Panasonic DMC-TZ10 -digikamera
Järjestelmäkamerabuumin keskellä pikku pokkarikamerat ovat jääneet hiukan varjoon, mutta oikeastaan aivan suotta: tällä kertaa testiin pääsee nimittäin varsin monipuolinen ja mielenkiintoinen taskukamera – Panasonic Lumix DMC-TZ10.
TZ10:n silmiinpistävimpiä ominaisuuksia ovat 12-kertaisen optisen zoomin ja 25 mm laajakulman tarjoava objektiivi, 720p-teräväpiirtoon ulottuva videokuvaus, 3″ LCD-näyttö ja kameran päältä pilkistävä GPS-vastaanottimen sisältävä kyhmy. Kun otetaan huomioon kameran pienet ulkomitat, tämä ominaisuuslista alkaa kieltämättä saman tien herättää kiinnostusta. Mutta pystyykö tällaista kattausta tunkemaan laadukkaasti tavallisen taskukameran kokoiseen kuoreen? Päätimme ottaa siitä selvää.
Panasonic DMC-TZ10 vaikuttaa laadukkaalta laitteelta ensituntumasta alkaen. Panasonicin viimeistely on korkeatasoista ja kamera tuntuu kädessä hiukan ennakko-odotuksia painavammalta, joka on myös omiaan nostamaan laatuvaikutelmaa – kai se sitten on jonkinlainen kirjoittamaton sääntö, että mitä painavampi kamera, sitä paremmat kuvat… Kamerasta löytyy peräti kolme mekaanista kytkintä: virtanappula, kuvaustilan valitsin sekä kuvaus- ja katselutilojen välillä vaihtava nappi. Kaikki nämä näppäimet ovat pienehköjä ja varsinkin virtanäppäimen kohdalla tuo designin minikokoisuus saattaa hiukan vaivata, mutta näihinkin säätimiin onneksi tottuu nopeasti. Muilta osin näppäinsuunnittelu on varsin onnistunutta, sillä näppäinten painalluksista saa mukavan naksahtavan vasteen ja olennaisimpiin toimintoihin pääsee käsiksi kohtuullisen vähällä valikkosurffailulla.
Käytettävyyspuoli on siis pääpiirteissään kunnossa, mutta entäs sitten kuvanlaatu? Myös tällä saralla Panasonic DMC-TZ10 onnistuu mukavasti. Ei olisi reilua verrata taskupokkaria järjestelmäkameroihin, joten terävintä kriittisyyttä täytyy hiukan vaimentaa. Kuitenkin laitteen koko ja hinta huomioiden TZ10 taltioi yllättävänkin hyviä 12 megapikselin kuvia. Automaattisäädöt osuvat useimmiten järkevästi kohdilleen ja joistakin kuvausohjelmista oli testikäytössä selkeää hyötyä verrattuna täysautomaatilla kuvaamiseen. Kohina alkaa selvästi erottua kuvista jo ISO800-tarkkuudella, mutta vasta ISO1600:lla se voimistuu häiritsevän näkyväksi – joskin korkeimmankin herkkyyden kuvat ovat pieneen nettikokoon kutistettuna vielä täysin käyttökelpoisia. Hämärässä Panasonic TZ10 tarjoaa perussuorituksen – jos kohinasta haluaa eroon yön pimeydessä, on syytä käyttää joko kameran sisäistä salamaa tai kamerajalustaa. Pienet nurinat kuitenkin sietää ongelmitta, sillä kameran hulppean polttovälin tarjoava objektiivi osoittautui erittäin laadukkaaksi osaksi – pitkästä zoomista ja varsin leveästä laajakulmasta on paljonkin iloa arjen kuvaustilanteissa.
Suurimman yllätyksen paketissa tarjoaa kuitenkin videokuvaus. Panasonic DMC-TZ10:n tiedoissa luvataan 720p-teräväpiirtovideoita, mutta näinhän on tehty jo lukemattomien kameroiden ja jopa kännyköiden yhteydessä, vaikkei niiden laatu ihan moitteetonta ole ollutkaan. TZ10 suoriutuu kuitenkin videokuvauksesta vaivattoman laadukaasti, vaikkei isompien videokameroiden laatuun kaikilta osin päästäkään. AVCHD Lite-formaattiin kuvattujen HD-videoiden yleinen laatu on silmää miellyttävää ja jopa videosta napatut pysäytyskuvat ovat valokuvamaisen tarkkoja, toki videoresoluution sallimissa rajoissa. Zoomaus ja automaattitarkennus toimivat myös videokuvauksen aikana, joskin molemmat toiminnot ovat tuolloin eräänlaisessa rauhallisemmassa tilassa ylimääräisen ääniraidalle tarttuvan melun välttämiseksi. Tarkennus voisi tapahtua nopeamminkin, sillä ajoittain automaattitarkennus jää hetkeksi kokonaan kuutamolle ja sitä täytyy ”herätellä” liikkeelle kameraa liikuttelemalla tai vaikkapa laajaan suuntaan zoomaamalla. Kameran päällä sijaitsevat stereomikrofonit kestävät yllättävän kovia äänenpaineita ilman mainittavaa säröytymistä, joten ympäristön äänien pitäisi tarttua videolle kelvollisena tilanteessa kuin tilanteessa. Kyllä näitä klippejä kestää pienistä puutteista huolimatta katsoa jo taulutelevisionkin ruudulta.
Panasonic Lumix DMC-TZ10 tarjoaa superzoom-pokkarin ominaisuudet taskuun mahtuvassa paketissa, joka sinänsä on jo ihan kelpo saavutus. Kilpailu on kuitenkin kovaa, joten yksinvaltiaan elkein ei TZ10:kään voi markkinoilla paistatella. Yhtä kaikki, Panasonic osoittautui testissä tasavahvaksi kokonaisuudeksi: hyvä optiikka, kohtuullisen selkeä käyttölogiikka ja laadukkaan oloinen ulkokuori saavat Tekniikkaparkilta kehuja. Pikelitasolla kuvia tiiratessa voisi aina toivoa valokuviin hiukan lisälaatua, mutta pokkarikoon kennon huomioonottaen suoritus on aivan kelvollinen ja kameraa voi suositella monenlaiseen menoon.