3G-aalloilla surffaava halpistabletti: Alcatel Onetouch Pixi 3 (8)

alcatel_pixi3_etu

Tekniikkaparkin pikakokeessa on tänään Suomen markkinoilla hiukan tuntemattomamman valmistajan eli Alcatelin Android-tabletti. Merkin juuret ovat suuressa ranskalais-yhdysvaltalaisessa tietoteknisiä laitteita valmistavassa Alcatel-Lucent-yhtiössä, mutta Alcatel Onetouch-älypuhelimia ja tabletteja valmistaa lisensoinnin kautta TCL Communication.

Testilaite on tarkalleen ottaen mallia Alcatel Onetouch Pixi 3 (8) – kyseessä on siis 8-tuumaisella näytöllä ja 3G-yhteyksillä varustettu tabletti. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee se, että SIM-korttipaikalla varustetun laitteen hinta on puristettu pelkällä WiFi-yhteyksillä varustettujen perustablettien tasolle: kirjoitushetkellä Onetouchia myydään Suomessa noin 120 euron hinnalla. Android-versio laitteessa on 4.4.2, RAM-muistia löytyy gigan verran. Prosessorina on diagnostiikka-ohjelmiston mukaan ARM Cortex-A7-tuplaydinprosessori 1,3 GHz kellotaajuudella ja grafiikkapuolelta löytyy ARM Mali-400 MP-piiri.

Kurkistetaan ensin paketin sisältöön unboxing-videolla:

Ensivaikutelma Alcatelista on varsin positiivinen: mikään yllätys ei varmasti ole se, että laite on muovikuorinen, mutta rakenne vaikuttaa tukevalta ja asiallisesti viimeistellyltä. SIM- ja MicroSD-kortit sujautetaan vasemmassa kyljessä olevan helposti avattavan luukun alle, ja vastakkaisella kyljellä on virtanäppäin sekä äänenvoimakkuussäädin fyysisinä näppäiminä. Muita nappeja laitteessa ei olekaan – loput toiminnot hoituvat kosketusnäytön virtuaalipainikkeilla.

alcatel_pixi3_yla
Liitännät on keskitetty laitteen yläreunaan: vierekkäin ovat MicroUSB- ja kuulokeliitännät. Kuvassa näkyy myös takapuolella oleva kamera ja pikku kaiutin.

Alcatelin 8” näytön resoluutio on varsin tyypillinen 1280×800, joka riittää tavalliseen käyttöön eikä herätä erityisemmin huomiota suuntaan tai toiseen. Huomattavasti kalliimmissa laitteissa näytön pikselitiheys on suurempi ja katselukulmat ovat laajempia – Alcatelin ruudussa huomaa selvää kuvan vaalenemista, jos näyttöä yrittää katsoa jyrkemmin alasuunnasta – käytännössä siis niin, että näyttöruutu “osoittaa” käyttäjän pään yli. Suoraan ruutua katsottaessa kuvanlaatu on hyvä ja nettisivujen lukeminen näytöltä sujuu helposti. Alcatelista löytyy myös etu- ja takakamerat, jotka sopivat videopuheluihin ja satunnaisten tilannekuvien näppäilyyn hyvässä valossa, mutta valokuvaajan työkaluksi tai dokumenttiskanneriksi ne eivät veny sitten millään.

Markkinointimateriaaleissa Alcatelissa kerrotaan olevan yhteensä 4 gigatavua sisäistä muistia, mutta käytännössä käyttäjälle asti näkyvä tila on vain 1,98 gigaa. Tilaa voi toki laajentaa MicroSD-kortilla moninkertaiseksi, mutta väkisinkin järjestelmä tallentelee jotain dataa myös sisäiselle muistille ja noin pieni tilamäärä käy pidemmän päälle ahtaaksi, mikäli laitteelle asentaa paljon sovelluksia ja käyttää sitä monipuolisesti. Musiikit, videot ja kuvat voi toki kokonaisuudessaan ohjata muistikortille, joten ne eivät jää sisäistä muistia täyttämään.

alcatel_pixi3_sim
Onneksi varusteisiin kuuluu myös MicroSD-muistikorttipaikka, joka on laitteen vasemmassa kyljessä muoviluukun alla. Samassa paikassa on myös toinen merkittävä yksityiskohta, eli MicroSIM-korttipaikka 3G-yhteyttä varten.

