Testissä Honor 10: tasapainoinen ja tekoälyllä vauhditettu uutuus

Honor-nimen alla myytävät Android-älypuhelimet ovat nousseet varsin suosituiksi Suomessa ja suurin rynnistys alkoi viimeistään Honor 7-mallin myötä. Nyt ollaan menossa kympin kohdalla ja tämä uutuuspuhelin Honor 10 on siis Tekniikkaparkin testissä.

Ensivaikutelma Honor 10:stä on modernin tyylikäs: testilaitteemme väritys on takakuoren osalta kiiltävän sininen ja etupuoli puolestaan on lähes kokonaisuudessaan näyttöpaneelin peitossa – poikkeuksina vain alalaita, jossa on kotinäppäimenäkin toimiva sormenjälkilukija sekä ylälaidan pieni “saareke”, johon on sijoitettu puheluihin käytettävä kuuloke ja etukamera. Honor 10 on siis hypännyt mukaan trendikkääseen tyyliin, jossa näyttö rakennetaan lähes laidasta laitaan venyväksi, mutta ylälaitaan on kuitenkin pakko jättää musta lovi, joka tekee näytöstä epäsymmetrisen. Jos tuo poikkeama käy kovinkin häiritseväksi, niin luurin asetuksista voi määrätä, että sisällön näyttämiseen käytetään hiukan matalampaa osaa näytöstä niin, että yläreuna jää mustaksi, toki näyttäen kuitenkin kellonaikaa ja joitakin ilmoituskuvakkeita. Näyttöpaneelin erikoinen muoto vaati hiukan totuttelua, mutta loppuviimeksi siitä ei käytännössä ole haittaa – ja tuleepahan hiukan lisää tilaa ruudun sisällöille.

Katso tästä Honor 10:n unboxing-video:

Honor 10 sopii hyvin nettisisältöjen kuluttamiseen, sillä varsin korkealle näytölle mahtuu luettavaksi pidempiäkin tekstipätkiä ilman nettisivun vierittelyä ja kirkas näyttö on muutenkin helppolukuinen ja riittävän tarkka. Videoiden katsominenkin sujuu mainiosti, vaikka näytön koko ei ihan täsmääkään yleisimmän 16:9-kuvasuhteen kanssa. Äänentoisto puhelimen omilla kaiuttimilla on tyypillistä kännykkätasoa – puhe toistuu selkeästi ja ponnekkaasti, mutta musiikki kuulostaa vaisulta. Korvakuulolta vaikuttaisi siltä, että Honor 10 yrittää toistaa mataliakin taajuuksia, mutta fysiikan lait tulevat väistämättä vastaan ja bassorummun jytinä toistuu napsutteluna. Kännyköiden mittakaavassa äänentoisto on silti aivan kelvollista ja kestää vertailun esimerkiksi verrokkina olleeseen parin sukupolven takaiseen lippulaivaan Samsung Galaxy S7:aan.

Ohjelmistopuolella tarjolla EMUI:ta ja tuoretta Androidia

Honor 10:n yleinen käyttökokemus on hyvä: käyttöliittymän vasteet ovat kautta linjan nopeita, puhelimesta ei tiiviin testijakson aikana löytynyt mitään bugiksi laskettavaa omituisuutta ja tehoa tuntuu riittävän kaikkiin toimintoihin ja sovelluksiin, mitä laitteella keksiikään kokeilla. Ehkäpä hiukan hämmentävä design-valinta on se, että kotinäppäin on luurin alalaidassa käytännössä tuplana: ensin kosketusnäytön puolella näkyvänä “ohjelmistopohjaisena” näppäimenä ja sen lisäksi aivan puhelimen alareunassa sormenjälkilukijan muodossa. Jos siis etsiskelee vaikkapa kotinapin vierestä “Takaisin” -nappia, niin pitää muistaa haeskella sitä ylemmän kotinäppäimen viereltä.

Ohjelmistoa katsottaessa Honor 10 on aiemmille tavoilleen uskollinen. Edelleen mukana on Huawei-tyylinen EMUI-käyttöliittymä, joka on huomattavissa määrin erilainen kuin Googlen suunnittelema vakio-Android. Selkein oletusasetuksilla esiin nouseva eroavaisuus on sovellusvalikon puuttuminen, mutta tässä asiassa Huawei on kuunnellut asiakkaitaan ja Honor 10:ssäkin on mahdollista tuoda sovellusvalikko näkyville valitsemalla aloitusnäytön tyyliksi “Laatikko” – ei ehkä ihan ilmeisin suomennosvalinta, mutta asia käy kuitenkin selväksi. Honor sattui saamaan tuoreen ohjelmistopäivityksen koekäytön aikana ja ohjelmistopuoli onkin kohtuullisen hyvin ajan tasalla: Android-versio on tuore 8.1 Oreo ja Androidin turvallisuuskorjausten taso on kesä-heinäkuun taitteessa ehtinyt toukokuun tasolle.

