Tässä on 18 euron aktiivikaiuttimet: kestääkö kuunnella? Testissä Edifier G2000

Tarjousten metsästäminen on mielenkiintoista puuhaa, ja joskus törmää jopa epäilyttävän halpoihin hintoihin. Kun Suomessakin toimivan suht tunnetun kaupan sivuilla tuli vastaan monipuolisesti varustetut aktiivikaiuttimet 18 euron hinnalla, niin uteliaisuus voitti ja päätin tilata tuollaiset polkuhintaiset purkit testattavaksi. Kyseessä on Edifier G2000 -mallinen kaiutinsetti.
Katso video Edifier-kaiuttimista Tekniikkaparkin Youtube-kanavalta >>>
Edifier on vuonna 1996 perustettu kiinalainen kaiutinvalmistaja, joka on kuitenkin havaintojeni mukaan sangen tuntematon toimija Suomessa. Jos olisin etsimässä tinkimättömän hyvää äänentoistoa, niin Edifier tuskin nousisi ensimmäisenä mieleen, mutta nyt mennäänkin hintakulma edellä ja avoimin mielin! Tämän muovisen ja kevyen näköisen kaiutinsetin normaalihinta liikkuu noin 80 € tietämissä, mutta erikoisen kova alennusprosentti ja alle parinkympin jäänyt hintalappu teki tästä setistä todennäköisesti halvimman aktiivikaiutinparin, jota olen itse testannut. Ominaisuuslistalta löytyy kuitenkin langaton Bluetooth-äänentoisto, analoginen 3,5 mm stereoplugilla toteutettu äänitulo ja USB-liitäntä suoraan tietokoneeseen kytkemistä varten. Koko äänialueen 2.75″ elementti ja 2×8 watin vahvistin muodostaa äänentuottamisen ytimen. Ja täysin äänentoistoon liittymättömänä, mutta peliestetiikkaa tuovana seikkana kaiuttimista löytyy myös värivalaistus.
Totta puhuen odotukset eivät olleet kovin korkealla kaiuttimia paketista nostaessa. Muovinen rakenne, varsin yksinkertainen muotoilu, kiinteä välikaapeli kaiutinten välillä… Virtapiuhan kytkemisen jälkeen Edifierin kaiutinpari möläyttää ilmoille ”futuristisen moottoriäänen” merkiksi siitä, että nyt olisi äänentoistosetti valmiina käyttöön. Musiikintoiston käynnistyttyä on kuitenkin pakko tarkistaa mielipidettä hiukan suotuisampaan suuntaan – tämä settihän ei kuulosta niin karmealta kuin olisi kaiken tähän mennessä nähdyn perusteella voinut olettaa! Valmistajan ilmoittama taajuusvaste on 98Hz-20kHz, ja bassotoisto kuulostaa jopa hivenen tukevammalta kuin numeroarvojen perusteella voisi olettaa. Stereokuva avautuu asiallisesti ja korkeammatkin taajuudet toistuvat kirkkaasti. Ilmeisen nokkelalla taajuuskorjauskikkailulla pienistä kaiuttimista saadaan raavittua esiin kohtuullisen rytmikäs ja kuuntelukelpoinen musiikkitoisto. Toki tarkemmin kuunnellessa keskialuepainotteisuus tunkee pintaan ja varsinkin rockmusiikin äärellä diskanttitoisto alkaa olla turhankin raakaa. Edifier G2000 tuntuukin olevan musiikkitoiston osalta huomattavasti paremmin kotonaan bassovoittoisemman popmusiikin äärellä.
Nämä äänentoiston arviot tulee toki tulkita laitteen tyyppi ja hintaluokka huomioiden – nyt ei puhuta varsinaisesta hifitoistosta, vaan pelaajille suunnatuista pienistä ja halvoista kaiuttimista. Edifier G2000 tuntuu kuitenkin varsin kelvolliselta vaihtoehdolta budjettiluokan tietokonesettiin – nyt ei puhuta enää menneiden vuosien korviariipivistä saippuarasiakaiuttimista, vaan tällä setillä kärsii soitella taustamusiikkia työpöydän äärellä vallan hyvillä mielin. Lähikenttäkaiuttimista tässä kuitenkin on kyse, sillä suuremmassa huoneessa ja etäisyyden kasvaessa vääntö loppuu kesken ja äänentoiston nyanssit alkavat kadota.
Käytettävyyden puolella kompastellaan huomattavasti enemmän kuin äänentoistossa. Toisen kaiuttimen kylkeen kasattu käyttönäppäinten rykelmä on merkitty epäselvästi, ja samojen näppäinten alle koottuja pitkän ja lyhyen napinpainalluksen toimintoja sekä ainokaisen väriä vaihtavan merkkivalon logiikkaa pitää ajoittain palautella mieleen. Kaikkiein kummallisin ominaisuus on kirkkaana hohtavien värivalojen ohjaus: jos haluat valot kokonaan pimeäksi, niin valintanappia täytyy pitää pitkään pohjassa yksitoista kertaa peräkkäin! Ja jos virtajohto käy hetkenkin irti, niin laite palaa takaisin ensimmäiseen oletusväriin ja valot pimentävä naputtelu pitää tehdä alusta uudelleen. Myös äänisisääntulon ja taajuuskorjaimen valinnat palaavat tehtaan valitsemiin oletuksiin heti verkkovirran katketessa.
Myös tietokoneen liittämiseen tarkoitettu USB-liitäntä on standardista poikkeava: kaiuttimen puolellakin on USB-A-liitäntä, joten mukana toimitettava kaapelikin on molemmista päistä USB-A-liitäntäinen. Kyseinen molemmista päistä identtinen USB-A-kaapeli on sen verran harvinainen tarvike, että uutta varapiuhaa saattaisi joutua jäljittämään kotvasen aikaa. Ja sitten se kiinteä kaiutinkaapeli: kaiuttimet on yhdistetty toisiinsa piuhalla, joka on molempien kaiutinten puolella kiinteä, eli sitä ei pysty normaalikäytössä irrottamaan ollenkaan. Tästä seuraa pari hankaluutta: ensinnäkin kaiuttimet voi viedä toisistaan vain sille etäisyydelle, jonka piuha sallii – jatkokaapelin mahdollisuutta ei ole. Ja jos kaapeli sattuisikin vaurioitumaan ajan saatossa, niin uutta johtoa ei niin vaan vaihdeta, ainakaan ilman kaiuttimien purkamista.
Halvassa tuotteessa voi olettaakin olevan joitakin puutteita ja ärsyttävyyksiä, mutta Edifier G2000:n pulmat ovat siedettäviä, kun äänentoisto on kuitenkin asiallisella tasolla. G2000 vaikuttaakin hyvältä hankinnalta, jos tulevaisuudessakin vastaan sattuu hyviä alennusprosentteja. Satasta lähestyvä normaalihinta on kuitenkin vaikeammin perusteltavissa, sillä tuossa hintaluokassa alkaa löytyä sekä äänenlaadun että käytettävyyden osalta kilpailukykyisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Cepter C Five 2.0 -nimellä myytävät aktiivikaiuttimet tarjoavat Edifieriin verrattuna myös HDMI Arc-liitännän, optisen digitaalitulon ja kaukosäätimen, ja näitäkin on tarjouskampanjoissa näkynyt myynnissä 100 €:n tietämissä.