Skip to content
Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki seuraa teknologiamaailman tapahtumia, testaa uusia laitteita ja nostaa esille mielenkiintoisimmat puheenaiheet – retroilua unohtamatta.

Primary Menu
  • Etusivu
  • Arvostelut
    • Ääni ja kuva
    • Matkapuhelimet
    • Tietotekniikka
    • Autot ja liikenne
    • Pelit
  • Artikkelit
    • Ajankohtaiset
    • Ohjeet
  • Podcast
  • Tekniikkaparkki TV
  • Nettiradio
  • Info
  • Ääni ja kuva

Testissä Chromecast with Google TV 4K – Kaukosäätimellä vahvistettu toistolaite

Teijo 15.7.2022

Googlen valmistama Chromecast on tuttu ja suosittu laite jo useiden vuosien ajalta – tällä HDMI-liitäntäisellä lisälaitteella on ollut mahdollista siirtää mobiililaitteella tai tietokoneella toistettavan streamauspalvelun kuten vaikkapa Youtuben tai Netflixin kuva isolle TV-ruudulle. Väittäisin, että Chromecastin suuren suosion syynä on ollut ennenkaikkea edullinen hinta ja sangen suoraviivainen käytettävyys. Tärkeimpänä kohderyhmänä ovat olleet ne käyttäjät, joiden television älytoiminnot eivät ole enää ajan tasalla tai niitä ei ole lainkaan – uuden älytelkkarin omistaja puolestaan käyttänee suurimmaksi osaksi TV:n omia sovelluksia.

Chromecastin hankaluutena on kuitenkin ollut se, että toistoa ohjataan aina mobiililaitteelta tai tietokoneelta, jonka vuoksi toiston käynnistänyt laite on ollut hyvä pitää koko katselun ajan käsien ulottuvilla. Tätä ongelmaa on lähtenyt ratkaisemaan Chromecastin uusin ja kaukosäätimellä varustettu versio, täydeltä nimeltään “Chromecast with Google TV 4K”. Julkaisu ei varsinaisesti ole ihan uudenkarhea, sillä laite tuotiin markkinoille jo vuonna 2020, mutta syystä tai toisesta Google piti laitteen pitkään poissa Suomen markkinoilta. Nyt uusinta Chromecastia on kuitenkin virallisesti saatavilla, joten on aika ottaa laite Tekniikkaparkin testiin.


Katso Chromecast with Google TV -unboxing-video Youtubessa…

Televisioon kytkettävä Chromecast-laite muistuttaa ulkoisesti edeltäjiään varsin paljon – HDMI-liitäntä, jonka perässä roikkuu kevyehkö “keskusyksikkö”, virta syötetään USB-C-kaapelilla. Kaukosäädin on kuitenkin merkittävä ero aiempaan – nyt arkikäyttö onnistuu pelkän kaukosäätimen avulla ilman mobiililaitteella käskyttämistä. Tämä on erittäin tervetullut uudistus – nyt käyttökokemus on hyvin lähellä Android TV-pohjaisia älytelevisioita ja käskyt tuntuvat menevän perille entistä nopeammin. Kaukosäädin itsessään on hyvin suunniteltu ja kompakti kokonaisuus: yläreunan ympyrämuotoon tyylitellyt “nuolinäppäimet” ja muutama suurikokoinen toimintopainike muodostavat pelkistetyn, mutta selkeän kokonaisuuden. Huomionarvoista on se, että kaukosäätökäskyt välittyvät infrapunan sijaan Bluetoothin kautta, joten säädintä ei tarvitse tähdätä kohti telkkaria. Google on päättänyt lisätä mukaan myös TV:n ohjaukseen tarkoitettuja näppäimiä: Chromecastin kaukosäätimellä voi käskyttää television virtaa, ohjelmalähteen valintaa sekä äänenvoimakkuutta, kunhan vaan oman telkkarin IR-kaukosäätökoodit löytyvät Googlen tietokannasta. Ainakin testissä käytettä Panasonic-telkkari totteli ohjausta moitteitta.


Kaukosäädin on kätevän kokoinen ja bluetoothin kautta toimiva – eli ei turhaa tähtäilyä, komennot menevät aina perille.

Kun Google TV-käyttöliittymän pohjalla on käytännössä Android, niin ohjelmistopuolen ajantasaisuus tietysti kiinnostaa. Chromecastissa pyörii tätä kirjoitettaessa vanhahko Android 10-versio, mutta Android-tietoturvapäivitykset ovat sentään kohtuullisesti ajan tasalla toukokuun 2022 tasolla. Tämä ohjelmistopäivitys tosin saapui ihan viime tingassa ennen tämän jutun viimeistelyä – vielä muutamaa päivää aiemmin tietoturvapäivitykset laahasivat vuoden 2021 puolella. On hiukan yllättävää, että Google päivittää omaa laitettaan niin laiskasti, että turvapäivityksiä pitää odotella yli puoli vuotta! Laitteen hidas markkinoilletulo Suomessa nostaa myös toisen huolenaiheen: kun kyseessä on käytännössä jo kaksi vuotta vanha laite, niin kuinka pitkään tietoturvapäivityksiä on ylipäänsä tulossa? Kun Google ei ole asiasta tarkemmin tiedottanut, niin kysymys jää silkan spekulaation tasolle. Toivotaan kuitenkin, että Chromecast with Google TV saisi päivityksiä vielä muutaman vuoden ajan.

