Ubuntu 9.04 Linux-käyttöjärjestelmä

ubuntu904_paakuva

Yleisesti ottaen linux-käyttöjärjestelmät ovat herättäneet laajaltikin kiinnostusta, mutta käytännön toimet käyttöjärjestelmän vaihtamiseksi ovat monilta jääneet tekemättä. Eräs tämän hetken puhutuimmista ja suosituimmista linuxeista on Ubuntu. Testaamme nyt Tekniikkaparkissa Ubuntu-jakelun tuoreimman 9.04-version ja tarkistamme, onko siinä jo aineksia keskivertokäyttäjän työpöydälle.

Asennettu muutamalla klikkauksella

Vanha linux-myytti väittää, että käyttöjärjestelmän asennus olisi tolkuttoman hankala operaatio. Viimeistään tässä vaiheessa voi unohtaa tällaiset väitteet, sillä Ubuntun asennus on hyvinkin suoraviivainen ja selkeä operaatio – käynnistetään tietokone asennus-CD:ltä, käynnistetään asennus, vastataan muutamaan helppoon ja suomenkieliseen (usein jo oletuksena oikein olevaan) kysymykseen ja annetaan koneen raksutella puolisen tuntia. Jos asennus ei kuulosta hyvältä idealta, voi käyttöjärjestelmää toki kokeilla myös suoraan CD:ltä käynnistettävänä, eikä tietokoneelle tehdä tällöin mitään muutoksia.

Linuxista on tehty useitakin kevytversioita (esimerkiksi DSL), jotka toimivat vauhdikkaasti vanhallakin koneella, mutta Ubuntu 9.04 vaatii käyttöönsä kohtuullisen tuoretta rautaa ollakseen parhaimmillaan. Suutaviivoiksi voisi todeta, että edellistä 8.10-versiota kokeiltiin Tekniikkaparkin toimituksessa ihan vaan kokeilunhalun vuoksi 500MHz Pentium3-koneella, jossa Ubuntu kyllä käynnistyi ja netin selailukin onnistui jotenkuten, mutta ohjelmat käynnistyivät poskettoman hitaasti. Testaajan arvion mukaan vähintään AthlonXP- tai Pentium4-prosessori siis takaa mukavan meiningin, vanhemmalle konekannalle kannattaa etsiä kevyempi linux-versio.

Testilaitteena käytetty muutaman vuoden vanha 2,8 GHz Pentium4-prosessorilla ja 512 Mt:n keskusmuistilla varustettu pöytämallin PC-tietokone kelpasi mainiosti Ubuntu-käyttöön – vaikka lisämuisti ei olisi pahitteeksi ja P4-prosessorikin alkaa olla jo auttamattomasti vanhaa tekniikkaa, niin siitä huolimatta peruskäyttö sujuu kokoonpanolla takkuilematta. Myös kaikki koneen komponentit näytönohjainta ja äänikorttia myöten tunnistuivat automaattisesti asennuksen yhteydessä, eikä koneeseen tarvinnut erikseen asentaa tai päivittää mitään ajureita.

Vaivatonta käyttöä ja ylläpitoa

Kun asennustoimet on tehty, voi arkikäyttö alkaa. Ubuntu 9.04 ei jätä jälkeensä juuri mitään säädettävää, vaan käytön voi aloittaa samalta istumalta. Ubuntu 9.04 on perustoimintojensa osalta lähes kokonaan suomenkielinen, joten kielimuurikaan ei pääse häiritsemään. Jos jotain ohjelmistoja jäi koneelta puuttumaan, voi niitä asentaa Synaptic-paketinhallintatyökalulla. Tämä hienolta kuulostava nimi kätkee alleen yksinkertaisesti apuohjelman, jolla voi selata tarjolla olevia linux-ohjelmia ja asentaa haluamansa ohjelmat parilla hiiren klikkauksella. Jos esimerkiksi haluat käyttää Mozilla Thunderbird-sähköpostiohjelmaa, asennus tapahtuu kirjoittamalla hakuruutuun “thunderbird”, klikkaamalla ohjelman kohdalla “Merkitse asennettavaksi” ja lopuksi kuitataan aikomukset “Toteuta” -napin klikkauksella. Siinä se. Hetken odottelun jälkeen päävalikosta löytyykin jo kaivattu ohjelmisto.

ubuntu904_synaptic
Synapticilla uusien ohjelmien asentaminen sujuu hämmästyttävän nopeasti.

