Canon PowerShot A480 -digikamera

Canon PowerShot A480

Digikuvauksen saralla viimeaikojen trendi on ollut se, että järjestelmäkameroita saa entistä halvemmalla – parhaimmillaan digijärkkäripaketin saa kaupasta mukaansa alle 500 eurolla. Ei liene suuri yllätys, että pokkarikameroidenkin hinnat ovat lipuneet pikkuhiljaa alaspäin, ja tällä kertaa Tekniikkaparkki ottaa tuntumaa tähän huippuedulliseen kuvausvälineistöön: testissä on noin 100 euron hintaluokkaan kuuluva digitaalikamera Canon PowerShot A480.

Ei yllätyksiä ominaisuuslistalla

Canonin A480-malli on varsin yllätyksetön peruskamera: 3,3-kertainen zoom-objektiivi (kinofilmivastaavuudeltaan 37–122 mm), 10 megapikselin kenno ja SDHC-korttipaikka. Virtansa kamera saa AA-paristoista, joten varavirran saatavuus on turvattu reissatessakin – lähimmästä kioskista löytyy uusia alkaliparistoja ja taas kamera jaksaa muutaman sadan lisäkuvan verran. A480 on korostetun helppokäyttöiseksi suunniteltu ja monimutkaisemmat manuaalisäädöt, kuten valotuksen asetukset, on jätetty kamerasta kokonaan pois. Toki joitakin perusasioita voi säätää, ja lisäksi valittavana on muutama valmis “aiheohjelma” erilaisia kuvaustilanteita varten.

Canon PowerShot A480 takapaneeli

Käyttönäppäimien määrä on pidetty kurissa – kameran päältä löytyy painikkeet vain virran kytkemistä ja kuvan ottamista varten ja kaikki muut toiminnot hoidetaan oheisessa kuvassa näkyvillä näppäimillä. Merkinnät voisivat olla hiukan selkeämmätkin – nyt esimerkiksi nelisuuntaisen monitoiminäppäimen toimintoja joutuu tihrustamaan turhankin tarkasti, ja pienet “kaiverretut” merkinnät näkyvät varsinkin hämärässä heikohkosti. Takapaneelin näytön kuva on hiukan karkeahko, mutta onneksi kuitenkin kirkas. Optista etsintä kamerassa ei ole ollenkaan, joten kuvien rajaamiseen täytyy käyttää aina LCD-näyttöä.

Kun sormet osuvat oikeille näppäimille, on käyttö helppoa ja suoraviivaista. Canon on jo pitkään säilyttänyt PowerShot-kameroiden selkeät valikot ja käyttölogiikan samanlaisena, joten vanhempiin Canon-digikameroihin tottunut pärjää loistavasti myös A480:n kanssa.

Kesäkameran piirteitä

Testikuvien perusteella näyttää siltä, että Canon PowerShot A480 on parhaimmillaan kesäkamerana – hyvässä valaistuksessa otetut ulkokuvat näyttävät aivan asiallisilta, vaikka tarkasti suurennoksia silmäilemällä kuvista löytyykin kohinaa. Myös pienten otusten kuvaaminen luonnon helmassa onnistuu kohtuullisen hyvin, kuten allaolevasta kuvasta näkyy. Kääntöpuolella on se tosiasia, että syksyn hämärässä otetut kuvat kärsivät huomattavasti enemmän pienestä kennosta ja kuvanvakaimen puutteesta. Salamavalo toki auttaa varsinkin sisäkuvauksessa ja valotus toimii silloinkin luotettavanoloisesti, mutta himmeän hehkulampun hohteessa ilman salamaa kuvaamisen voi unohtaa suosiolla.

Canon PowerShot A480 Kuvanäyte
Hiukan pienempienkin kohteiden kuvaaminen onnistuu A480:llä.
Klikkaa tästä auki täysikokoinen versio kuvasta.

Yhteenveto

Canon PowerShot A480 on asiallinen ja toimiva kamera peruskäyttäjälle, joka kuvaa mieluiten täysautomaattiasetuksilla eikä halua perehtyä syvemmin valokuvaamisen nippelitietoihin. A480 selvittää käytännön kuvaustilanteet kunnialla fiksusti toimivan automatiikan ansiosta, ja kuvanlaatu kelpaa hyvinkin tavallisiin kymppikuvatulosteisiin. Tässä tapauksessa ei voi jättää täysin huomiotta myöskään edullista hankintahintaa – satasen hintaluokan kameralta ei voi olettaakaan huippumallien kuvanlaatua tai pitkälle vietyä eleganssia. Kaiken mobiilihuuman keskellä huomionarvoista on sekin, että Canon PowerShot A480 voittaa kuvanlaadussa mennen tullen kaikki tähän mennessä testatut kännyköiden kamerat.

Tiukkaa budjettia noudattavalle kameranostajalle Canon A480 on hinta-laatusuhteeltaan asiallinen laite vaikkapa ensimmäiseksi digikameraksi tai varakameraksi järeämmän kaluston rinnalle, mutta monet käyttäjät saattavat pidemmän päälle jäädä kaipaamaan kunnollisia manuaalisäätöjä. Mikäli kamerahankintaan haluaa sijoittaa hiukan enemmän valuuttaa, vaihtoehdoiksi alkaa löytyä myös kevyempiä taskukameroita tai hulppealla objektiivilla varustettuja superzoom-kameroita, joita kannattaa myös harkita.

Canon PowerShot A480
Plussaa:
+ helppokäyttöinen
+ automaattisäädöt toimivat johdonmukaisesti
+ edullisen kameran hinta-laatusuhde on kohdillaan

Miinusta:
– kuvissa näkyy kohinaa
– säätömahdollisuudet vähissä

Nettisivut: http://www.canon.fi/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_A480/index.asp