Testissä langaton kaiutin JBL Authentics 300
Katso JBL Authentics 300-kaiuttimen testivideo Tekniikkaparkin Youtube-kanavalla…
Perinteikkään kaiutinvalmistaja JBL:n Authentics-mallisarjasta löytyy tällä hetkellä kolme erilaista langatonta kaiutinta, joita yhdistää tyylikkään retrohenkinen muotoilu ja tyypillistä bluetooth-kaiutinta korkeampi hintaluokka. Tekniikkaparkin tutkailtavana on malliston keskimmäinen laite JBL Authentics 300, jonka hinta on kirjoitushetkellä yli 400 euroa. Tämä malli on Authentics-sarjassa myös ainoa kaiutin, jossa on sisäänrakennettu akku – kaksi muuta mallia kaipaavat jatkuvasti verkkovirtaa toimiakseen.
JBL on langattomaksi ja akkukäyttöiseksi kaiuttimeksi varsin suuri ja painava. Kätevä kantokahva ja valmistajan lupaama kahdeksan tunnin akkukesto toki helpottavat kaiuttimen siirtelyä paikasta toiseen, mutta lähes viiden kilon paino ei houkuttele ottamaan musiikkia mukaan parveketta tai puutarhaa kauemmaksi. Liitäntöjen puolella tarjolla on 3,5 mm plugiliitäntä stereoäänelle eli käytännössä vaikkapa CD-soittimen, kasettidekin tai linjatasoista signaalia tarjoavan vinyylisoittimen liittäminen onnistuu helposti.
Muita takapaneelin liitäntöjä ovat RJ45-verkkoliitäntä, USB-C-liitin sekä virtaliitäntä, joka on perinteistä ”radiomankkamallia” – JBL:ssä on siis sisäänrakennettu virtalähde. USB-C-liitännän osalta täytyy tosin todeta, että liitin on näkyvillä, mutta sillä ei tavallinen eurooppalainen käyttäjä tee yhtään mitään, sillä JBL ilmoittaa liitännästä seuraavaa: ”USB-toisto on saatavilla Yhdysvaltain mallissa; muissa malleissa USB on vain huoltoa varten”. Arvoitukseksi jää, miksi olemassaoleva lisätoiminto on piilotettu meikäläisiltä markkinoilta.
Bluetooth-ääniyhteys on tietysti tuettuna ja tältä osin laite toimii odotetun varmaotteisesti, eikä yhteysongelmia ilmennyt minkään testilaitteen kanssa. Musiikki soi bluetoothin yli vaivattomasti eikä tällaisessa käyttötilassa tarvitse juurikaan jumpata asetusten kanssa – bluetooth-napin painallus, älypuhelimen puolelta pariliitoksen aktivointi ja musiikki soimaan. Monipuolisen liitettävyyden viimeistelee JBL Authentics 300:n yhteensopivuus joidenkin verkkopalveluiden kanssa. Laite kykenee siis yhdistymään nettiin joko verkkokaapelia tai wifi-verkkoa pitkin, ja älypuhelimeen ladattavalla JBL One -sovelluksella voi valita soitettavan sisällön niin, että kaiutin toistaa verkkolähdettä suoraan, kierrättämättä ääntä puhelimen kautta.
Palveluiden valikoima on kuitenkin jossain määrin rajallinen – tutummista palveluista esimerkiksi Tidal ja nettiradiohakemisto TuneIn ovat kuitenkin valittavissa. Spotifyn tuki tapahtuu eri tavalla ”Spotify Connect” -toiminnon kautta. JBL One-sovellus mahdollistaa myös äänentoiston muokkaamisen kolmialueisen taajuuskorjaimen (basso/keskiääni/diskantti) avulla, mutta lähes samaan lopputulokseen pääsee laitteen päältä löytyvillä basso- ja diskanttisäätimilläkin, joten sovelluksen lisäarvo on tässä tapauksessa tavallista ohuempi. JBL:n sisäänrakennettu mikrofoni mahdollistaa myös puheavustajien käytön – Amazon Alexa ja Google Assistant ovat tuettuna. Lisäksi wifi-välitteisen Chromecast-toiston tuki on tarjolla, kunhan sen aktivoi sovelluksen kautta.