Ubuntu 9.04:n käyttöliittymä muistuttaa oletusasetuksissaan hyvinkin paljon Windowsia, joten oppimiskynnys ei siltä osin ole korkealla. Monet Windowsista tutut ilmaisohjelmat toimivat haluttaessa myös Ubuntussa – useimmista on julkaistu oma versionsa Linuxia varten, ja monet muut Windows-sovellukset toimivat käyttökelpoisesti myös linuxin alaisuudessa Wine-ohjelmiston avustuksella. Maininnan arvoisia tuttavuuksia ovat esimerkiksi OpenOffice, Mozilla Firefox & Thunderbird, Skype, Picasa ja Spotify.

Toki Ubuntusta löytyy joitakin puutteita ja ongelmiakin. Yleisin este Linuxiin vaihtamiselle on se, että jotain tiettyä Windowsissa käytettyä ja päivittäin tarvittavaa ohjelmaa ei saada kunnolla toimimaan linuxin alaisuudessa tai jollekin tietylle oheislaitteelle ei mistään löydy linux-ajuria. Mikäli tietokoneellaan haluaa tehdä muutakin kuin perustason surffailua, musiikin kuuntelua ja tekstinkäsittelyä, on edelleen syytä varautua myös pienimuotoiseen asetusten viilaamiseen ja ohjeiden lukemiseen. Ylitsepääsemättömät ongelmat ovat kuitenkin harvinaisia, sillä nimenomaan Ubuntulle löytyy netistä kasapäin tukea, apua ja keskustelufoorumeita, joista voi etsiä vastausta esille tulleisiin ongelmiin. Suomeksikin apua on tarjolla jonkin verran, mutta englantia osaaville löytyy ratkaisu lähes mihin tahansa pulmaan, kun vaan asettelee Googleen sopivan hakusanan.

Ilmaista hupia kokeilunhaluisille

Ubuntu 9.04-käyttöjärjestelmä tarjoaa ilmaisen ja vakaan alustan myös kotikäyttäjälle. Kun asetukset on saatu kerran kohdalleen ja oheislaitteet on asennettu, Ubuntu vaikuttaa varsin huoltovapaalta ja varmatoimiselta. Nimenomaan huoltovapaus ja Windowsia parempi tietoturva saattavatkin olla tärkeimpiä syitä Ubuntun asentamista harkittaessa.

Ubuntu 9.04:n kokeileminen on ilmaista eikä sitä varten edes tarvitse asentaa koneelleen mitään ylimääräistä – käyttöjärjestelmä toimii tarvittaessa suoraan CD-levyltä. Suosittelen jokaista vähänkin asiasta kiinnostunutta hankkimaan itselleen tuoreen Ubuntu-asennuslevyn ja testaamaan järjestelmää ihan itse. Helpoin tapa hankkia asennuslevy on imuroida se Ubuntun verkkosivuilta ja polttaa se itse CD:lle.

Linux on kypsynyt koko ajan valmiimmaksi käyttöjärjestelmäksi ja Ubuntu 9.04 on jo ilahduttavan viimeistelty ja tyylikäs kokonaisuus. Aktiivisen tietokonepelaajan käyttöön Linux ei vieläkään kunnolla sovi, mutta hyötykäyttöä painottaville käyttäjille Ubuntu on erittäin varteenotettava vaihtoehto. Nettisurffailu on vaivatonta, OpenOffice hoitaa kaikki tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentatyöt, musiikki soi pontevasti ja joutohetket kuluvat vaikkapa pasianssin tai tetriksen parissa – kyllä keskivertokäyttäjä voi jo ihan vakavasti harkita Ubuntu Linuxia työpöydälleen.

