteet ovat yleistyneet olohuoneiden kuvalähteinä, niin eivät tietokoneetkaan ole täysin kadonneet ison televisioruudun ja sohvan ääreltä. Jos tietokonetta aikoo käyttää sohvalla löhöillen, niin perinteinen langallinen näppäimistö ei käytännössä tule kyseeseen, eikä hiiren ja näppäimistön yhdistelmäkään kovin hyvin toimi, jos hiiren liikuttelulle ei ole tasaista pöytäpintaa tarjolla. Tässä kohdalla kuvaan astuu erikoisnäppäimistöt, joissa on mukana myös läppäreistä tuttu kosketuslevy – tällaisen ”lankun” avulla on huomattavasti helpompaa käskyttää olohuonetietokonetta.
Logitech valmisti useiden vuosien ajan K400-mallimerkinnällä varustettua ”medianäppäimistöä”, jota täyttää nämä kriteerit. Aikansa kutakin, he tuumasivat, ja tällä hetkellä mallistossa vastaavaa virkaa hoitaa hyvinkin samanoloinen mutta väritykseltään hiukan muuttunut K400 Plus-näppäimistö. Tällä kertaa Tekniikkaparkin testissä tutustutaan tähän uudempaan näppikseen ja verrokiksi asetetaan myynnistä poistunut edeltäjämalli.
Katso ensin unboxing-video:
Helppo käyttöönotto, hämmentävät funktionäppäimet
Logitech K400 plus on varsin selkeäpiirteinen ja helppokäyttöinen näppäimistö: kunhan kaksi AA-paristoa ovat paikoillaan, pienikokoinen USB-vastaanotin on kiinni tietokoneessa ja virta on naksautettu päälle mekaanisesta napista, niin kaikki on valmista. Ajureita tai apusovelluksia ei välttämättä tarvitse asentaa, sillä laite on sinänsä ihan standardinmukainen USB-ohjauslaite ja toimii sellaisenaan, mutta käyttäjän mielipiteestä riippuen eräs oletusasetus saattaa miellyttää tai harmittaa: K400 plus lähtökohtaisesti niin, että funktionäppäimet F1-F12 toteuttavat näppäinhattuihin painettujen merkintöjen mukaisia pikatoimintoja kuten musiikkikappaleiden välillä hyppimistä eikä perinteisiä funktionäppäinten toimintoja pysty näppäilemään muutoin kuin FN-painiketta samaan aikaan pohjassa pitäen. Jos Windowsin perinteiset näppäinoikotiet kuten ikkunan sulkeva Alt+F4 ovat lihasmuistissa jo valmiiksi, niin kolmannen näppäimen painaminen saattaa tuntua turhauttavalta, mutta toisaalta Logitechin valitseman toimintatavan ymmärtää medianäppäimistön näkökulmasta: esimerkiksi musiikkitoiston ohjaus, ikkunoiden välillä vaihtaminen ja nettiselaimessa edelliselle sivulle loikkaaminen ovat helpompia yhdellä painalluksella. Jos nyt kuitenkin tämän asetuksen haluaa vaihtaa toisinpäin, niin se onnistuu asentamalla Logitechin apuohjelma ja kliksuttelemalla funktionäppäinten toiminta päinvastaiseksi.
Nuolinäppäimet on tungettu edellismallia pienempään tilaan, joka hiukan hankaloittaa käyttöä, mutta kosketuslevy on tuntumaltaan asiallinen.
Edellämainittu funktionäppäinten toiminnallisuus erottaa uutta Plus-mallia edeltävästä K400-näppäimistöstä, jossa mediatoiston ohjauksen pikanäppäimet ovat omina nappeinaan näppäimistön yläosassa. Toinen pieni muutos on vasemman alanurkan nuolinäppäinten uusi järjestely: uudessa mallissa ylä- ja alanuolet on kutistettu puolikkaan näppäimen kokoisiksi, kun vanhassa versiossa kaikille neljälle suunnalle oli tarjolla täysikokoiset näppäimet. Makuasioita, mutta allekirjoittanut olisi mieluummin suosinut suurempia näppäimiä. Tasohiiren näppäimissä on myös pientä eroa: uudessa K400 Plussassa hiirinäppäimet ovat aiempaa pienemmät, mutta toisaalta tuntumaltaan täsmällisemmät.
