The T.bone Micplug USB-äänikortti
Tällä kertaa Tekniikkaparkin käsittelyyn pääsee härveli, joka tekee käytännössä yhden asian, mutta tekeekin sen kohtuullisen yksinkertaisesti ja halvalla. Kysymys: miten kytketään hyvälaatuinen XLR-liitäntäinen mikrofoni vaikkapa läppäriin kätevästi ja nopeasti? Vanha tapa olisi kärrätä mukana pientä mikseriä, mutta nykyelektroniikka mahdollistaa myös kompaktimman ratkaisun, eli XLR-USB-sovittimen. The T.bone Micplug USB-sovitin kytketään minkä tahansa XLR-liitäntäisen mikrofonin perään ja sovittimesta nykäistään USB-kaapeli tietokoneeseen, jolloin sovitin tunnistuu automaattisesti äänikortiksi ilman ajuriasennuksia ja mikrofoni on heti käytettävissä tietokoneella.
Jos koneessa on jo valmiiksi sisäinen äänikortti, niin miksi sitten kytkeä vielä ylimääräinen palikka koneeseen? Tämän ratkaisun tavoitteena on tietysti tarjota tietokoneen integroitua äänikorttia parempi äänenlaatu. Lisäksi äänikorttina toimiva USB-sovitin mahdollistaa +48V Phantom-jännitteen syötön mikrofonille ilman lisävirtalähteitä, joten T.bone Micplug mahdollistaa myös kondensaattorimikrofonien käytön ilman mikseripöytiä. Sovittimesta löytyy myös äänenvoimakkuuden säädöllä varustettu 3,5mm kuulokeliitäntä. Siinä kaikki.
Käytännön kokeilut kuitenkin ryöpyttävät virtuaalista kylmää vettä niskaan, sillä se tärkein parannuskohde eli äänenlaatu haparoi yllättävällä tavalla. Testasimme laitetta kolmen eri mikrofonin kanssa: ensimmäinen mikki oli halpa dynaaminen laulumikrofoni, toinen phantom-jännitettä käyttävä ns. haulikkomikki ja kolmas studiokondensaattorimikki. Kaikkien mikrofonien kanssa t.bonen pohjakohina nousi harmillisen korkeaksi vaativampaa käyttöä ajatellen: mikrofonista pitäisi saada puristettua mahdollisimman suuri äänenpaine ulos, jotta sovittimen oma kohina jäisi piiloon taustalle. Varsinkin voimakkaasti suuntaavan haulikkomikin kanssa säätäessä ongelma nousi esille – jos ääniraitaan käyttää vähänkin reilumpaa vahvistusta tai kompressointia, tasainen suhina nostaa heti päätään. Jutun lopussa on kaksi ääninäytettä USB-sovittimen äänenlaadusta, joten jokainen voi niiden perusteella itse päätellä, onko laatu riittävää omaan käyttöön.
Myös kuulokeliitäntä ansaitsee hiukan sapiskaa. Kuulokkeisiin tuleva ääni ei olekaan suoraan peräisin sovittimeen kytketystä mikrofonista, vaan liitäntä toimii äänikortin ulostulona ja on täten riippuvainen Windowsin mikserin asetuksista. Vaikka mikrofonin äänen saa väännettyä kuuluville, ei sen kuiskaavan pieni äänenvoimakkuus riitä käynnissä olevan äänityksen kuulokemonitorointiin alkuunkaan, vaikka esimerkiksi mp3-toisto soikin sovittimen kautta normaalipotkulla.
Laitteen pohjaan on sijoitettu USB- ja kuulokeliitännät sekä phantom-jännitteen kytkin.
Vaikka hintaluokka on vain noin 30 euroa, T.bone osoittautui silti kokonaisuutena jonkinasteiseksi pettymykseksi. Laite kyllä periaatteessa tekee kaiken sen, mitä paperilla luvataan, mutta rimaa hipoen. Jos tietokoneen oma äänikortti on rikkinäinen tai muuten umpisurkea, t.bone tuo toki pikkurahalla jonkinasteista parannusta tilanteeseen. Toinen käyttötarkoitus voisi olla kondensaattorimikrofonien käyttäminen vaikkapa kannettavan tietokoneen kanssa, jolloin Micplugin pieni koko on eduksi. Mielekkäitä käyttökohteita rajoittaa joka tapauksessa se fakta, että tämän härvelin äänenlaatu ei riitä vaativampaan käyttöön. Reilun satasen sijoituksella markkinoilta löytyy järeämpiä USB-äänikortteja, jotka hoitavat äänen digitoimisen huomattavasti paremmalla laadulla.
Ääninäytteet:
T.bone Micplug USB ja kondensaattorimikrofoni
T.bone Micplug USB ja halpa dynaaminen mikrofoni
Valmistajan nettisivut: http://www.thomann.de/fi/the_tbone_micplug_usb.htm
Hei!
Mainitset jutun lopussa, että markkinoilta löytyy ulkoisia järeämpiä USB-äänikortteja, jotka ovat parempia. Voisitko kertoa jonkin esimerkin tai jonkin testin, mistä näistä saisi tietoa? Tarkoitus olisi liittää kannettavaan kaksi mikkiä USB-portin välityksellä ja mielellään mikkien kaiun säädöillä ( mielellään molemmat säädöt, eli repeat+delay) (karaoke)
Terveisin: Tuure
Esimerkiksi järeämmistä USB-liitäntäisistä ”äänikorteista” (tai audiointerfaceista, kuten laitteita myös nimitetään) sopivat vaikkapa M-Audio Fast Track Pro, EMU 0404USB, Presonus Audiobox USB tai Lexicon Omega Studio. Muitakin toki löytyy, mutta tuossa nyt ensi alkuun muutama satunnainen maininta. Kaikilla noilla pitäisi onnistua kahden mikin äänen syöttäminen tietokoneelle päin ja kohinankin pitäisi olla paljon, paljon vähäisempää kuin tämän artikkelin Micplugissa. Itse en ole ko. malleja testaillut, mutta netistä löytyy paljon keskustelua ja lisätietoja näistä laitteista.
Jos kaiunkin haluaa mukaan, niin sitten USB-interfacen ja digitaalisen kaikuefektin sisältävä pikkumikseri saattaisi olla sopivampi ratkaisu. Nettitietojen perusteella veikkaisin, että vaikkapa Behringerin X1204USB-mikseri saattaisi sopia tarkoitukseen (http://www.behringer.com/EN/Products/X1204USB.aspx).