Se kaiuttimen tärkein asia eli äänenlaatu onkin mielenkiintoinen kokonaisuus. Kokonaisuuteen kuuluvat kaksi 1″ diskanttielementtiä, 5,25″ bassoelementti sekä laitteen pohjaan sijoitettu 6,5″ passiivisäteilijä. Ensivaikutelma on se, että JBL Authentics 300 toistaa musiikin erittäin jämäkästi ja möyrii bassotaajuuksien syvässäkin päässä sangen mallikkaasti. Tarkemman kuuntelun myötä bassotoisto alkaa paikoitellen kuulostaa jopa liioitellun mahtipontiselta – varsinkin jos taajuuskorjaimesta erehtyy korostamaan matalia taajuuksia.
Kun sopivat taajuuskorjaimen säädöt ja hyvin äänitetty musiikki kohtaavat, niin lopputulos on silti mukaansatempaava. JBL on onnistunut rakentamaan tähän malliin varsin tasapainoisen ja hallitusti soivan kaiutinkokonaisuuden, joka sopii laajalle musiikkigenrevalikoimalle ja mikseipä myös puheohjelmille. Diskanttitoiston puhtaus on mobiilikaiuttimille usein kiperä haaste, mutta tässä tapauksessa siitäkään ei löydy suuremmalti moitittavaa. Sointi kuulostaa siis musikaaliselta ja rytmikkäältä.
JBL:n korkeahko hintaluokka ja hankalahko kannettavuus asettavat kaiuttimen kuitenkin epäsuotuisaan vertailuasetelmaan. Vaikka kaiutin kykenee käsittelemään stereoääntä, niin yhdestä ja samasta laitteesta toistettava musiikki ei stereokuvan osalta pääse avautumaan kovinkaan kummoisesti, vaan ääni tuntuu tulevan suoraan sieltä, missä kaiutin milloinkin sattuu olemaan. Tässä kohtaa JBL Authentics 300 antaa siis selvästi tasoitusta perinteisemmille hifilaitteille, joissa kaiutinten sijoittelu toisistaan erilleen tuo musiikintoistoon laajempaa ja miellyttävämpää stereokuvaa.
Kun kyseessä ei myöskään ole kevyt ja repussa mukana kulkeva reissukaiutin, niin laitteen selkeimmäksi käyttötarkoitukseksi muodostuu kodin ”yleiskaiuttimen” tehtävät – taustamusiikkia kodin askareiden iloksi, bilemusiikkia illanistujaisiin, poppia puutarhaan… Sisäänrakennettu akku on tällaisessa tilanteessa ehdottomasti hyödyksi, sillä kaiutinta huoneesta toiseen siirrellessä ei tarvitse joka kerta erikseen etsiä virtajohtoa tai pistorasiaa. JBL:n eduksi on todettava myös se, että äänenlaatu pysyy vaihtelevissa olosuhteissa tasaisen varmana – korkeintaan bassotoisto saattaa nurkkaan sijoitettuna korostua. Liekö sitten tasalaatuisuuden taustalla myös ympäristöä mikrofonin avulla analysoiva ja äänentoistoa mukauttava automatiikka.
Onko sitten tuo yli neljänsadan euron hintalappu käypäinen sellaiselle laitteelle, jota ei ehkä kuunnellakaan korostetun keskittyneesti, vaan joka tuottaa soundtrackia arjen keskelle? Samalla rahalla pääsisi jo hyvään alkuun myös hifilaitteiston kasauksessa, mutta tuollaiset järeämmät laitteet ovat tyypillisesti sidottuina yhteen paikkaan ja huoneeseen. No, hankinnan järkevyys jääköön jokaisen itse puntaroitavaksi.
Yhtä kaikki, JBL Authentics 300 tarjoaa käyttäjälleen varsin helppokäyttöisen ja tyylikkään äänentoistoratkaisun, joka kestää kriittisemmänkin kuuntelun ja sietää vähän reippaampaakin luukuttamista. Yksittäisten langattomien kaiutinten sarjassa JBL:n äänenlaatu menee ajoittaisesta bassomahtailusta huolimatta selkeästi kärkijoukon tuntumaan – en suorilta käsin osaa mainita muita akkukäyttöisiä bluetooth-kaiuttimia, joka tarjoaisivat olennaisesti parempaa toistoa kuin tämä vekotin.