Elisa Viihde-palvelupaketti
Tekniikkaparkin testiin pääsi tällä kertaa Elisa Viihde -palvelupaketti, johon sisältyy 24M-laajakaistayhteyden lisäksi nettiin kytkettävä digiboksi oheispalveluineen.
Elisa Viihteen ideana on hyödyntää nopeaa laajakaistayhteyttä muun nettikäytön ohella televisio-ohjelmien välittämiseen. Boksi kytketään ADSL-modeemin lisäksi myös perinteiseen antenni- tai kaapeliverkkoon, mutta niiden tarjoamaa signaali käytetään vain salaamattomien kanavien suoraa lähetystä katsottaessa – kaikki muu TV-kuva, kuten tallennetut ohjelmat, maksulliset kanavat ja vuokraelokuvat vastaanotetaan videostreamina netin kautta. Tämän toimintamallin ehdoton etu on se, että telkkariohjelmia varten on käytössä peräti 5000 gigatavua tallennustilaa, joka on kieltämättä varsin mittava lukema perinteisiin kovalevybokseihin verrattuna. Ja kun tallennustila on keskitetty Elisan palvelinsaleihin, ei käyttäjän tarvitse kuunnella kovalevyn surinaa ja raksutusta olohuoneessaan eikä sähkökatkotkaan onnistu sotkemaan tallennuksia.
Toinen netin kautta välitettävä palvelu, eli maksu-TV-kanavat, saattaa olla joillekin asiakkaille hyvinkin tervetullut toiminto, sillä kanavatarjonta on varsin monipuolinen. Maksukanaviin liittyy myös ikävä rajoitus: niitä ei voi tallentaa ollenkaan. Boksin tallennustoiminnot rajoittuvat siis pelkkiin ilmaisiin peruskanaviin. Näin ollen maksukanavien mielekkyys riippuu puhtaasti siitä, onko katselupaikalle tarjolla jo antenniverkon C- ja E-nippujen tai kaapeliverkon kautta riittävä kanavatarjonta, vai halutaanko katsottavien kanavien määrää laajentaa entisestään Elisa Viihteen kautta. Eniten Viihteen kanavatarjonnasta hyötyisivät syrjäisempien seutujen antennitaloudet, joihin nykyisellään näkyy vain A- ja B-kanavanippujen sisältö, mutta näiden TV-katselijoiden harmiksi Elisa Viihteen saa toistaiseksi tilattua vain hyvin rajalliselle alueelle joihinkin suuriin kaupunkeihin.
Vuokraelokuvien katselu sen sijaan maistuu käyttäjille asuinpaikasta ja kanavatarjonnasta riippumatta. Elisa Viihde-boksin kautta voi tilata elokuvia katsottavaksi SF Anytimen valikoimasta. Kun leffa katsotaan netin kautta, ei vuokrausprosessissa tietenkään tarvitse noutaa eikä palauttaa levyjä, vaan elokuva lunastetaan katsottavaksi boksin PIN-koodin syöttämällä, ja huvin hinta veloitetaan myöhemmin laajakaistalaskussa. Elokuvavuokraus toimii pääpiirteissään mukavasti eikä kuvanlaadussa ole erityisemmin moittimista. Leffavalikoima voisi tosin olla hiukan laajempikin, sillä uutuusleffat antavat odottaa itseään eikä testihetkellä videovuokraamossa näkynyt juurikaan ”päivän polttavia uutuuksia”.
Nyt kun palveluihin on tehty tiivis yleissilmäys, on aika perehtyä tarkemmin boksin käyttökokemuksiin. Ensinnäkin Elisa viihde-boksin kaukosäädin on persoonallisesti muotoiltu, mutta suhteellisen selkeä kapula. Itse boksi on pienikokoinen hopeansävyinen muovilaatikko, joka mahtuu hiukan ahtaammallekin TV-tasolle. Tähän asti kaikki on siis kunnossa. Käytännön kokemukset kuitenkin nostavat esiin tiettyjä ”muttia” – ensinnäkin käyttöliittymä on vasteajoiltaan silmiinpistävän tahmainen. Kaukosäätimen näppäimen painamisen jälkeen voi kulua pahimmassa tapauksessa sekunti tai parikin, ennenkuin toivottu valikko avautuu. Samaa epäjohdonmukaista temppuilua esiintyy myös tallennetta katsottaessa, kun kelaus- ja hyppytoiminnot käyttäytyvät välillä ihan miten sattuu – esimerkiksi kursorin painaminen ylöspäin vie normaalisti tallenteessa noin minuutin verran eteenpäin, mutta välillä tuo painallus hyppyyttääkin minuutin tai pari takaperin tai jäädyttää kuvan paikalleen muutamiksi sekunneiksi. Myös kuvallisella pikakelauksella on paikoitellen hankala osua haluttuun tallenteen kohtaan viiveiden ja ruudun alaosan täysin peittävän infopalkin takia. Näihin pikku kiusoihin onneksi tottuu ajan mittaan.
Jos boksin käyttöliittymässä onkin hiomisen varaa, niin nettipuolen kätevät toiminnot sen sijaan vetävät suun vehnäselle. Ohjelmien ajastaminen on www.elisaviihde.fi -sivuston kautta nopeaa ja yksinkertaista, ja samassa palvelussa voi myös katsella tallenteita tietokoneen ruudulla. Myös matkapuhelimen nettiselaimella voi lisäillä ja poistella ajastuksia. Näihin nettitoimintoihin on helppoa tottua ja tykästyä, ja tässä onkin eräs tärkeimmistä Elisa Viihteen vahvuuksista verrattuna tavallisiin kovalevydigibokseihin. Vaikka suosikkisarjan ajastaminen muistuisi mieleen vasta junamatkalla 200 kilometrin päässä kotoa, ajastuksen voi näpytellä saman tien kännykän kautta.
Yhteenveto
Elisa Viihde on mielenkiintoinen palvelupaketti, joka on palveluun kuuluvan nettiyhteyden nopeus huomioonottaen myös houkuttelevasti hinnoiteltu. Boksikin hoitaa peruskäytössä tehtävänsä, mutta kokonaisuutta hiukan himmentää boksin ajoittain tahmaava toiminta ja käyttöliittymä. Paljon TV-ohjelmia tallentelevalle Elisa Viihteen 5000 gigan tallennustila on kuitenkin siinä määrin makea juttu, että pienet kauneusvirheet on helppoa antaa anteeksi.
Valmistajan kotisivut: http://www.elisa.fi/viihde
Ei ole toiminut kunnolla alusta pitäen ,
ERITTÄIN huonot ohjeet laitteiden asentamiseksi.
Jono palveluun soitettaessa on liian pitkä.
Jukka
Mitähän kohtaa et asennusohjeissa ymmärtänyt? Harvassa palvelussa on yhtä hyvät ohjeet kuin Elisa Viihteessä. Jos noilla ohjeilla asennus ei onnistu, ei voi kun valittaa. Harvinaisen hyvin tuotteistettu paketti.
Jonottaa tukeen puhelimessa aika ajoin kyllä saa kauankin.
Elias
Hyvin toimii tuo ohjelmien streami netistä, mutta kaistan jakamisessa eri laitteiden välille tulee ongelmia. Vaikka teoriassa nopeuden pitäisi riittää esim. samanaikaiseen nettipelaamiseen ja tallenteiden katsomiseen tv:stä, käytännössä molemmat pätkivät. Viihde aiheuttaa parhaimmillaan hulvatonta perhedraamaa kun olohuoneessa katsotaan nettiin tallennettuja ohjelmia ja makkarissa laitetaan tietokoneelta torrentit päälle.