Saako kolmellakympillä hyvän USB-mikrofonin? Testissä Trust GXT 248 Luno
Toisinaan Tekniikkaparkissa edetään esiin nousseiden laitetarpeiden pohjalta, ja niin on käynyt tälläkin kertaa: käytössä on tietokone ilman kunnollista mikrofonia, mutta Skype-puhelut pitäisi saada toimimaan. Budjettia ei hirmuisen paljoa olisi tarkoitus käyttää, joten varsinaiset studiotason äänitysmikrofonit ovat pois suljettuja hintansa vuoksi. Aika pian katse kääntyi suosiotaan nostaneisiin edullisempiin USB-mikrofoneihin, joita markkinoidaan nykyisellään erityisesti pelistreamaajien käyttöön. Juu, onhan näissä useimmissa ”pelivarusteissa” hupaisan paljon trendikästä muotoilua, ehkä hiukan ledivalojakin koristeena, mutta ei anneta sen häiritä liiaksi.
Katseeni kohdistui hetken nettisurffailun jälkeen Trust GXT 248 Luno USB Streaming Microphone -malliseen laitteeseen, joka löytyi lähiseudun kaupasta 29,90 euron hinnalla – tämä kuulosti riittävän edulliselta, joten ei muuta kuin kassan kautta, kolmekymppiä tiskiin ja unboxaamaan! Samalla te Tekniikkaparkin lukijatkin pääsette havainnoimaan, että tuliko mikrofoniostoksesta hitti vai huti.
Katso tästä Trust GXT 248 Luno-mikrofonin unboxing-video:
Muovinen ulkokuori, mutta selkeä käytettävyys
Trust Luno vaikuttaa ensikatsauksella varsin muoviselta, joskin hiukan ulkoista vaikutelmaa painavammalta. Kevyt kolmijalka pitää mikrofonin vakaasti pystyssä pöydällä ja mikrofonin juuressa oleva nivellys mahdollistaa mikrofonin kääntämisen eri kulmiin tilanteen mukaan. Mikrofoni kääntyy ehkäpä turhankin herkästi, sillä hätäisesti Lunoa liikutellessa mikrofoniosa saattaa nyökätä johonkin suuntaan. Kun kyseessä on sinänsä varsin suoraviivainen laite, niin käytettävyysongelmia ei juurikaan ole – takaa löytyy USB-liitäntä tietokonekytkentää varten ja 3,5mm kuulokeliitäntä tallenteiden kuuntelua varten, ja mikrofonin päällä on pyöritettävä äänenvoimakkuussäädinrulla ja mikrofonin mykistyspainike.
Äänenlaatu ei ole studiotasoa, mutta täyttää odotukset
Sitten sen tärkeämmän asian eli äänenlaadun äärelle. Odotukset eivät välttämättä olleet hirmuisen korkealla hintaan nähden, mutta toisaalta Trust on pitkään alalla ollut tietokonetarvikevalmistaja, joten perusasioiden olettaisi olevan kohdallaan. Unboxingin yhteydessä tekemieni ensimmäisten äänitysten jälkeen olin jopa hienoisesti yllättynyt siitä, että äänenlaatuhan on aivan kuuntelukelpoinen, eikä äänilähteen vaihtelu Trustin ja verrokkina käytetyn studiomikrofonin välillä tuottanut niin suurta eroa kuin olisi voinut luulla – tämän vertailun voit kuunnella oheiselta unboxing-videota.
Tarkemman kuuntelun perusteella äänenlaadun arkoja paikkoja kuitenkin löytyy. Kalliimpiin studiomikrofoneihin verrattuna Trust Luno tuottaa verhoutuneempaa ja tunkkaisempaa ääntä – varsinkin diskanttitoiston puolella on korvinkuultavaa vajetta. Myös mikrofonin sijoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä liian lähelle mikrofonia puhuessa puheen aiheuttamat ilmavirrat tuottavat lieviä suhinoita ja poksahduksia ääneen – Trust hyötyisi siis jonkinlaisesta pop-filtteristä, mikäli käyttäjä haluaa välttämättä puhua läheltä mikrofonia. Toisaalta ensisijaiseksi oletetussa käytössä eli pelistriimauksessa ja nettipuheluissa mikrofonia on tuskin tarvetta pitää aivan suussa kiinni, joten etäisyyskin pienentää tämän ilmiön aiheuttamaa vaivaa.
