Skip to content
Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Primary Menu
  • Etusivu
  • Arvostelut
    • Ääni ja kuva
    • Matkapuhelimet
    • Tietotekniikka
    • Autot ja liikenne
    • Pelit
  • Artikkelit
    • Tekniikkaparkin viikko
    • Ohjeet
  • Podcast
  • Tekniikkaparkki TV
  • Nettiradio
  • Info
  • Ääni ja kuva

Logitech Squeezebox Boom -nettiradiovastaanotin

Teijo 11.9.2009

logitech_squeezeboxb_paakuv

Monien muiden radioasemien tapaan myös Järviradiota voi kuunnella netin kautta, joten nyt on jo korkea aika testata, miten radion kuunteleminen sujuu nettiradiovastaanottimella. Tekniikkaparkin testiin pääsi Logitech Squeezebox Boom, jonka avulla voi kuunnella nettiradiota eri puolilta maailmaa sekä mp3-musiikkia omalta tietokoneelta. Laitteessa itsessään on kaiuttimet, joten kuuntelupaikalle ei tarvita muuta kuin Squeezebox Boom-laite sekä nettiyhteys joko langattomana tai langallisena.

Mitä haluaisit kuunnella tänään?

Laitteen käyttöönotto sujuu langattomassakin verkossa suhteellisen kitkattomasti, kunhan vaan käyttäjällä on tiedossa WLAN-verkkonsa nimi ja salausavain. Kun olennaiset verkkotiedot on syötetty, on Squeezebox valmiina palvelukseen. Nettiradioita ja muita sisältöjä voi selailla joko laitteen etulevyn painikkeilla tai pienellä vakiovarustukseen kuuluvalla kaukosäätimellä. Laitteen käyttö on melko helppoa suuren ja selkeän näytön ja selkeästi merkittyjen painikkeiden ansiosta. Nettiradiot on luokiteltu monin tavoin – listaa voi selata esimerkiksi alueen tai musiikkityylin mukaan. Esimerkiksi “Paikallinen” -valinnan alta löytyy viitisenkymmentä suomalaista radioasemaa, joiden joukossa on tietysti myös Järviradio. Jos taas haluaa kuunnella tiettyä musiikkityyliä, niin ruudulla voi selata esimerkiksi kaikkia kuunneltavissa olevia Country-asemia, joita näyttäisi löytyvän pitkälti yli sata kappaletta. Osa hakemiston asemista ei jostain syystä suostunut kuulumaan ollenkaan johtuen ilmeisesti asemien lakkauttamisista tai nettiosoitteen muutoksista, mutta onneksi pääosa listasta on ajan tasalla.

Logitech Squeezebox Boom
Logitechin käyttöliittymä on suomennettu, mutta mukaan on mahtunut myös hiukan hassunkuuloisia käännöksiä. Tässä asetetaan uniajastinta 30 minuuttiin.

Ensimmäisten musiikin tahtien kajahtaessa testaajan kasvoille nousi hämmästynyt hymy: miten ihmeessä tämä pikku laatikko soi näin mahtipontisesti? Äänenlaatuun kohdistuneet odotukset olivat keskinkertaisen matkaradion tasolla, mutta Logitech Squeezebox Boom onnistuu yllättämään positiivisesti – äänentoisto on miellyttävän kuuloista ja tasapainoista kautta linjan. Lisäksi Boomin matalien taajuuksien toisto ansaitsee erityismaininnan: bassot toistuvat laitteen ulkomittoihin nähden tanakasti musiikkilajista riippumatta. Myös äänenvoimakkuutta löytyy maltilliseen kuunteluun riittävästi, mutta ison olohuoneen nurkassa lujempaa soitettaessa pienikokoisen Boomin voimavarat loppuvat ymmärrettävästi kesken ja etenkin bassotoisto alkaa tukehtua. Squeezebox Boom onkin parhaimmillaan pienemmissä tiloissa kuten työhuoneessa tai keittiössä.

Logitech Squeezebox Boomin käytettävyys on kohdillaan ja kokonaisuus vaikuttaa loppuun asti mietityltä. Uniajastimen toteutus on osuva esimerkki mukavista yksityiskohdista: kun määritetty aika on kulunut loppuun, musiikki ei räpsähdä kerrasta hiljaiseksi, vaan äänentoisto vaimentuu pikkuhiljaa kuulumattomiin herättämättä torkkujaa. Monista kehuista huolimatta tästäkin laitteesta löytyy pieniä kauneusvirheitä, ja yli 200 euron hintalappu saattaa pistää miettimään hankintaa kaksi kertaa – varsinkin kun Boomin hinnalla voisi hankkia pöydälle riviin vaikka kymmenen pientä ULA-radiota.

Nettiriippuvainen radiovastaanotin

Nettiradioasemia toistavan laitteen edut ovat kuitenkin kiistattomat perinteiseen radiovastaanottimeen verrattuna – Squeezebox Boom tarjoaa kuunneltavaksi hillittömän määrän radioasemia ympäri maailmaa ilman kuuluvuusongelmia, joten kriittisempikään musiikinystävä ei voi murista musiikkivalikoiman suppeudesta. Monipuolisuuden kääntöpuolella on vaatimus toimivasta verkkoyhteydestä: Boom ei soittele radioita ilman toimivaa laajakaistayhteyttä, joten vaikkapa kesämökin terassilla tämä radio ei nettiyhteyksien puuttuessa osaa tehdä muuta kuin toistaa 3,5mm linjasisääntuloon liitettyä äänilähdettä – onneksi sentään tämä aktiivikaiuttimena toimimisen mahdollisuus on sisällytetty laitteeseen.

logitech_squeezeboxb_liitan
Squeezebox Boomin liitännät on koottu laitteen taakse. Vasemmalta oikealle: 3,5mm linjasisääntulo, 3,5mm kuulokeliitäntä/subwoofer-lähtö, RJ45-verkkoliitäntä ja sähköliitäntä.

