Onko kotikatusi netissä? Google Streetview tuntee nyt myös Suomen.

Google julkisti tänään Streetview-katunäkymäpalvelunsa myös Suomessa. Kyseessä on nettisivusto, jonka avulla voi tavallisten karttojen lisäksi katsella valokuvia tiestä ja sen ympäristöstä. Palvelu on ollut käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa jo pitkään, mutta uutta on se, että Streetview näyttää nyt myös suomalaisia katuja. Ensikokeilujen perusteella Googlen  kuvauskierros on ollut hämmästyttävän kattava ainakin Keski-Suomen ympäristössä. Mukavaa on myös se, että kuvauskierros on tehty pääosin kesän kauneimpaan ja vihreimpään aikaan, kuten oheisesta Jyväskylän Rantaväylän maisemia esittelevästä kuvakaappauksesta voi havaita. Tämähän on suorastaan hyvää mainosta Suomelle – paikoitellen palvelussa nähtävät kuvat ovat oikeinkin kesäisiä.

Streetview on herättänyt paljon keskustelua maailmalla, ja päällimmäisenä teemana on ollut huoli ihmisten yksityisyydestä. Kotihan on monille se tutuin ja tärkein paikka, ja sen ilmestyminen yhtäkkiä julkiselle nettisivustolle saattaa herättää ihmetystä tai ärtymystä, varsinkin jos kuvassa näkyy rakennusten lisäksi tunnistettavia henkilöitä. Google onkin lupautunut poistamaan palvelusta kuvia, mikäli esimerkiksi kuvassa kadulla tallaava henkilö haluaa kuvansa näkymättömiin. Tätä varten Streetview-kuvien alalaidassa on “Ilmoita ongelmasta” -linkki, jolla poistopyynnön voi välittää Googlelle. Lisäksi kuvista on jo valmiiksi sumennettu niin ihmisten kasvot kuin autojen rekisterikilvetkin.

Parhaiten palvelusta pääsee kuitenkin jyvälle selailemalla itse karttoja. Alkuun pääsee osoitteessa maps.google.fi, jossa ensin haetaan tavallisen karttapohjan kautta haluttu alue esille, jonka jälkeen vedetään ruudun vasemmassa yläkulmassa oleva oranssi hahmo halutun kadun päälle, jolloin katunäkymä tulee käyttöön. Lisätietoja palvelusta voi lukea osoitteessa www.google.fi/streetview