Apple iPad 2 arvostelussa
Tekniikkaparkin testiin on tällä kertaa saapunut uudenkarhea Apple iPad2 -tablet-tietokone. Laite saapui viikko sitten Suomeen kovan säpinän ja toimitusvaikeuksien säestämänä, eikä laitetta keskustelupalstojen kommenteista päätellen vieläkään ole kaikille halukkaille pystytty toimittamaan. Tekniikkaparkki pääsi kuitenkin ensimmäisten joukossa laitteen kimppuun ja seuraavassa kuullaan tuntumia ensi metreiltä.
iPad2 on ulkoisesti varsin vakuuttava ilmestys. Design muistuttaa läheisesti iPhone- ja iPod Touch-laitteita, mutta lähes kymmentuumaisen näytön myötä kokoa on reilusti enemmän. Ensi tuntumat laitteen päälle kytkemisen ja iTunesin kanssa aktivoinnin jälkeen olivat hiukan kahtiajakoiset – kuva on iso ja kirkas, mutta tarkkuutta voisi jo tämän kokoisessa ja läheltä katseltavassa ruudussa olla enemmänkin. Varsinkin nettiselailu hyötyisi tarkemmasta näytöstä selkeästi. Silmä kuitenkin tottuu nopeasti tähänkin näyttöön, eikä lievä tarkkuusvaje muodostu käytön edetessä ongelmaksi. Äänipuoli sen sijaan yllättää positiivisesti – iPad 2:ssa on laitteen kokoon suhteutettuna ponteva ja selkeä kaiutinääni, jota kuuntelee isompien kaiutinten puuttuessa ihan mielellään. Toki 3,5mm kuulokeliitännästä saa kaivettua esille hifimmän äänimaailman, mikäli luurit vaan ovat kunnollisenlaatuiset.
Yleinen käyttötuntuma on tuttua ja turvallista Applea. Valikoiden vierittelyt, nettisivujen selailut ja jopa tekstinsyötty onnistuvat herkän ja käyttökelpoisen kosketusnäytön kautta. Varsinkin vaakatasossa QWERTY-näppäimistö on jo sen verran kookas, että sillä voi pienen harjoittelun jälkeen naputella jo useammallakin kuin yhdellä sormella, joka puolestaan nopeuttaa tekstinsyöttöä tuntuvasti. Ohjelmat avautuvat A5-tuplaydinprosessorin vauhdittamana nopeasti eikä ensimmäisten testipäivien aikana ilmennyt mainittavia hidastuisia normaalikäytössä.
Tietotekniikasta kun on kyse, niin tässäkään tapauksessa ei aivan ongelmitta selvitty. Ensimmäistä kertaa Garage Band-ohjelmaa käytettäessä iPad 2 koki nimittäin totaalisen hyytymisen: kesken virtuaalikitaran rämpyttelyn kuva juuttui paikalleen eikä laite reagoinut enää mihinkään näppäinpainalluksiin. Ensin tuli mieleen irroittaa laitteen akku, mutta hetkinen – sehän on sisäänrakennettu, ei auta. Apu löytyikin pakotetusta uudelleenkäynnistyksestä, jonka saa aikaan koti- ja virtanäppäimiä pohjassa pitämällä. Pieni kiusa muuten niin viimeistellyssä kokonaisuudessa. Sittemmin ei jumiutumisia ole ilmennyt, joten kyse lienee yksittäisestä sattumasta.
Uusia ominaisuuksia iPad2:ssa edustavat etu- ja takapaneelin kamerat. Huomaamattoman pienet kamerat tuottavat kuvanlaatua, joka ei sekään juuri huomiota osakseen kerää – varsinkin valokuvat ovat molemmilla kameroilla kuvattuna hyvin vaatimattomia, korkeintaan pienimuotoiseen bloggaamiseen ja muuhun nettijulkaisuun sopivia. Videotallennuksen laatu sen sijaan vaikuttaa aivan käyttökelpoiselta – teräväpiirtovideoita katselee kohtuudella ainakin tietokoneen ruudulta. Yhteenvetona kameroista voisi sanoa, että ei iPadeja pelkästään niiden takia kannata ostaa, mutta lisänä jo ennestään hyvään kokonaisuuteen ne ovat aivan tervetulleita.
iPad 2:n suurin vahvuus on ohjelmistotarjonta. App Storessa on jo tässä vaiheessa kohtuullisen paljon iPad-sovelluksia, ja pakon edessä iPhone-ruudulle sovitettujakin ohjelmistoja voi käyttää, kunhan hyväksyy joko suht pienen kuvakoon tai rosoiseksi koko näytölle suurennetun grafiikan. Juuri käyttökelpoiset ohjelmistot houkuttelevat iPad 2:n äärelle – esimerkkeinä voisi mainita vaikkapa 3,99 euron hintaan App Storesta ladattavan Garage Band-musiikkiohjelmiston tai hienosti toimivat selain- ja sähköpostiohjelmat. Ohjelmistoista voisikin oikeastaan kirjoittaa ihan eri jutun…
Kokonaisuutena Apple iPad 2 on erittäin vahva esitys vailla merkittäviä ongelmia. Pienistä näytön ja kameran tarkkuuksiin liittyvistä nurinoista huolimatta iPad on edelleen sujuva ja miellyttävän helppokäyttöinen kokonaisuus, joka hoitaa tärkeimpiä nettiajan askareita ilman turhaa säätämistä ja vääntämistä. Pelikoneenakin iPad2 saattaa yllättää, mikäli fyysisten ohjainnappien puute ei muodostu liian suureksi esteeksi. Erikoismaininnan Apple iPad2 ansaitsee hyvästä akustaan, josta järkevällä käyttömäärällä riittää potkua koko päiväksi. Ontuvan vertauksen uhallakin on pakko todeta, että halvimpiin miniläppäreihin verrattuna hinta on kova, mutta kilpailijoidenkin tablet-tietokoneet maksavat useampia satasia – siinäkin suhteessa iPad2 kestää siis vertailun. Vakavampaan hyötykäyttöön iPad2 ei varauksetta ja ongelmitta veny, joten kevyelle reissuläppärillekin on vielä paikka aktiivikäyttäjän kalustossa. Viihdelaitteena ”pädi” kuitenkin vakuuttaa vahvasti.