Perustablettia etsimässä – Samsung Galaxy Tab A 10.1

Edullisen mutta riittävän laadukkaan tabletin löytäminen on yllättävänkin hankalaa – usein tarjouksia selaillessa ongelmaksi muodostuu joko vaatimattomanpuoleinen näyttöpaneeli tai auttamattomasti vanhentunut ohjelmistoversio. Tätä kirjoitettaessa Android 8.0 -versio on ollut jo kuukausitolkulla markkinoilla, mutta sitä käyttävää Android-tablettia on hankalaa kauppojen hyllyiltä löytää. Toki täytyy ottaa huomioon myös se, että pelkkä versiopäivitys ei ole kaikki kaikessa – osalle Android 7 Nougatia käyttävistä laitteista jaellaan aktiivisesti tietoturvapäivityksiä, joten pahimmat rypyt saadaan siloteltua käyttöliittymästä sitäkin kautta.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 kiinnitti kuitenkin allekirjoittaneen huomion perustabletin ostoreissulla ja sellainen loppuviimeksi lähti kaupasta mukaankin, tällä kertaa lisäksi 199 euron tarjoushintaan. Ihan ilman kompromisseja ei tälläkään kertaa selvitty: sitä kaivattua Android Oreota ei tästäkään laitteesta löydy, mutta tietoturvapäivitykset sentään ovat kohtuullisella tolalla. Katsotaan ensin, mitä pakkauksesta löytyy:

Galaxy Tab A 10.1:ssä on silti monta asiaa kunnossakin: näytön Full HD-tarkkuus näyttää myös tekstejä lukiessa hyvältä, 4G/LTE-yhteydet mahdollistavat laitteen käyttämisen muuallakin kuin wifi-tukiasemien ulottuvissa ja 32 gigan tallennustila riittää jo peruskäyttöön ilman sen suurempaa pihistelyä. Ensituntumalta laite vaikuttaa hintaluokan huomioiden jämäkältä ja asiallisesti suunnitellulta, joskin kymppituumaisella näytöllä varustettu tabletti tuntuu kevyempiin mobiililaitteisiin tottuneen käsissä hiukan painavalta.

Kokeilin tablettia tyypillisissä kotikäyttäjän askareissa: YouTube-musavideoiden toistoa, verkkolehtien selailua, muutamia Android-pelejä… Autopelien ystävänä asentelin laitteelle mm. Real Racing- ja Asphalt-sarjojen uusimmat versiot, joilla pääsin testaamaan hiukan myös Samsungin graafista suorituskykyä. Odotukset eivät olleet valtaisan korkealla, mutta yllättäen Galaxy Tab onnistuukin pyörittelemään näitä kaahailupelejä ilman mitään silminhavaittavaa takkuilua. Kahdeksanydinsuorittimessa riittää siis vääntöä kohtuullisen näyttäviinkin mobiilipeleihin. Äänentoisto on tyydyttävällä tasolla: ei tällä nyt musiikkia kovin hanakasti kuuntele, mutta satunnaiseen TV-sarjojen katseluun, nettipuheluihin ja pelien ääniefekteihin laatu kyllä riittää.

Ihan kaikissa tableteissa puhelutoiminnot eivät ole itsestäänselvyys, mutta Samsung Galaxy Tab A 10.1:ssa ne ovat mukana. Kun puheluihin kykenevän SIM-kortin tökkää sisään, niin laitteella voi soittaa ja vastailla puheluihin ihan samaan tyyliin kuin Samsungin älypuhelimillakin – toki sillä erolla, että puhelut ohjautuvat aina kaiuttimeen, ellei handsfree-kuulokkeita ole kytkettynä. Puhelut toimivat ensikokeilujen perusteella oletetulla tavalla ja ongelmitta.

Kamerakin laitteesta löytyy – ihan ensimmäisenä se ei taida tabletinostajan prioriteeteissa olla, mutta eipä tuosta haittaakaan ole. Itse asiassa tämän Galaxy Tabin kamera on jopa jossain määrin käyttökelpoisen oloinen, sillä laitteen taakse sijoitetun 8 megapikselin kameran kaveriksi on asennettu myös LED-salama. Siitä ei pääse mihinkään, että tämänkin tabletin kanssa kuvaaminen tuntuu laitteen kokoluokan vuoksi vähän hoopolta: 10″ näyttö etsimenä on aika suurieleinen ratkaisu, mutta näkeepähän kunnolla, mihin on kameraa tähtäämässä. Kuvanlaatu on tablettitietokoneiden mittapuulla hyvä, joskaan parhaita kännykkäkameroita kuten vaikkapa Galaxy S8-sarjaa ei tällä laitteella pääse haastamaan.

Osuva valinta hintaisekseen

Ainakin alennusmyyntikampanjan aikana Samsung Galaxy Tab A 10.1 tarjoaa mielestäni mainion vastineen sijoitetulle rahalle: päivittäinen käyttö on näillä komponenteilla riittävän ripeää, näyttö on kelvollinen e-lehtien ja -kirjojen lukuun, multimediatoiminnot ovat käyttökelpoisella tasolla eikä mikään muukaan yksityiskohta harmita. Lippulaivamallin hohtoa laitteesta ei löydy, mutta en sitä usko tähän laitteeseen päätyvien suuremmalti kaipaavankaan. Vielä tällä hetkellä Android on pysynyt päivitysten osalta siedettävästi ajan tasalla, mutta aika näyttää, miten kauan Samsungilla riittää mielenkiintoa laitetta päivitellä. Tämä galaxytabletti osoittautui kaiken kaikkiaan käypäiseksi ostokseksi.