Googlen kännykkä Nexus One on nyt julkaistu

Tätä on odotettu ja spekuloitu jo pidemmänkin aikaa, mutta nyt se on virallista: Google julkaisi oman kännykkämallinsa, joka kantaa nimeä Nexus One. Joiltakin osin puhelin voi näyttää käynnykkäasioihin perehtyneen silmisä hyvinkin tutulta, sillä laitteen on valmistanut kosketusnäyttöpuhelimistaan tunnettu HTC ja käyttöjärjestelmänä pyörii tietysti Android. Puhelin tulee myyntiin sekä operaattorikytkyinä että lukitsemattomana versiona, mutta Suomi ei vielä ensi vaiheessa kuulu Nexus Onen saatavuusalueisiin.

Ensisilmäys laitteen teknisiin tietoihin kertoo, että kyseessä on vakavasti otettava kilpailija varsin hyvään vauhtiin päässeillä älypuhelinmarkkinoilla. Esimerkiksi 1 GHz Snapdragon-suoritin ja 480×800-resoluution AMOLED-näyttö lupaavat varsin miellyttävää käytettävyyttä. Myös normaali 3,5mm kuulokeliitäntä ja 32GB:n kortteja ymmärtävä SD-korttipaikka ovat fiksuja ratkaisuja.

Multimediapuolelta löytyy toki LED-salamalla varustettu 5 megapikselin kamera. Tämä ratkaisu vaikuttaa hiukan vaisulta, kun otetaan huomioon, että Google itse kutsuu uutuuttaan “superpuhelimeksi”. Vaikka kilpailijat ovat ajaneet megapikselirallissa 5 megapikselin ohi jo ajat sitten, en kuitenkaan lähde tuomitsemaan mitään ennen käytännön testejä, sillä kuvanlaatuun kuuluu kännykkäkamerankin tapauksessa paljon muutakin kuin pelkkä kennon koko.

Puhelimen ohjelmisto on se osa-alue, jolla Nexus One saattaa yllättää hyvinkin positiivisesti. Android on jo todettu alustana käyttökelpoiseksi ja sitä on jo kehitelty hyvän aikaa, joten lähtökohdat ovat mielenkiintoiset. Mukana on myös Google Mapsin navigointiversio ääniopastuksella sekä varsin kattavaksi luvattu sähköpostituki. Lisää vettä myllyyn tulee Android Marketista, jossa kerrotaan olevan jo 18 000 enemmän tai vähemmän hyödyllistä ohjelmistoa.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten Googlen bisnekset lähtevät rullaamaan kännykkämarkkinoilla. Yhtä lailla kiinnostavaa olisi myös tietää, milloin Nexus One julkaistaan Suomessa. No, aika näyttää.

Tässä vielä päätteeksi Googlen ilmoittamat keskeisimmät ominaisuudet:

-Näyttö: 3,7 tuuman AMOLED, 480×800 WVGA-resoluutiolla
-Paksuus: 11,5mm; paino: 130 grammaa
-Prosessori: 1GHz Qualcomm Snapdragon™ 8250
-Kamera: 5 megapikselin tarkkuus automaattisella tarkennuksella ja paikannuksella (geo tagging)
-Sisäinen muisti: 512MB flash, 512MB RAM
-Muistikortti: 4GB SD-kortti, vaihdettavissa 32GB korttiin
-Liitännät: 3,5mm stereoliitin sisältäen äänen sisääntulon ja kauko-ohjauksen
-Akku: vaihdettava 1400 milliampeeritunnin akku
-Personoitava laserkaiverrus: enintään 50 merkkiä puhelimen takakanteen
-Vierityspallo: kolmivärinen LED-valo muistuttaa saapuneista sähköposteista ja tekstiviesteistä
– Käyttöjärjestelmä Android 2.1 ”Eclair”

Lähemmin uutuuteen voi tutustua osoitteessa www.google.com/phone