eMachines E442 -kannettava tietokone

Tekniikkaparkin tähtäimessä on tällä kertaa mahdollisimman halpa perusläppäri ja kokeiluun valikoitui hintahaitarin edullisinta päätä edustava eMachines E442-mallinen kannettava tietokone. Kirjoitushetkellä laitteen tarjoushinta oli alle kolmensadan euron, ja tätä taustaa vasten selvitämme nyt, tekeekö tarjouskoneella mitään vai onko kyseessä jopa kelpo sijoitus.

eMachines E442 käyttää AMD:n kevyemmän pään V160-suoritinta ja ATI Mobility Radeon HD 4250-näytönohjainta. Muukin varustelu on hillittyä perustasoa, sillä muistia on Windows 7:n perustarpeisiin kelpaavat 2 gigatavua ja kovalevyä puolestaan 250 gigaa. 15″ näytön resoluutio on varsin yleinen 1366×768 ja oikeasta kyljestä löytyy polttava DVD-DL-asema.

Ulkoisesti kone ei suuremmin eroa kalliimmista eMachines- tai Acer-malleista – näppäimistö on samanlainen ja näytön kokokin yksi yleisimmistä. Koneesta jää väistämättä melko muovinen vaikutelta, mutta mustan muovin pintakuviointi tekee kokonaisuutta hiukan eloisammaksi. Kovaan rääkkiin ei tällaista laitetta kannata asettaa, mutta siististi käsittelemällä koneen voisi kuvitella kestävän normaalikäyttöä ongelmitta.

Peruskokoinen 15″ näyttö hoitaa tehtävänsä, joskaan ei liput liehuen. Tasaiset väripinnat toistuvat tarkkaan katsottaessa hiukan levottomasti eikä katselukulmat ole kaksisia, mutta näytön kirkkaus riittää normaalikäyttöön. Kuvankäsittelijä ei siis ole näyttöön tyytyväinen, mutta tavallinen kotikäyttäjä tulee toimeen tälläkin. Näppäimistö on Acerin tyylinen – litteät näppäinhatut ja tyhjää näppäinten välissä. Kirjoitustuntuma on kelvollinen, mutta jotkut käyttäjät saattavat hiukan vierastaa tätä tyyliä, jossa litteät näppäimet hiukan keinuvat painalluksen alla, riippuen siitä mihin kohtaan näppäintä sattuu osumaan.

eMachines E442 -tietokoneen käytännön suorituskyky on hintaan ja ominaisuuksiin nähden yllättävän hyvä. Windows 7 Home Premiumin peruskäyttö onnistuu takkuilematta ja kevyt lomakuvien käsittelykin luonnistuu järkevästi. 2 gigan keskusmuisti toki loppuu nopeasti kesken useampia raskaita ohjelmia yhtä aikaa pyöritellessä, mutta jos etenee asia kerrallaan, muistimäärän kanssa pärjää. Yksiytiminen prosessori on kevyessä kotikäytössä tehtävänsä tasalla ja laite vaikuttaa samassa hintaluokassa painivia miniläppäreitä vauhdikkaammalta. Jopa Canonin järjestelmäkameralla kuvatun Full HD-videon toistaminen onnistui Windows Media Playerilla nykimättä.

Oheisvarustuksen laatu on perusluokkaa: integroitu kaiutin on satunnaiseen nettivideoiden katseluun riittävä ja 4-kennoinen akku pitää koneen käynnissä ainakin puolentoista tunnin ajan. Webkamera ja mikrofonikin löytyvät samoista kuorista ja ne kelpaavat vaikkapa skype-soitteluun. HDMI-liitäntä ja SD-korttipaikka ovat molemmat mukavia lisäominaisuuksia.

eMachines E442 on Tekniikkaparkin pikakokeen perusteella hyvinkin hintansa arvoinen kokonaisuus. Jos tietokoneen käyttötarve rajoittuu ihan oikeasti nettisurffailuun, tekstinkäsittelyyn, nettivideoiden katseluun ja kevyeen lomavalokuvien korjailuun, E442 on tehtävän tasalla. Raskaampaa multimedian työstämistä tai 3D-pelaamista ei tällä koneella pysty tekemään, mutta totuuden nimissä sitä ei oikein voi huippuhalvalta tarjouskoneelta odottaakaan. Vaatimaton akkukesto ja näytön laatu saattavat houkutella sijoittamaan koneeseen tuplasti enemmänkin, mikäli näillä ominaisuuksilla on erityistä merkitystä. Toisaalta laite tarjoaa sujuvaa käytettävyyttä reilunkokoisen näytön ja erillisen numeronäppäimistön myötä eikä tehokaan lopu kevyessä käytössä kesken. E442 onnistui omalta osaltaan häivyttämään ennakkoluuloja halpistietokoneita kohtaan – testin myötä voidaan todeta, että läppäristä ei kannata maksaa suotta ylimääräistä, mikäli huipputeholle ei ole käyttöä.