Ubuntu 9.04
Verkkosivut: http://www.ubuntu-fi.org/
Hinta: ilmainen

Plussaa:
+ helppo koekäyttää ja asentaa
+ kevyehkö käyttöjärjestelmä, toimii myös muutaman vuoden ikäisillä koneilla
+ runsas ohjelmistovalikoima vakiona ja uusien ohjelmien asennus helppoa

Miinusta:
– joidenkin eksoottisten oheislaitteiden toimivuus saattaa olla puutteellista
– syvemmälle menevät säädöt vaativat hiukan perehtymistä ja ohjeiden etsimistä

8 kommenttia artikkeliin ”Ubuntu 9.04 Linux-käyttöjärjestelmä”

 1. Kiitos tästäkin laadukkaasta artikkelista. Tätä versiota voisi jo melkein harkita, toisaalta olen ihan tyytyväinen tähän Vistaankin.

  • Kiitos itsellesi kommenteista! Käyttöjärjestelmän valinta on tosiaan aika visainen kysymys, sillä kaikki kolme päävaihtoehtoa – Windows, MacOS ja Linux – ovat aivan käyttökelpoisia ja varteenotettavia vaihtoehtoja, ja pian päästään tutustumaan myös uunituoreeseen Windows 7-versioon. Sen verran kuitenkin innostuin Linuxista testin yhteydessä, että tätäkin tekstiä kirjoittelen Ubuntu 9.04:lla 🙂

 2. Jep, ja jos Ubuntu vaikutti hyvältä, niin kannattaa kokeilla myös Mintiä http://www.linuxmint.com. Loistava distro, joka perustuu Ubuntuun (ja sitä kautta Debianiin). Tosin paras asennusohjelma löytyy IMHO OpenSuSE:sta.

  • Mint näyttää kyllä nettisivujen perusteella lupaavalta. Pitääpä asennella Mint jollekin koneelle ja mahdollisesti myös ottaa asia esille täällä Tekniikkaparkissa jossain vaiheessa. Kiitokset vinkistä!

 3. Ubuntu 9.04 Linux. Skype hävisi vaihdossa 7.10:een, lataus onnistui muuten mutta oma puhe ei kuulu vastaanottajalle. Jostain luin ohjeen kääntää Pulse mutta ei toimi vieläkään. ? Kiitoksia neuvoista.

  • Olen kyllä asentanut 9.10:n yhdelle koneelle ja tyypittänyt kevyesti uuden käyttöjärjestelmän toimintaa, mutta syvällisempi artikkeli ei taida tuosta versiosta olla tähtäimessä. Uskoisin, että seuraava versio 10.04 LucidLynx pääsee Tekniikkaparkissa laajempaan esittelyyn, sillä kyseessä on pidennetyn tuen LTS-versio.

   Nyt kun asia kuitenkin tuli esille, niin tässä tiiviit ensikokemukset Ubuntu 9.10:stä. Käyttöjärjestelmän asennus tapahtui päivityksenä, eli 9.04 ilmoitti muiden päivitysten yhteydessä mahdollisuudesta päivittää uuteen versioon. Itse päivitysprosessi oli varsin kivuton ja käytännössä tarvitsi vain naksutella OK:ta muutamaan ikkunaan. Päivityksen jälkeen päälinjat olivat ennallaan, järjestelmä toimi normaalisti ja tutut ohjelmat sekä kuvakkeet olivat tallessa. Sama Ubuntulle tyypillinen suoraviivaisuus ja karu tyylikkyys on edelleen läsnä.

   Jotain pientä hienosäätöä päivitysprosesseihin kuitenkin aina liittyy, joten jos vielä tässäkin vaiheessa koneessasi pyörii 9.04, kannattaa ehkä odotella huhtikuun kieppeillä ilmestyvää 10.04 LTS:ää ja tehdä päivitykset vasta sitten.

Kommentointi on suljettu.