Samsung NC10 -miniläppäri
Miniläppäreistä on tullut viime aikojen muoti-ilmiö ja ne käyvät parhaillaankin hyvin kaupaksi, vaikka monien muiden teknisten härveleiden myynti onkin laskusuunnassa. Samsung päätti myös tuoda oman miniläppärinsä markkinoille, ja tässä artikkelissa tutustummekin tähän NC10 -malliin.
Samsung NC10 on tuntuvasti suurempi laite kuin miniläppäribuumin aloittanut Asus EeePC 701. Parhaiten kokoero näkyy 10,2″ näytössä – nyt suurin osa nettisivuista mahtuu jo ruudulle ilman ruudun sivusuuntaista vierittelyä. Ulkomittojen ansiosta myös näppäimistö on miellyttävän kookas ja tunnokas, ja kirjoittaminen sujuu NC10:llä ilman tuskailuja. Hiiren virkaa hoitava kosketuslevy on sen sijaan jäänyt paitsioon: levy on aivan liian pieni, ja käyttökelpoista tilaa vielä entisestään rokottaa oikean reunan ”vieritysalue” – kerta toisensa jälkeen huomaa sormen ajautuvan kosketuslevyltä muovikuoren puolelle ja kursori pysähtelee tällöin keskelle ruutua. Tämä läppäri suorastaan huutaa seurakseen kunnollista irtohiirtä, mutta onneksi sellaisen kytkeminen käy USB-porttin kautta kitkattomasti.
Kestää, kestää ja kestää…
NC10 ansaitsee erityismaininnan akunkestostaan, sillä tämä pikku läppäri jaksaa maltillisessa käytössä palvella lähes kokonaisen työpäivän ajan ilman lataustaukoja. Käyttömukavuus kasvaa merkittävästi, kun konetta ei tarvitse pidellä tämän tästä latausjohdon päässä, ja töitä (tai huvia) voi jatkaa sujuvasti myös vaikkapa bussimatkalla tai puistonpenkillä.
Oikeasta kyljestä löytyy tärkeitä liitäntöjä: kuuloke- ja mikrofoniliittimet, USB ja VGA-liitin ulkoiselle näytölle. Koneen toisella puolella sijaitsevat RJ45-verkkoliitin, 2 USB:ia ja sähkönsyöttö.
Suorituskykynsä puolesta Samsung NC10 edustaa miniläppäreiden vakaata perustasoa – gigan keskusmuisti riittää hyvin Windows XP:n käyttämiseen ja kovalevylläkin on tarpeeksi tilaa reissukäyttöä varten. Kaikki normaali toimistokäyttö ja nettisurffailu sujuu täysin ongelmitta, ja koneella voi tehdä jopa kevyttä äänen- ja kuvankäsittelyä, vaikkei näyttö ja kaiuttimet huipputasoa olekaan. Pelikoneeksi tästä miniläppäristä ei luonnollisestikaan ole – vähänkin uudemmat pelit hyytyvät heti kättelyssä vaatimattoman 3D-suorituskyvyn takia. Kokeilin kaikesta huolimatta vuonna 2006 julkaistun Flatout 2-pelin demoa NC10:llä, ja tulokset olivat odotusten mukaisia: peli kyllä käynnistyy, mutta grafiikka-asetukset pitää säätää aivan minimiin, jotta ruutu päivittyisi riittävän nopeasti. Pasianssi ja monet muutkin pikkupelit sen sijaan pyörivät tälläkin koneella kitkatta, joten pelihetkiä kaipaavien reissaajien kannattaa ennemmin panostaa niihin.
Nykyläppärin perusvarusteisiin kuuluvat Bluetooth- ja WLAN-yhteydet ovat toki mukana. Paremmin varustellusta rinnakkaismallista löytyy myös integroitu 3G-modeemi, joka onkin erittäin kätevä lisävaruste: silloin nettiyhteys onnistuu omalla 3G-liittymällä ympäri Suomea paikasta riippumatta – toki nopeus vaihtelee rajusti käytettävän matkapuhelinverkon mukaan.
Hyötykäyttäjän reissukone
Samsung NC10 on näppärä ja ajatuksella koottu miniläppäri, joka sopii varsinkin hyötykäyttöön ja nettihupailuun – tätä painotusta tukee erityisesti miellyttävän laadukas näppäimistö ja pitkä akkukesto. Viihdepuolelta löytyy esimerkiksi nettikamera, pienet kaiuttimet ja mikrofoni, mutta mikään näistä varusteista ei ole erityisen hyvälaatuinen – ajavat kyllä asiansa satunnaisessa käytössä, mutta parempilaatuiset lisävarusteet ovat tarpeen, jos näille toiminnoille on enemmän käyttöä.
