Helppo ja simppeli luuri: testissä Doro PhoneEasy 507S

doro507s_etu

Älypuhelimet valtaavat markkinoita määrätietoisin ottein, mutta edelleen markkinoilla on tilaa myös helppokäyttöisille ja konstailemattomille laitteille, joilla enimmäkseen vain soitellaan ja tekstiviestitellään. Peruspuhelinten joukosta erottuu myös tuoteryhmä, jossa helppoa käytettävyyttä on alleviivattu niin suurten näppäinten kuin kookkaiden fonttikokojenkin kautta: nämä laitteet ovat senioripuhelimia.

Sellaiseksi voisi luokitella myös tämänkertaisessa Tekniikkaparkin pikakokeessa olevan Doro PhoneEasy 507S-luurin. Vaikka näppäimet ovat keskivertoa suurempia, luuri ei kuitenkaan ole millään muotoa kömpelön kokoinen, päinvastoin: Doro on itse asiassa suhteellisen elegantti ja viimeistellyn oloinen laite. Tavallisten nuoli- ja luurinäppäinten keskeltä löytyy myös muutama erikoistoiminto, jotka ovat tervetulleita helppokäyttöisyyttä hakevalle käyttäjälle: A- ja B- näppäimiin voi ohjelmoida pikavalinnat kahdelle tärkeimmälle numerolle ja näihin voi soittaa yksinkertaisesti pitämällä näppäintä hetkisen aikaa pohjassa. Tekstiviestien äärelle pääsee omasta näppäimestään ilman valikkosurffailua ja neljäs erikoisnäppäin puolestaan käynnistää taskulampputoiminnon. Maininnan ansaitsee myös puhelimen takana oleva turvapuhelunäppäin, jota painamalla puhelin aloitaa soittoketjun ennalta määritettyihin numeroihin.

Tekniikkaparkin Unboxing-videossa puretaan puhelin tehtaan paketista, tutustutaan laitteen ominaisuuksiin ja käydään laitteen valikot perusteellisesti läpi – katso video:

Doro 507S:n värinäyttö on nykymittapuun mukaan pieni ja tarkkuudeltaan matala, mutta fontit ruudulla ovat isoja ja helppolukuisia. Soittoääniä on tarjolla yllättävän vähän, sillä valikosta löytyy vain kolme melodiaa ja yksi vanhan näppäinpuhelimen soittoääntä matkiva vaihtoehto. Äänenvoimakkuutta soittoäänillä on kohtuullisesti, mutta senioripuhelimen tapauksessa hieman enemmänkin meteliä voisi irrota. Kaikki valikot ovat suomenkielisiä, mutta käännösten ymmärrettävyydessä olisi paikoitellen toivomisen varaa: esimerkiksi kaiutinpuhelin aktivoidaan menunäppäimestä, joka nimetään näytöllä lyhenteellä “Ka.pää” – ei ehkä ihan loogisin tapa ilmaista asiaa…

Kun ylimääräiset toiminnot on karsittu puhelimesta vähiin, niin tavallisille puheluominaisuuksille kasaantuu sitäkin enemmän painoarvoa – ja onneksi Doro 507S  suoriutuukin tästä osiosta liput liehuen. Puheluiden äänenlaatu on molempiin suuntiin hyvää tasoa, eikä kaiutinpuhelintoimintokaan huononna äänenlaatua. Doron välityksellä on helppoa keskustella ja saada vastapään jutuista selvää. Puheluiden soittaminen ja niihin vastaaminen toimii osapuilleen samanlaisella logiikalla kuin vanhat Nokian peruspuhelimetkin, joten mitään erityisia hankaluuksia tai tottumisvaikeuksia ei laitteen kanssa ilmene.

doro507s_telakka
Lataustelakka on kätevä varuste puhelimen kaveriksi, varsinkin kun vaihtoehtona laturin kytkentään on erittäin yleinen mutta edelleen kömpelön tuntuinen Micro-USB-liitin.

Kaikenkaikkiaan Doro 507S on tasapainoinen ja käyttökelpoinen peruspuhelin sellaista kaipaavalle. Nettiä ei löydy sen enempää kuin sähköpostiakaan, mutta puhelut ja tekstiviestit onnistuvat ja sehän jo monille riittääkin. Laajempaa toimintopalettia kaipaavien kannattaa puolestaan katsella muiden puhelinmallien suuntaan.