Ergonomiset Sandstrom-hiiret testissä
Jo vuosikausien ajan hiiri on ollut olennainen osa tietokoneen käyttöä siinä missä näppäimistökin, mutta useimmat tietokonehiiret ovat muotoilunsa puolesta samankaltaisia. Tässä testissä kokeillaan täysin erilaiseen muotoon suunniteltuja ohjauslaitteita: ergonomiset hiiret lupaavat hiirikädelle luonnollisempaa ja pystympää asentoa, mutta miten helposti tällaiseen erilaiseen käyttötapaan tottuu? Esimerkkeinä käytetään kahta edullista Sandstrom-merkkistä ergonomiahiirtä – toinen on joystick-tyyppinen hiiri ja toinen puolestaan pystymallinen hiiri.
Katso ergonomisten hiirten testivideo Youtubessa…
Joystick-hiiri
Tämä Sandstromin ohjainlaite muistuttaa hiukan joystick-tyyppisiä peliohjaimia, joskin tässä tapauksessa ohjauslaite ei pysy pöydällä paikallaan, vaan sitä liikutellaan pitkin pöytää samaan tapaan kuin perinteistä hiirtäkin. Erona on kuitenkin se, että hiiren painikkeet osuvat ohjaimen yläosaan peukalon ja etusormen kohdille. Ja tässä tuleekin vastaan ilmeisin omituisuus tavalliseen hiireen tottuneelle testaajalle: intuition mukaan hiiren ”ykköspainike” pitäisi olla käyttäjään itseensä päin osoittava peukalopainike – mutta eipä olekaan! Sen sijaan ykköspainike on hiiren taakse aseteltu nappi, ja tämä aiheutti varsinkin testijakson aikana suuren määrän virhepainalluksia. Vaikkei allekirjoittanut tätä kokeilun aikana hoksannutkaan, niin Windowsin asetuksista löytyy kuitenkin keino hiiren näppäinten vaihtamiselle päikseen – tätä kannattaa hyödyntää mikäli oletuksena tarjottu näppäinjärjestys tuntuu hankalalta. Muilta osin hiiri vaikuttaa halpaan hintaansa nähden varsin hyvälaatuiselta: näppäimet ja optinen sensori toimivat ongelmitta ja käsi asettuu mukavasti pehmustetun tuen päälle.
Pystyhiiri
Testin toinen Sandstrom-hiiri muistuttaa enemmän perinteistä hiirtä, mutta se on muotoiltu pystyasentoon ja näppäimet ovat oikealla kyljellä. Kuten edellisessäkin hiiressä, tämä muotoilu pyrkii pitämään käden luonnollisemmassa asennossa, jonka pitäisi pidemmän päälle vähentää ”konttorityöläisen” käden rasittumista. Molemmat testaajat kokivat pystyhiiren helpommin omaksuttavaksi, ja tämän laitteen kanssa ei varsinaisia vääriä painalluksia juurikaan tullut. On tietysti käyttäjästä kiinni minkälainen muotoilu ketäkin miellyttää, mutta itse huomasin käden ”valuvan” aika helposti pois optimaalisesta asennosta, jolloin hiiren käyttö menee enemmänkin sormenpäillä tökkimiseksi ja klikkailuksi, ja tämä ei taas välttämättä ole ergonomisin vaihtoehto. Tekniseltä kannalta tämäkin laiteyksilö oli ongelmaton.
Yhteenveto: Idea hyvä, toteutus vaatii totuttelua
Kaiken kaikkiaan tämä oli mielenkiintoinen kokeilu, joka kyseenalaisti sitä hiiren ”kaavaa”, johon itsekin olen oppinut kaikkien näiden vuosien aikana. Samalla kuitenkin kävi ilmi, että tottumuksesta irrottautuminen vaatii vaivaa ja ennenkaikkea tätä reilun vuorokauden mittaista testituokiota enemmän aikaa, jotta erikoishiirien käyttö voisi muuttua luontevaksi. Nämä tarjouksessa alle kympin kappaleelta maksaneet hiiret eivät tietenkään edusta markkinoiden terävintä kärkeä, ja esimerkiksi satasen satsaus ergonomiahiireen voisi tuottaa hiukan mukaansatempaavamman lopputuloksen. Nyt kuitenkin testin lopputulema oli se, että hyvästä yrityksestä huolimatta nämä hiiret eivät ainakaan vielä päätyneet minulla aktiivikäyttöön, kun kädet tuntuvat vielä kestävän myös tutumman hiirimallin käytön. Ergonomisempia ohjainlaitteita kaipaavien kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua markkinoiden tarjontaan ja kokeilla, olisiko erikoishiiri itselle kaikkein paras ratkaisu.