Tekniikkaparkin viikko 16/2020: Pidennettyjä takuuaikoja, uusia akkutehtaita ja robottiautoja
Takuuajan pidennyksiä matkapuhelimille
Ensimmäisenä uutispoimintana nousevat esille pidentyneet takuuajat. Koronavirus on hankaloittanut hajonneen puhelimen toimittamista takuuhuoltoon ja tämän myötä Huawei ja OnePlus ovat jo aiemmin ilmoittaneet pidennetyistä takuuajoista tänä keväänä. Nyt myös Nokia-tuotemerkillä puhelimia valmistava HMD Global on liittynyt mukaan takuuaikojen pidennyksiin, kertoo Mobiili.fi. Vaikka takuuajan pidennykset eivät valtavan pitkiä näillä valmistajilla olekaan, niin toki on hienoa, että joustoa löytyy tässä hankalassa tilanteessa.
Basf perustaa akkumateriaalitehtaan Suomeen
Basf-tuotemerkki on tullut aikoinaan hyvinkin tutuksi erilaisista uudelleennauhoitettavista ääni- ja videonauhoista. Nettistreamauksen kulta-aikana C-kasettien ja VHS-nauhojen kysyntää ei enää juurikaan ole, mutta Basf onkin mukana toisessa bisneksessä, jonka tulevaisuudennäkymät ovat ääninauhoja valoisammat: yritys on kasvattamassa kapasiteettiaan sähköautojen akkumateriaalien valmistamisessa ja tämä on tuomassa myös Suomen Harjavaltaan uuden akkumateriaalitehtaan, raportoi Uusiteknologia.fi. Vuonna 2022 avattava tehdas tuo oman lisänsä suomalaiseen autoteollisuutta sivuavaan toimintaan.
Robottibussi Pasilassa
Sitten uutinen, joka kuulostaa tieteiselokuvan sivujuonelta, mutta ei sitä kuitenkaan ole: Helsingin Pasilassa alkaa liikennöidä omatoimisesti ajava robottibussi, joka ei kuitenkaan ota matkustajia kyytiin. Matkalipputulojen puuttuessa tämän liikennöinnin voisi luulla olevan kehnoa bisnestä, mutta kyseessä onkin vasta uusien robottibussien teknologian kokeilu. Tivin mukaan suomalainen robotiikka- ja ohjelmistoyritys Sensible 4 ajattaa busseja liikenteen seassa testatakseen itseohjautuvien kulkupelien soveltuvuutta osaksi julkista liikennettä. Vaikkei matkustajia tässä testin alkuvaiheessa mukana olekaan, niin bussin toimintaa tarkkaileva kuljettaja on kuitenkin koko ajan autossa mukana.
Uusi iPhone vanhalla muotoilulla
Kuluneen viikon tuotejulkistuksista nousee etummaisena esille Applen esittelemä uusi iPhone SE. Laitteen nimeäminen on herättänyt hiukan hämmennystä, kun samanniminen mutta täysin eri näköinen puhelinmalli on julkaistu jo vuonna 2016, mutta tiettyjä samankaltaisuuksiakin löytyy varsinkin konseptin ja hinnoittelun osalta. iPhone SE:n ulkoasu muistuttaa erittäin paljon vuonna 2017 julkaistua iPhone 8-mallia, joten varustelusta löytyy fyysinen kotinäppäin sormenjäljen tunnistuksella – tätä toimintoa ei uudemmissa Apple-laitteissa enää ole. Takakameroitakin on vanhojen mallien tapaan vain yksi, joskin valmistaja kehuu kyseessä olevan heidän paras ”yksilinssitoteutuksensa” tähän mennessä.
Vanhahtava linja katkeaa kuitenkin älypuhelimen keskeisimmän osan eli suorittimen kohdalla: iPhone SE on varustettu samalla A13 Bionic-sirulla kuin tämän hetken kalleimmat iPhone 11 Pro-lippulaivamallitkin, eli käytännössä iOS-malliston edullisin puhelin on suorituskyvyltään markkinoiden kalleimpien puhelinten tasolla. Aiempi SE-malli oli myyntimenestys juuri sen vuoksi, että monet käyttäjät halusivat mahdollisimman pienen ja perinteisen luurin, jollaista ovat jo tottuneet käyttämään. Perinteisen iPhone-linjan kannattajat löytänevät tämänkin mallin, mutta nähtäväksi jää, kuinka paljon heitä on. Uutuusjulkistuksen tekniset tiedot löytyvät Applen omalta sivustolta.