Pixi 3:n tuplaydinprosessori jaksaa pitää hyvää tahtia yllä: tiiviin testikäytön aikana ei ilmennyt nykimisiä eikä hidasteluita käyttöliittymässä ja hyötysovellukset rullasivat ruudulla sulavasti. Rankinta koettelemusta Android-laitteen suorituskyvylle taitavatkin asettaa graafisesti näyttävät pelit, joten Alcatelin suorituskykyä testattiin myös Real Racing 3- ja Angry Birds Go! -ajopeleillä. Molemmat toimivat laitteella pelaamiskelpoisesti eikä lyhyitä satunnaisia nykäyksiä lukuunottamatta mikään erityisesti kielinyt pienistä resursseista. Huomionarvoista on kuitenkin se, että nämä kaksi paljon tallennustilaa rohmuavaa peliä eivät mahtuneet yhtä aikaa sisäiseen muistiin: ABG:n ollessa asennettuna Real Racing jo ilmoitteli, ettei asennuksen jälkeisille päivityksille ole tilaa. Tällöin laiteelle oli pelien lisäksi asennettu vasta pari pienikokoista diagnostiikkaohjelmaa.

Mielenkiintoinen lisä toimintopaletissa on SIM-kortin mukanaan tuoma mahdollisuus tavallisiin puhelu- ja tekstiviestitoimintoihin. Alcatelin tabletilla voi soittaa puheluita kaiutinpuhelintilassa ja myös tekstiviestit toimivat kuten missä tahansa Android-puhelimessa. Kaiutinääni on täysille säädettynä säröisen oloinen, mutta äänenvoimakkuutta alentamalla puhelinkeskustelut onnistuvat paremmin. Mikrofoniääni vastapuolelle on kommenttien mukaan voimakas ja selkeä. Teoriassa siis tabletti voisi korvata puhelimenkin, mutta handsfree-korvanappi tai muut kuulokkeet ovat tarpeen ellei halua soitella puheluitaan kaiutinpuhelintilassa kaikkien kuullen.

alcatel_pixi3_muisti
Internal Storage: 1,98 GB – eli sisäisen muistin puolella on varsin ahdasta…

Alcatel Onetouch Pixi 3 (8) on hinta-laatusuhteeltaan asiallinen Android-tabletti, joka sopii parhaiten liikkuvalle käyttäjälle kevyeen hyötykäyttöön. 3G-yhteys mahdollistaa nettiselailun, sähköpostiliikenteen ja muut datayhteyttä kaipaavat toiminnot missä tahansa ja kahdeksantuumainen näyttö riittää jo moneen tarkoitukseen. Laitteen halpa hinta näkyy räikeimmin pienessä sisäisen muistin määrässä sekä hiukan myös näyttöpaneelissa ja sen katselukulmissa. Näiden lisäksi laitteesta ei ns. hyötykäyttäjän näkökulmasta löydy mitään vakavia puutteita. Viihdekäytössä halpa hinta näkyy selkeämmin ja laitteen suorituskyvyn rajat tulevat näyttävämpien 3D-pelien kohdalla auttamatta vastaan. Premium-luokan fiilistä, suurempaa muistia ja tarkempaa näyttöpaneelia kaipaavien kannattaa katsastaa kalliimpien tablettimallien tarjontaa, mutta rahan ratkaistessa Alcatel on toimiva ja tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Jälleen täytyy ihmetellä, miten monipuolista ja käyttökelpoista elektroniikkaa saa kaupasta jo reilulla satasella…