Käyttötarkoitukseen sopiva käyttötuntuma
Kirjoitustuntuma K400 Plussassa on kohtuullinen, joskaan ei täydellinen. Näppäinten liikerata on riittävän pitkä, mutta vaste on varsin pehmeä, joka verottaa hiukan kirjoitusmukavuutta. Tasohiiri on asiallista perustasoa: herkkyys on hyvä, vieritykseen ja kakkosnapin klikkaukseen käytettävät useamman sormen eleet toimivat odotetulla tavalla ja tietokoneen ohjastaminen onnistuu ilman tuskailua. Jos nyt jotain muutosta voisi toivoa, niin kosketuslevy saisi olla suurempi, mutta kaiketi tämä suunnitteluvalinta on tehty olohuonekäyttöön sopivaa pieniä ulkomittoja ajatellen. Näppäinäänet ovat varsin hillittyjä ja valmistajan mukaan kukin näppäin kestää 5 miljoonaa painallusta. Kahdesta AA-sormiparistosta riittää virtaa niin pitkäksi aikaa, ettei tämän testin puitteissa päästä asiaa toteamaan, mutta valmistajan ilmoituksen mukaan kahden tunnin päivittäisellä käytöllä pitäisi päästä 18 kuukauden käyttöaikaan – vanhemmasta mallista kerääntyneiden kokemusten perusteella tämä tieto voisi olla oikeansuuntainen, vaikka käyttömäärät ja olosuhteet voivatkin vaikuttaa paristojen kestoon.
Vaikka paristot eivät kovin nopeasti kulukaan, niin näppäimistön yläreunassa on silti mekaaninen virtakytkin, jolla Logitechin saa sammutettua kokonaan.
Mielenkiintoisena sivujuonena kokeilin K400 Plus-näppäimistöä myös Xbox One-pelikonsolin ja Panasonicin älytelevision kanssa. Näppäimistö tunnistui ongelmitta molempien kanssa, mutta kosketuslevyhiiri jäi näissä laitteissa virattomaksi. Kieltämättä tuntui hiukan hassulta vaihtaa television kanavia perinteisen kaukosäätimen sijaan näppäimistöllä, mutta äly-TV:n kanssa loogisempi käyttötarkoitus on tietysti television nettiselaimen osoitteiden näpyttely. Käytännössä nettisurffailu oli silti niin Xboxilla kuin älytelkkarillakin sen verran kömpelöä, että sitä varten ei näppäimistöä tulisi ehkä ostettua.
Pieni kätevä idea: pienikokoiselle USB-vastaanottimelle on varattu oma tila paristokannen sisäpuolelta kuljetusta tai säilytystä varten.
Yhteenveto
Yleisesti ottaen Logitech K400 Plus on harkittu ja toimiva kokonaisuus varsin kohtuullisella hinnalla. Markkinoilla on itse asiassa yllättävän vähän kilpailevia tuotteita tässä nimenomaisessa muodossa – useimmiten vaihtoehtona pomppaa esille Microsoft All-In-One Media -näppäimistö, joka vaikuttaa päällisin puolin lähes vastaavalta niin toimintojen kuin hinnankin puolesta. Mikäli tietokoneen käyttö on pääsääntöisesti pelaamista tai kirjoittamista, niin K400 Plus ei ole parhaimmillaan. Toisaalta – jos erillisen hiiren käyttö ei tunnu käyttötilanteeseen sopivalta, niin tätä Logitechin valmistamaa näppäimistön ja tasohiiren yhdistelmää voi hyvillä mielin suositella.