Pikakoe: Acer Aspire V5-571P -läppäri

Acer Aspire V5 -läppäri edustaa kotikäyttöön suunnattujen läppäreiden tutuntuntuista kaavaa, tosin pienellä lisätempulla varustettuna: koneen 15,6″ ruutu on nimittäin kosketusnäyttö. Muilta osin laite sisältää asiallisen peruskattauksen komponentteja: prosessorina 1.8 GHz kellotaajuudella tikittää Intel Core i5-3337U, keskusmuistia on laitteen maksimimäärä 8 Gt ja perinteisenmalliselle kiintolevylle mahtuu 750 Gt dataa. Mikäli PC-pelit eivät kuulu kiinnostuksen kohteisiin, Aspiren Intel HD Graphics 4000-näytönohjainpiiri riittää hyötykäyttöön ja HD-videoiden katseluun leikiten. Jutun kirjoitushetkellä konetta myytiin tarjouksessa 600 euron hintaluokassa.

Päällisin puolin Aspire V5 näyttää varsin tyylikkäältä, joskin ulkomuodon esikuvaa ei kauaa tarvitse miettiä – läppäri nimittäin näyttää nopealla vilkaisulla hämmästyttävän paljon MacBook Prolta. Ehdottoman positiivista on se, että myös omppukoneen designiin kuuluva taustavalaistu näppäimistö on Acerissa mukana. Taustavalo helpottaa näppäilyä heikossa valaistuksessa ja kirjoitustuntuma on muutenkin käyttökelpoisen oloinen. Touchpad voisi olla hiukan tarkempikin, mutta toisaalta kymmenpisteinen kosketusnäyttö täyttää tätä tonttia.


Taustavalaistu näppäimistö on mukava lisäys ominaisuuslistalle.

Niin, se kosketusnäyttö ja sen käyttö. Lyhyesti sanottuna, tähän voisi tottua. Tablettilaitteista tuttu tyyli toimii kohtuullisen hyvin suuremmallakin näytöllä, kunhan sovellukset on optimoitu kosketusnäyttöä varten ja käyttöliittymäelementit ovat sen kokoisia, että niihin osuu sormella tökkien. Windows 8:n modernissa laatikkoleikissä asiat ovat juuri näin, ja tällaisessa laiteympäristössä kasi näyttääkin parhaat puolensa. Perinteisen työpöydän puolelle palatessa hiiri tai touchpad alkaa puolestaan tuntua paremmalta ohjausvälineeltä. Aspire V5:n kosketusnäyttö vaikuttaa toimivalta, ja erityisesti Internet Explorer-selainta käytettäessä “nipistyszoomaus” on todella luonteva tapa suurentaa sivuston pieniä yksityiskohtia paremmin näkyville. Firefox-selain puolestaan käyttäytyy kosketusnäytön kanssa kulmikkaammin – aivan kuin näppikseltä naputeltaisiin CRTL ja + -näppäinyhdistelmää.

Multimediapuolelta löytyvät ne ominaisuudet, joita kuluttajaläppäriltä sopii odottaakin – HDMI-liitäntä televisioon, integroitu webkamera videopuheluihin ja kelkallinen DVD+-RW-asema. Dolby Advanced Audio-tavaramerkillä varustettu äänentoisto on läppäriksi varsin selkeä ja ponnekas, mutta maineikkaan Dolbyn nimen asettamia odotuksia ei ihan saavuteta. VGA- ja verkkoliitännät ovat ohueen runkoon pyrittäessä siirretty yhteisen adapterijohdon varaan, joka ei erikoisine liittimeen vaikuta järin hyvältä idealta – tämä kannattaa huomioida, mikäli konetta aikoo kytkeä päivittäin vaikkapa VGA-liitäntäiseen videotykkiin ja RJ45-liitännällä toteutettuun yritysverkkoon.


Vasemman kyljen liitäntäpatteristo vasemmalta oikealle: VGA- ja RJ45-adapterin erikoisliitin, kolme USB:ia joista yksi kolmosversiota ja kuuloke/mikrofoni-yhdistelmäliitin. Varsinkin ensimmäisenä mainittu adapterikaapeli saattaa hukkuessaan aiheuttaa päänvaivaa, sillä samanlaista tuskin perusmarketista löytyy tilalle.
Acer Aspire V5 tarjoaa hintaansa nähden tasapainoisen paketin ominaisuuksia kotikäyttäjän tarpeisiin. Muovisesta rungosta huolimatta koneen olemus on ryhdikäs, vaikkei alumiinirunkoisen MacBookin jämäkkyyteen asti ylletäkään. Kosketusnäyttö on mukava lisäjippo, jonka käytännön hyöty riippuu pitkälti käyttäjästä ja tarvittavista ohjelmistoista. Vaativammat käyttäjät jäävät kaipaamaan hintaa nostavaa mutta nopeaa SSD-kiintolevyä ja ruudikkaampaa näytönohjainta, mutta tyypillinen kotikäyttäjä pärjää näilläkin eväillä mainiosti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Pikakoe: Acer Aspire V5-571P -läppäri”

  1. Miten tuon kosketusnäytön saa ”päälle” ja miten nuo valot noihin näppäimiin ?

Kommentointi on suljettu.