Logitech Alert -valvontakamerajärjestelmä

Tällä kertaa Tekniikkaparkin testissä on Logitech Alert-valvontakamerajärjestelmä. Perussettiin sisältyy yksi sisäkäyttöön tarkoitettu kamera, sähköverkon kautta kameran kuvaa siirtävät sovittimet sekä kameroiden hallintaan ja seurantaan käytettävä ohjelmisto. Järjestelmää voi laajentaa lisäkameroita hankkimalla – sisäkameran lisäksi saatavilla on myös hankalampia olosuhteita sietävä ulkokamera.

Juuri sähköverkon hyödyntäminen tekee Logitech Alertista mielenkiintoisen järjestelmän. Varsinkin asennusvaihe on kohtuullisen helppo suorittaa, kun kamerat eivät tarvitse ylimääräisiä kaapelivetoja ympäri asuntoa: käytännössä kameran voi kytkeä mihin tahansa sähköpistorasiaan ja vastaavasti kuvaa tietokoneelle välittävä sähköverkon ja ADSL-modeemin välinen sovitin kytketään sekin pistorasiaan. Jatkojohdot ovat myrkkyä datan liikkumiselle, ja käyttötestissäkin todettiin, että kameran verkkolaite on syytä kytkeä
suoraan pistorasiaan.

Sähköverkkoon kytkettävä sovitin välittää kameroiden kuvan tietokoneen ruudulle ilman ylimääräistä kaapeleiden virittelyä.

Piuhojen kytkemisen jälkeen valvontajärjestelmän pitäisi periaatteessa olla käyttövalmis. Ensimmäisiä valvontakuvia päästiinkin varsin nopeasti ihailemaan, mutta järjestelmän eri osien vaatimat ohjelmistopäivitykset olivat alkuvaiheessa hiukan työläitä – aina päivityksen jälkeen piti tallustella ympäri taloa nykimässä kameroiden ja verkkosovittimen piuhoja irti. Kun kaikki päivitykset ja asetukset oli saatu kuntoon, järjestelmä toimi vakaasti ja suoraviivaisesti. Kameroiden kuva välittyy selkeänä tietokoneen ruudulle ja yhteys pysyi pitkiäkin aikoja auki ilman häiriöitä.

Logitech Alertin kameroiden laatu on järkevällä tasolla. Sisäkameran optiikka on mukavan laajakulmainen, josta on hyötyä varsinkin pieniä tiloja valvottaessa. Myös hämäräkuvaus on kohtuullisen hyvätasoista, vaikkei pilkkopimeästä kuvaa saadakaan. Ulkokamera puolestaan pystyy pimeällä valaisemaan kuvattavaa aluetta infrapunalla, jolloin pimeästä saadaan terävää mustavalkokuvaa. Valoisalla kuva toki muuttuu värilliseksi. Molempien kameroiden mikrofonit ovat valvontakäyttöön riittäviä. Soundi on hiukan kohinainen, mutta herkkyyttä on kuitenkin kelvollisesti.


Logitech Alertin ohjelmiston avulla voi tarkkailla useammankin kameran kuvaa yhdellä silmäyksellä. Tässä kuvassa on valittuna neljän kameran tila, tosin vain kaksi kameraa on kytkettynä.

Ohjelmistopuolikin ansaitsee maininnan – Logitech Alertin PC-ohjelmistolla pystyy tarkkailemaan useiden kameroiden kuvaa yhtä aikaa sekä tarvittaessa myös katsomaan tietyn kameran kuvaa koko näytöllä. Myös liiketunnistimen aktivoimien tallenteiden katselu sujuu suht selkeän käyttöliittymän avulla. Kamerathan tallentavat kuvausalueella tapahtuvat liikkeet 2 gigan MicroSD-korteille, joista video- ja kuvamateriaaleja siirrellään tietokoneen levylle PC-ohjelmistoa käytettäessä. Mikäli tietokonetta ei verkossa näy, osaavat kamerat tallennella materiaaleja omaan muistiinsa niin kauan kunnes kortit täyttyvät. Myös etätarkkailu on mahdollista – käyttötestissä kokeiltiin selaimen kautta toimivaa tarkkailusovellusta, jolla pystyi seuraamaan kuvaa ja ääntä miltä tietokoneelta tahansa. Testin päätyttyä Logitech julkisti myös vastaavantyyppisen iPad-sovelluksen.

Logitech Alert on varsin viimeistellyn ja laadukkaan tuntuinen kokonaisuus, joka on vieläpä kohtuullisen helppo asentaakin. Helppouden kääntöpuolella on tietokoneen käyttötarve – järjestelmä nojautuu varsinkin valvontakuvien tallentamisessa ja katselussa niin paljon “isäntäkoneeseen”, että täysin ilman PC-tietokonetta tämä ratkaisu ei kunnolla toimi.

Logitech Alert on varteenotettava ratkaisu, mikäli kaipaa kotiin tietokoneohjattua valvontakamerajärjestelmää. Kuvan ja äänen laatu on hyvä, käytettävyys miellyttävästi kohdallaan ja ohjelmistokin toimii päivitysten vaatimaa töpselirumbaa lukuun ottamatta fiksusti.

Valmistajan nettisivut: http://www.logitech.com/en-us/alert/digital-video-security-system