Tekoälyn ohjastama kaksoiskamera tykkää voimakkaista väreistä

Honor 10:n mielenkiintoisimpia ominaisuuksia on monipuolinen kameratoteutus, jossa on mukana myös ripaus tekoälyä. Kaksoiskamera mahdollistaa valokuvien kaksinkertaisen zoomaamisen hyvällä laadulla ja kameraohjelmisto pyrkii tunnistamaan kuvattavia kohteita lennosta tarjoten mahdollisimman hyvin tilanteeseen sopivia automaattiasetuksia. Zoom vaikuttaa ihan oikeasti toimivalta tempulta, sillä tässä tapauksessa ei venytetä kuvaa digitaalisesti vaan hyödynnetään kakkoskameran optiikkaa pidemmän polttovälin saavuttamiseksi – lopputulos on siis zoomia käyttäessä huomattavasti parempi kuin kuvan uudelleenrajaaminen jälkikäteen tietokoneella. Tekoäly on hiukan kahtiajakoisempi juttu: se tuntuu kyllä tunnistavan ihan järkevästi selkeitä kuvauskohteita (vaikkapa maisemakuva, kukkakuva tai muotokuva). Toki tekoälyä on myös helppo huijata vaikkapa osoittamalla kamera huonosti valaistussa huoneessa kohti taulua, jolloin kamera arveli kyseessä olevan auringonlaskun taltiointi. Jossain tilanteissa tästä toiminnallisuudesta voi olla hyötyäkin, mutta AI- eli tekoälytilassa kameralla tuntui olevan vahva taipumus värien ylikorostamiseen. Äkkiseltään kännykän näytöltä katsellessa karkkimaailmaan viittavat voimakkaat värit näyttävät hauskoilta, mutta pidemmän päälle hiukan neutraalimpi värimaailma oli ainakin allekirjoittaneen mielestä mukavampi ja AI-toiminto tuli napsautettua pois päältä.

Kuvanäytteiden lähempi tarkastelu kertoo, että kamera on itse asiassa varsin kyvykäs kokonaisuus: toki illan hämärässä kohinan määrä kuvissa kasvaa, mutta kokonaisuus pysyy hyvin kasassa ja terävyyskään ei valon vähentyessä pääse putoamaan dramaattisesti. Yksityiskohtia taltioituu kuviin kännykkäkameran mittakaavassa hyvin. Videon laatu on linjassa valokuvapuolen kanssa: videot ovat teräviä ja eläväisen näköisiä ja mikrofoni kestää jopa ulkoilmakonserttien äänenpainetta sortumatta säröilyyn. Parhailla asetuksilla video tallentuu 4K-tarkkuudella ja resoluutiota pudottamalla saadaan myös tehokkaampaa kuvanvakautusta mukaan, joka puolestaan tekee videoista kohtuullisen mukavia katsottavia. Kaiken kaikkiaan kamera on sellaisella tasolla, että se riittää käytännössä kaikkiin tavallisen käyttäjän tarpeisiin.

Honor 10:n kameran kuvanäytteet:

(kuvat suurenevat klikkaamalla kuvan päällä)

Kuvanäyte ilman zoom-toimintoa:

Kuvanäyte kaksinkertaisella zoomauksella:

Kukkakuva AI-kameratoiminto päällä:

Vahva ehdokas keskihintaluokassa

Honor 10 on tasapainoinen esitys ja ansaitsee ehdottomasti lähemmän tarkastelun keskihintaisten puhelimien joukosta valintaa tehdessä. Puhelimesta on hankalaa löytää mitään vakavaa moitittavaa – enemmänkin liikutaan makuasioiden puolella. Joku saattaa kokea muotivirtausten mukaisen näyttöloven häiritseväksi ruudun yläosassa ja kameran tekoälytoimintojen tuottamat ylimakeat värit saattavat ärsyttää, mutta nämä molemmat ovat oikeilla asetusmuutoksilla kierrettävissä. Kilpailu Android-puhelinten markkinoilla on ankaraa, mutta Honor 10 on mielenkiintoinen ja hintaluokassaan laadukas älypuhelin, joka jatkaa komeasti Honor-sarjan perinteitä.