Ohessa ääninäyte, jossa ensin on puhuttu mikrofoniin kauempaa ja sen jälkeen lähempää, äänenvoimakkuus on tasattu molemmissa näytteissä samaksi vertailun helpottamiseksi:
Kuulokeliitäntä on laadultaan kelvollinen – testissä käytetyillä Sennheiser PX100-II -kuulokkeilla ei noussut korvakuulolta esiin ongelmia. Kuulokelähdössä ei kuulu mitään havaittavissa olevia häiriöääniä ja musiikin toisto kuulostaa oikealta ja ponnekkaalta. Yksi pieni erikoisuus kuulokelähtöön kuitenkin liittyy: laitteen päällä oleva analoginen äänenvoimakkuussäädin ei varsinaisesti ohjaa tietokoneen äänenvoimakkuussäätöä vaan toimii käytännössä ”äänenvoimakkuuden rajoittimena”, eli mikäli äänilähtö on säädetty kovin hiljaiseksi tietokoneen puolelta, niin tällä säätimellä sitä ei saa voimistettua, vaan säätö pitää käydä tekemässä tietokoneelta käsin. Suurimman mahdollisen säätövaran saadakseen on siis asetettava vaikkapa Windowsin mikseristä äänenvoimakkuus suureksi ja vastaavasti pyöriteltävä Trust Lunon voimakkuussäädintä pienemmälleen niin kauan kunnes löytyy mukava kuunteluvoimakkuus.
Unboxing-videolla pohdittuun mikrofoniäänen tarkkailuun löytyi myös vastaus: Trust Lunon kuulokelähtö ei toista oman mikrofoninsa taltioimaa ääntä sellaisenaan läpi kuulokelähtöön tarkkailukuuntelua (ns. ”direct monitor”) varten, vaan kuulokeliitäntä toimii pelkästään tietokoneen ääniulostulona. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikrofonin taltioiman äänen reaaliaikaista kuuntelua varten käytettävissä on Windows-tietokoneen tapauksessa vain käyttöjärjestelmän oma ”läpitoistotoiminto”, eli Windowsin voi asettaa ohjaamaan mikrofonin taltioiman äänen takaisin saman laitteen kuulokelähtöön. Tämän digitaalisen kiertotien vuoksi tarkkailuääni toistuu kuulokkeissa pienellä viiveellä, joka saattaa häiritä joitakin käyttäjiä – tämän vuoksi useimmat varmaankin pitävät toiminnon pois päältä.
Käyttätarkoituksen huomioiden oiva peli
Mutta sitten se tärkeä huomio: tämän mikrofonin todennäköisin käyttötarkoitus ei varmastikaan ole studioäänityksissä, vaan tällainen laite hankitaan tyypillisesti juuri edellämainittuihin peli- ja nettipuhelukäyttöihin, ja tällöin mikrofonin tuottama äänenlaatu asettuu varsin hyvin kohdilleen. Jos ajatellaan vaikkapa Skype-puhelua, niin siinä tapahtuu reaaliaikaisen ääniyhteyden vuoksi väistämättä korvinkuultavaa äänen pakkausta, joka vaimentaisi diskantteja ja äänen kirkkautta joka tapauksessa. Tällöin nämä edellä kertomani äänenlaadun kritiikit menettävät jossain määrin merkitystään ja Trust menee aivan täydestä Skype-keskusteluiden mikrofonina, ja tarjoaa vielä saman USB-äänilaitteen kautta kätevästi kuulokeliitännänkin, jolloin luurit tai kaiuttimet voi kytkeä suoraan pöydällä olevaan mikrofoniin.