Muutamat ominaisuuslistan puutteet ovat harmillisia. Squeezebox Boomista ei löydy ollenkaan tavallista FM-radioviritintä, vaikka sellaisellekin olisi ainakin silloin tällöin käyttöä nettiradio-ominaisuuksista huolimatta. Myös mp3-musiikin hankalahko toistaminen alkaa pidemmän päälle harmittamaan: jos ei halua värkkäillä musiikkia taltioivan verkkopalvelun kanssa, laite pystyy toistamaan tallennettua musiikkia ainoastaan käynnissä olevan tietokoneen kovalevyltä SqueezeCenter-ohjelman välityksellä. Varsinkin pienemmissä huoneistoissa tuntuu hölmöltä soittaa musiikkia tietokoneen sijaan pöytäradiosta, kun tietokone täytyy joka tapauksessa pitää käynnissä… Tämän ongelman olisi voinut helposti kiertää vaikkapa USB-liitännällä tai SD-korttipaikalla, joihin voisi tökätä äänitiedostoja sisältävän muistitikun tai kortin. Toki edellä mainittuun linjasisääntuloon voi liittää mp3-soittimen tai FM-radion, mutta samaan tarkoitukseen riittäisi jo tavallinen kolmenkympin aktiivikaiutinsettikin.

Luvassa vaivatonta kanavasurffailua

Logitech Squeezebox Boom on miellyttävä äänentoistolaite, jossa pääasiat eli käytettävyys ja äänenlaatu ovat hyvinkin asiallisessa kunnossa. Pienellä ominaisuuksien viilauksella laitteesta olisi saanut vieläkin monipuolisemman ja houkuttelevamman viihdekeskuksen, joka hoitaisi nettiradioiden toiston ohella kaikki muutkin musiikinkuuntelutarpeet, mutta nyt tämä kokonaisuus on jäänyt hiukan puolitiehen. Silti Squeezebox Boom on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto, mikäli nettiradioita tulee kuunneltua päivittäin. Pakko myöntää, että nettiradioiden selailu sohvalla kaukosäädintä näpytellen on hauskaa ajanvietettä – etten peräti sanoisi, että tämä on mukavin kokeilemani tapa kuunnella nettiradioita!

Plussaa:
+ hyvä äänenlaatu
+ suomenkielinen ja kätevä käyttöliittymä
+ kaukosäädin

Miinusta:
– ei FM-radioviritintä tai USB-liitäntää
– MP3-toiston riippuvaisuus SqueezeCenter-ohjelmistosta

Valmistajan nettisivut: http://www.logitech.com/index.cfm/speakers_audio/wireless_music_systems/devices/4707&cl=roeu,en

Tags: logitech nettiradio

Continue Reading

Previous: Canon PowerShot A480 -digikamera
Next: Elisa Viihde-palvelupaketti

Lisää luettavaa

JBL Tuner Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner
  • Ääni ja kuva

Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner

Teijo 5.12.2019
Rode Procaster Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?
  • Ääni ja kuva

Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?

Teijo 23.11.2019
savikiekkoneula Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa
  • Ääni ja kuva
  • Ohjeet

Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa

Teijo 27.2.2019
Samsung Gear 360 Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera
  • Ääni ja kuva

Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera

Teijo 19.2.2019
Vimble 2 Pikakoe: Feiyutech Vimble 2 -gimbaali matkapuhelimille
  • Ääni ja kuva

Pikakoe: Feiyutech Vimble 2 -gimbaali matkapuhelimille

Teijo 11.1.2019
ADX Firestorm A01 Pikatesti ja unboxing: ADX Firestorm A01 -headset
  • Ääni ja kuva

Pikatesti ja unboxing: ADX Firestorm A01 -headset

Teijo 1.12.2018
Facebook Instagram Twitter     Youtube

RSS Tekniikkaparkin Podcast

  • Mikä on paras käyttöjärjestelmä?
  • Koko kansan huvia vai tekninen erikoisuus - puheenaiheena 360-kuvaus
  • Joko on älykodin aika?

Viimeisimmät artikkelit

  • Tekniikkaparkin viikko 12/2021: Sony on suurin mobiilikamerakennojen toimittaja
  • Testissä Motorola Moto G9 Play: mutkaton peruspuhelin hulppealla akunkestolla
  • Tekniikkaparkin viikko 10/2021: Vinyylilevyjen valmistus palaa Suomeen
  • Tekniikkaparkin viikko 7/2021: Chromebookit ovat lisänneet markkinaosuuttaan Windowsin kustannuksella
  • Asiallinen olohuonenäppäimistö kosketuslevyn kera – testissä Logitech K400 Plus

© 2018 Tekniikkaparkki.fi – Tämä sivusto käyttää evästeitä. Katso tarkemmat tiedot Evästeinfo-sivulta.

Copyright © Tekniikkaparkki.fi | Magnitude by AF themes.