Tämä tasapainoinen kokonaisuus herättää kuitenkin koneen hankintaa harkittaessa muutamia perustavanlaatuisia kysymyksiä: pitäisikö hankkia vieläkin pienempi miniläppäri, vai kannattaisiko kuitenkin ostaa normaali 15″ näytöllä varustettu läppäri? NC10 putoaa tavallaan näiden kahden laiteryhmän väliin – se ei ole ihan yhtä kevyt ja pienikokoinen kuin pienimmät miniläppärit, ja hintakin on noussut ensimmäisen sukupolven miniläppäreiden 200-300 euron hintatasosta jo yli viiteensataan euroon. Toisaalta täyskokoisten ja suorituskyvyltään jämerämpien kannettavien hinnat ovat laskeneet selvästi: ”isoja läppäreitä” myydään parhaimmillaan jo alle 500 eurolla, joten ennen läppärin hankintaa on syytä puntaroida omia läppäritarpeita tarkasti.
Kenelle Samsung NC10 sitten sopii? Valinta osuu luontevasti NC10:iin, mikäli tiedossa on paljon kirjoittamista ja nettisurffailua sähköpistorasioiden ulottumattomissa. Samsungissa on potentiaalia myös monikäyttöiseksi kotikoneeksi, mikäli käyttö rajoittuu kevyelle perustasolle – ulkoisen näytön, hiiren ja näppäimistön vauhdittamana NC10 hoitaa toimistotyöt siinä missä pöytäkonekin. Mikäli taas tien päällä on tarvetta raskaammalle käytölle kuten kuvan-, äänen- tai videonkäsittelylle, niin silloin kannattaa harkita järeämmän ja isompinäyttöisen läppärin hankkimista.
Plussaa:
+ erittäin hyvä akkukesto
+ hyvälaatuinen näppäimistö
+ laadukkaanoloinen kokonaisuus
Miinusta:
– liian pieni kosketuslevyhiiri
– heikko kaiutin- ja mikrofoniääni
– suorituskyky raskaassa käytössä
Samsung NC10
Valmistajan nettisivut: http://www.samsung.com/fi/
Hintaluokka: 499 e (sisäänrakennetulla 3G-modeemilla 599 e)
”[…] ja hintakin on noussut ensimmäisen sukupolven miniläppäreiden 200-300 euron hintatasosta jo yli viiteensataan euroon. Toisaalta täyskokoisten ja suorituskyvyltään jämerämpien kannettavien hinnat ovat laskeneet selvästi: “isoja läppäreitä” myydään parhaimmillaan jo alle 500 eurolla, joten ennen läppärin hankintaa on syytä puntaroida omia läppäritarpeita tarkasti.”
Hankitko tietotekniikkasi kalleimmasta kaupasta? Itselleni on tullut tavaksi käyttää internetissä toimivia hintavertailupalveluja kuten mbnet.fi joka taitaa olla jollakin tapaa kytköksissä vertaa.fi -palvelun kanssa.
13. kesäkuuta 2009, vertaa.fi -palvelu ilmoitti, että NC10:n postikuluineen saa halvimmillaan 372,00 euron hintaan, keskihinta puolestaan on 451,00 euroa ja kallein hinta on 558,00 euroa. (lähde: http://www.vertaa.fi, viitattu 6/2009)
Ajattelin lähettää mielipiteeni, koska perustelet NC10:n sijoittumista ”isojen läppäreiden” joukkoon reilusti yli keskihintaan viitaten.
Kiitoksia Vaaditulle Nimelle kommentista, sait samalla kunnian avata tekniikkaparkin kommenttiosaston! 🙂
Artikkelin hintatieto on peräisin suoraan maahantuojalta, eli kyse on ns. suositushinnasta. Toki hintavertailulla löytyy halvempiakin kauppoja, ja niitä jokainen voi käydä itse metsästämässä vertailusivustoilta – vertaa.fi:n lisäksi ainakin http://hintaseuranta.fi -osoitteesta löytyy samanmoista palvelua.
Ihastuin aikanaan miniläppärikonseptissa juuri siihen, että nämä pikkuihmeet ovat halpoja kuin näkkileipä – esimerkiksi eeePC 701-koneita taisi mennä kaupaksi isot läjät noin 200 euron hintaluokassa, ja tuoreempana esimerkkinä näin kivijalkakaupan hyllyssä Acer Aspire Onen 179 euron hintaan. Kaiken lisäksi nämä halvat koneet mahtuvat vaikka laukun sivutaskuun eikä pikku kolhujakaan tarvitse harmitella, kun laitteessa ei ole rahallisesti kiinni vaikkapa kahta tonnia. En nyt mielestäni ihan ”isoksi läppäriksi” tätä NC10:ä luokittanut, mutta 3G:llä varustellun NC10:n noin 500 euron hinta pistää jo kuitenkin miettimään hankintaa huomattavasti tarkemmin kuin 170e:n koneen tapauksessa, ja silloin katse harhailee varmasti myös esim. 12″ tai 15″ -läppäreiden suuntaan, ainakin hetkellisesti 🙂
Jokainen kuitenkin tekee omat valintansa käyttötarpeen ja näppituntuman mukaan, ja korostetaan nyt vielä, että Samsung NC10 on näistä hintapohdinnoista huolimatta varsin miellyttävä ja tasapainoinen läppäri, joka kelpaa moneen menoon — eikä näin kevyttä ja monipuolista läppäriä vielä muutama vuosi sitten olisi edes voinut kuvitella löytävänsä alle 400 euron hinnalla, joten kaikki on suhteellista tietotekniikan maailmassa…