TV:n ruudulla näkyvä käyttöliittymä on varsin selkeä ja sulavasti toimiva. Käyttäjälle tarjotaan kotinäytössä mainoksenomaisesti eri suoratoistopalveluista saatavilla olevia sisältöjä ja luultavasti tämä jakaa käyttäjien mielipiteitä – sisällön esittelyistä voi löytää uutta mieluisaa katsottavaa, mutta toisaalta ne tekevät käyttöliittymästä hiukan levottoman näköisen. Toimintoja voi pudottaa pois näkyviltä asettamalla Chromecastin eräänlaiseen “rajoitettuun tilaan”, jolloin uusia sovelluksia ei voi asentaa eikä muitakaan lisätoimintoja ole näkyvillä – tarjolla on vain laitteeseen asennetut sovellukset, mutta silti myös edellämainitut sisältömainokset. Google Assistant on tuotu kätevästi mukaan – kaukosäätimen mustan painikkeen kautta voi lausua ääneen etsimänsä sisällön nimen, jonka jälkeen Google yrittää parhaansa mukaan tarjota katsottavaa käytössä olevasta videopalveluiden paletista.


Google TV -käyttöliittymä tuo sisältösuositukset näkyvästi esille.

Sovellusvalikoima vaikuttaa kattavalta – monet suomalaiset palvelut kuten Ruutu, MTV Katsomo, Yle Areena ja Elisa Viihde ovat saatavilla, kuten myös Netflixin, HBO Maxin ja Disney+:n kaltaiset kansainväliset palvelut. Vaikka laitteessa ajetaan Android-pohjaista käyttöjärjestelmää, niin Android-puhelinten ohjelmistovalikoima ei kuitenkaan ole saatavilla, vaan Android TV tarjoaa pienempää ja tätä käyttöympäristöä varten optimoitua sovellusvalikoimaa. Tallennustilan määräkin on kovin pieni, sillä sovellusten asentamiselle on vapaana vain 4,4 Gt tallennustilaa – tähän mahtuu muutama olennaisin sovellus, mutta tehokäyttäjä voi joutua harkitsemaan, mitä kaikkea laitteeseen lataakaan. Sovellusten yleinen toimivuus on kunnossa – käytössä ei ilmennyt testijakson aikana mitään huomiotaherättäviä hidasteluita tai jumiutumisia. Kuva ja ääni ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvällä tasolla: laite kykenee toistamaan videota 4K/60 fps-laadulla ja tuettujen ominaisuuksien joukosta löytyvät myös Dolby Vision ja HDR10+.

Lyhyesti: Chromecast with Google TV on ryhdikäs kokonaisuus ja selvä askel eteenpäin Chromecast-tuotesarjassa. Jos oma telkkari kaipaa päivitystä älytoimintojen osalta, niin tämä laite on helppo ja edullinen ratkaisu tilanteeseen. Käytettävyys ja toiston laatu ovat kunnossa, joten mitään erityisen vakavaa moitetta ei testikäytön myötä noussut esille. Tietoturvapäivitysten saatavuus tulevina vuosina toki askarruttaa, mutta kun kyseessä on noin 70 euron hintainen laite, niin pienen epävarmuuden sietää paremmin kuin kymmenen kertaa kalliimman älypuhelimen kanssa.

Continue Reading

Previous: Paristokäyttöiset radiot testissä: Sony ICF-306 ja Tecsun PL-365
Next: Elgato Wave:1 – testissä virtuaalimikserillä varustettu USB-mikrofoni

Lisää luettavaa

Elgato Wave:1 – testissä virtuaalimikserillä varustettu USB-mikrofoni
  • Ääni ja kuva

Elgato Wave:1 – testissä virtuaalimikserillä varustettu USB-mikrofoni

Teijo 29.10.2022
Paristokäyttöiset radiot testissä: Sony ICF-306 ja Tecsun PL-365
  • Ääni ja kuva

Paristokäyttöiset radiot testissä: Sony ICF-306 ja Tecsun PL-365

Teijo 7.5.2022
Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner
  • Ääni ja kuva

Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner

Teijo 5.12.2019
Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?
  • Ääni ja kuva

Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?

Teijo 23.11.2019
Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa
  • Ääni ja kuva
  • Ohjeet

Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa

Teijo 27.2.2019
Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera
  • Ääni ja kuva

Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera

Teijo 19.2.2019
Facebook Instagram Twitter     Youtube

RSS Tekniikkaparkin Podcast

  • Mikä on paras käyttöjärjestelmä?
  • Koko kansan huvia vai tekninen erikoisuus - puheenaiheena 360-kuvaus
  • Joko on älykodin aika?

Viimeisimmät artikkelit

  • Pykälän verran parempi Android-tabletti: testissä Samsung Galaxy Tab S6 lite (2022)
  • Uusi vs. vanha: vertailussa peruspuhelimet Nokia 105 4G ja Nokia 3120 Classic
  • Elgato Wave:1 – testissä virtuaalimikserillä varustettu USB-mikrofoni
  • Pikatesti: Garrett Pro-Pointer II -metallinpaljastin
  • Raspberry Pi 400 – riittääkö teho koko kansan perustietokoneeksi?

© 2018 Tekniikkaparkki.fi – Tämä sivusto käyttää evästeitä. Katso tarkemmat tiedot Evästeinfo-sivulta.

Copyright © Tekniikkaparkki.fi | Magnitude by AF themes.