König FTA19N tallentava digiboksi
Digiboksi alle neljälläkympillä ja vielä tallentava malli? Kaupan hyllynreunaan rustattu teksti kiinnitti Tekniikkaparkin toimittajan huomion ja päätimme ottaa selvää, saako muutamalla kympillä toimivaa tallentavaa digiboksia. König FTA19N on simppeli DVB-T -verkon tallentava digiboksi, jonka halpa hinta selittyy hyvinkin nopeasti laitteen tietoja tutkaillessa: ensinnäkin itse tallennusmedia ei sisälly hintaan – käyttäjän täytyy hankkia erikseen vaikkapa USB-muistitikku laitteen tallennusvälineeksi. Toisekseen Königissä on vain yksi viritin, joten useat yhtäaikaiset tallennukset eivät ole mahdollisia. Varsin pelkistettyä tekniikkaa on siis luvassa, mutta onko laite silti hintansa väärti?
Ensivaikutelma König FTA19N-boksista on muovisen oloinen – halvan ja tylsännäköistä vaaleanharmaata laatikkoa on luvassa. Kaukosäädin on onneksi suht asiallisen oloinen ja kevytkin. Takapaneelin liitännät jatkavat karua linjaa: kaksi SCART-liitintä ja antennijohdon läpivienti, siinä se. Laitteen päällekytkemisen jälkeen alkaa tutunoloinen viritysrumba, jonka aikana automaattihaku raksuttelee kanavat kohdilleen. Kanavajärjestys tosin meni pieleen, mutta onneksi sitä pystyy jälkikäteen korjailemaankin. Kun kanavat ja asetukset on näpytelty kohdilleen, päästään arkikäytön pariin, joka katseluominaisuuksien puolesta sujuu halpisboksille ominaisella tavalla: kaikki perustoiminnot pelaa, kanavanvaihto on riittävän ripeää, ruudulta saa valittua tekstitykset päälle jonka jälkeen YLEnkin tekstit näkyvät, hitaahko teksti-TV:kin löytyy. Kuvaruutuvalikoiden ilme on vanhahtavan oloinen, mutta olennainen tieto toki välittyy.
Entä sitten tallennukset? Alkukokeilut pienellä USB-muistitikulla onnistuvat heti kärkeen odotetulla tavalla: EPG-valikosta löytyy muutaman tovin odottelun jälkeen illan ohjelmat, joita voi punaisella näppäimellä ajastella. Myöhempiäkin ohjelmatietoja on näkyvillä, mikäli boksi saa niitä lähetysvirrasta napattua. Kun ajastusaika koittaa, boksi pomppaa tallennettavalle kanavalle ja pysyy siellä tallennuksen loppuun asti, eli tallentaessa ei voi katsella muita saman nipun kanavia tai edes pyöritellä muistista vanhoja tallennuksia – vain äänenvoimakkuuden säätö ja ajansiirtokelailu ovat tallennuksen aikana mahdollisia. Tallennetut ohjelmatkin löytyvät valikoiden uumenista pienen naksuttelutuokion jälkeen. Uteliaisuus pakottaa tekemään USB-tikun testailun jälkeen kunnianhimoisemman tempauksen: tökätään etulevyn USB-liitäntään kiinni 1500 gigatavun ulkoinen kiintolevy ja katsotaan miten käy! Puolentoista teratavun levy hidastaa boksin käynnistymistä merkittävästi ja levyn tunnistamista joutuukin odottelemaan tovin jos toisenkin, mutta suureksi yllätykseksi odotus palkitaan ja iso kovalevy tunnistuukin lopulta kokonaisuudessaan käytössä olevaksi tallennustilaksi. Sopivaan formaattiin tallennetut ääni- ja videotiedostot tuntuivat myös toistuvan kiintolevyltä asianmukaisesti.
Königin valikot ovat melkoisen sekavia ensisilmäyksellä, joten totutteluun menee muutama tovi.
Takapaneelin liitännöistä löytyy vain ne pakolliset perusasiat: antenni- ja SCART-liittimet.
König FTA19N on ristiriitainen kokonaisuus: hinta on matala ja perustoiminnot rullaavat asiallisesti, mutta boksin käyttökelpoisuutta varjostavat varsin merkittävät tallennukseen liittyvät puutteet, joista jo aiemmin mainitsinkin. Myös käyttöliittymän kömpelö toteutus saattaa vaatia jonkin verran totuttelua ja conax-kortinlukijan puuttuminen rajoittaa käytön vain ilmaiskanavien katseluun. Mikäli tallennustarpeet ovat vähäisiä eivätkä maksu-TV-kanavat kiinnosta, König saattaa olla juuri se sopiva ja edullinen tallennusratkaisu satunnaiselle TV:n katsojalle. Königiin täytyy suhtautua siltä kantilta, että yksinkertainenkin tallennustoiminto on parempi kuin ei tallennusmahdollisuutta ollenkaan. Tyypillisimmillään voisin kuvitella Königin kytkettynä mökkitelkkarin yhteyteen, jolloin laitteella voi tallennella ohjelmanpätkiä mökkireissun aikana ja jos ei aika enää riittänytkään tallenteiden katseluun, voi koko videokasan ottaa mukaan USB-tikulla ja katsella ne kotitietokoneella myöhemmin – Königin tallennukset nimittäin avautuvat tietokoneella vaikkapa Windows Media Playerin avulla suoraan muistitikulta. Kaikesta puutteistaan huolimatta halpislaite näyttääkin tarjoavan tässä tapauksessa rahalle kelpo vastineen.