Tekniikkaparkin viikko 23/2020: Uusi Edge kiihdyttää kilpailua nettiselainmarkkinoilla
Uudistunut Microsoft Edge-selain asentuu pian kaikille Windows 10-käyttäjille
Windows 10-käyttäjien osalta selainkilpailu kiristyy, kun Microsoft tuo uutta Edge-nettiselaintaan entistä voimakkaammin tarjolle. Tivi kertoo, että jatkossa uusi versio Edge-selaimesta asennetaan Windows Updaten kautta muiden päivitysten mukana, eikä sitä tarvitse enää manuaalisesti ladata. Tietojen mukaan päivitys ei vielä välttämättä näy kaikilla käyttäjillä, mutta ainakin Tekniikkaparkin testitietokoneelle uusi Edge on jo ilmestynyt automaattisesti.
Konepellin alla kyseessä on varsin suuri muutos, sillä Microsoft on päättänyt, että se ei enää tee itse selaimen ydinosaa eli nettisivuja ruudulle lataavaa ohjelmistokoodia, vaan he käyttävät tästä eteenpäin avoimen lähdekoodin Chromium-koodia, joka on myös selainmarkkinoita johtavan Google Chromen taustalla. Kun nettisivustot pyritään usein hiomaan täydellisesti toimiviksi nimenomaan suosituinta selainta silmälläpitäen, niin Microsoft pääsee tällä muutoksella tavallaan samaan kelkkaan Chromen kanssa ja saavuttanee paremman yhteensopivuuden kuin aiemmalla omatekoisella Edge-selaimella.
Kummallinen taustakuvatiedosto voi sekoittaa Android-puhelimen
Jo muutamien päivien ajan netissä on kiertänyt tietoa kummallisesta taustakuvasta, joka voi saada jotkut Android-puhelimet täysin sekaisin – jos tämän haitallisen kuvan erehtyy asettamaan puhelimensa taustakuvaksi, niin näyttö alkaa vilkkua jatkuvasti päälle ja pois tehden puhelimen käytön mahdottomaksi, pahimmassa tapauksessa puhelimen joutuu nollaamaan kokonaan. Ilta-Sanomat kertoo, että ainakin useat Samsungin ja Googlen Android 10:ä käyttävät älypuhelinmallit ovat tälle pulmalle alttiita.
BBC:n haastattelemat asiantuntijat olettavat, että ongelman laukaisee joidenkin puhelinten tapa tarkistaa kuvan väriavaruutta – kun tarkistus menee pieleen, niin puhelin päätyy tähän vikatilaan. Oli syy pohjimiltaan sitten mikä tahansa, niin on syytä välttää tämän viallisen taustakuvan käyttämistä – jos siis joku on lähettänyt sinulle kuvan, jossa näkyy pilvitaivas ja vuoristoa illan hämyssä, niin kannattaa jättää kuva huomioimatta.
RFID-tunnisteet kertovat ostoskassin sisällön radiotaajuuksien kautta
Neste avaa täysin automatisoidun Easy Deli -kaupan Helsingin Ratakadulle, kertoo Tivi. Mielenkiintoiseksi tämän avauksen tekee se, että kaupassa on päädytty hyödyntämään joka tuotteeseen kiinnitettyä RFID-tunnistetta. Tämä tunniste on pieni lätkä, joka kykenee keskustelemaan lukijan kanssa radiotaajuuksia käyttäen ja kertomaan, mistä tuotteesta on kyse. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki keräämänsä tuotteet voi asettaa kerralla vaikkapa kangaskassiin pakattuna kassatasolle ja kassapääte tarkistaa radiotaajuuksia käyttäen koko kauppakassin sisällön kerralla ja laskee sen myötä ostosten loppusumman.