Skip to content
Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Primary Menu
  • Etusivu
  • Arvostelut
    • Ääni ja kuva
    • Matkapuhelimet
    • Tietotekniikka
    • Autot ja liikenne
    • Pelit
  • Artikkelit
    • Tekniikkaparkin viikko
    • Ohjeet
  • Podcast
  • Tekniikkaparkki TV
  • Nettiradio
  • Info
  • Matkapuhelimet

Sony Ericsson Satio -matkapuhelin

Teijo 9.11.2009

Sony Ericsson Satio -matkapuhelin

Tällä kertaa Tekniikkaparkki esittelee uunituoreen Sony Ericsson Satio-matkapuhelimen. Satio on Sony Ericssonin viimeisin lippulaivamalli, jossa hemmotellaan varsinkin kuvaamisesta kiinnostuneita käyttäjiä – laitteesta löytyy peräti 12 megapikselin kamera ihan oikealla xenon-salamalla. Muita ominaisuuksia ovat esimerkiksi GPS-paikannus, WLAN, iso kosketusnäyttö ja radio.

Sony Ericsson osaa kieltämättä muotoilla puhelimensa tyylikkäästi, ja tämäkin yksilö muistuttaa varsinkin takakannen suunnalta erehdyttävästi pieniä Cybershot-taskukameroita. Testiyksilön viininpunainen kiiltävä väripintakin pukee laitetta yllättävän hyvin. Mitä sitten itse tekniikkaan tulee, niin sielläkin puolella kyseessä on varsin harkitunoloinen kokonaisuus – kaikki olennaisimmat herkut ja langattoman yhteyden muodot löytyy ja luurin näytöllä on kokoa ja näköä. Päivittäiskäyttö sujuu tuttuun Symbian-tyyliin, joten esimerkiksi Nokian älypuhelimia ennen käyttänyt on nopeasti sinut myös Sation kanssa. Kosketusnäyttö on resistiivisestä tekniikastaan johtuen hiukan nahkea ottamaan komentoja, mutta kosketustuntumaa on saatu viilattua Sony Ericssonissa hiukan N97:aa paremmaksi, joten kyllä tämän kanssa toimeen tulee. Jo N97:n kohdalla mainostettu kynnellätökkimistekniikka toimii tässäkin luurissa parhaiten.

Sony Ericsson Satio kamera
Satio muistuttaa takaapäin katsottuna hämmästyttävän paljon digipokkarikameraa. Kuvassa suojaluukku on avattu ja kamera on valmiina kuvaukseen.

Hieno kamera, mutta keskeneräinen musiikkisoitin

Sation kamera on tasaisen hyvä monenlaisissa oloissa, ja tätä käyttövarmuutta tuo ennenkaikkea puhdikas xenon-salamavalo. Salaman ansiosta myös hämärissä sisätiloissa otetuista kuvista tulee kunnollisia ja tärähtämättömiä, eikä kuvan värit vääristy aivan luonnottomiksi. Itse asiassa Sation suorituskyky valokuvien suhteen alkaa olla jo lähellä edullista peruspokkarikameraa – jos kaipaa reilusti parempaa kuvanlaatua, niin joutuu jo sijoittamaan kameraan useamman satasen. Jossain tilanteissa Sony Ericsson kuitenkin häviää tavallisille silminnähden pokkarikameroille – optista zoomia ei löydy ollenkaan, ja kohinan määrä kuvissa meinaa välillä nousta turhan korkeaksi. Kamerakännyköiden joukossa Satio edustaa kärkijoukkoja, vaikkakin hyvässä päivänvalossa Samsung Omnia HD onnistuu tuottamaan selkeästi terävämpää kuvausjälkeä kuin Satio – lievä pehmeys vaivaa kuvia kautta linjan. Sation videokuvaus on tavallista VGA-tasoa – täysin riittävää vaikkapa YouTubeen, mutta aika karkean näköistä isolta televisioruudulta katsottuna. Videokuvauksen puolesta liikutaan keskimääräisen pokkarikameran laatuluokassa.

Edellinen Tekniikkaparkissa testattu Sony Ericsson-kännykkä loisti erityisesti musiikkitoiston parissa, joten nytkin odotukset olivat Sation musiikkiominaisuuksia kohtaan korkealla. Valitettavasti luuri tuotti juuri tällä osa-alueella suurimman pettymyksen:  musiikintoisto on jätetty Satiossa suoraan sanottuna keskeneräiseksi, sillä laite tarjoaa vain Symbian-käyttöjärjestelmän perustoiminnot ilman mitään lisukkeita. Poissa ovat kaikki äänensävynsäädöt ja muut oheisherkut, eikä äänentoistossakaan ole sitä potkua, johon W715-mallia testatessa totuttiin. Kokonaisuuden kruunaa se fakta, että puhelimen mukana ei toimiteta edes minkäänlaista adapteria Sony Ericssonin omasta erikoisliittimestä tavalliseen 3,5mm stereoplugiin – käytännössä siis vakiovarusteisella puhelimella voi kuunnella musiikkia vain sisäänrakennetun monokaiuttimen tai mukana toimitettavien keskinkertaisten nappikuulokkeiden kautta. Näin ollen kunnollinen äänenlaadun testaaminenkin jäi Sation kohdalla tekemättä, kun referenssikuulokkeita ei pystytty kytkemään laitteeseen ollenkaan. Myös puhelimen akun lataamisen ja datasiirron olisi toivonut tapahtuvan erikoisliittimen sijaan vaikkapa yleistymässä olevan microUSB-liitännän kautta.

se_satio_liitannat
Hyvää ja huonoa samassa kuvassa: Sony Ericsson on vihdoin alkanut taipumaan muistikorttityypin suhteen, joten Satiosta löytyy MicroSD-korttipaikka ja sisässä on valmiiksi 8 gigan kortti. Yhdistetyn kuuloke- ja latausliitännän suhteen on kuitenkin havaittavissa ikävää sooloilua: liitin on Sony Ericssonin omaa tyyppiä, eikä siihen voi suoraan kytkeä tavallisia stereokuulokkeita. Edes kuulokeadapteria ei tullut puhelimen mukana.

Nettiinkin pääsee, tottakai

Ei ole liene yllätys, että myös nettisivujen selailu onnistuu tällä kännykällä. Käytössä on jotakuinkin vakiomallinen symbian-nettiselain, joka hoitaa hommansa asiallisesti. Hiukan parempaa selailukokemusta tavoittelevat voivat kokeilla Opera Mini-selainta, joka toimiikin Satiossa rivakasti pienistä yhteensopivuusongelmista huolimatta. Yhteensopivuuden kohdalla vastaan tuli niinkin eksoottinen ongelma, että Opera Minin osoiteriville ei voinut kirjoittaa ollenkaan www-osoitteita, kun kosketusnäytön virtuaalinäppis ei ilmestynyt millään ilveellä näkyviin. Google-hakuruutuun sen sijaan pystyy kirjoittamaan, joten ongelman voi kiertää googlettamalla ja kirjanmerkkien kautta. Yleisversio Opera Ministä kaatuili satunnaisesti Satiossa, joten täytynee odotella Operalta Satiolle kustomoitua versiota. Puhelimessa on jo valmiiksi linkki myös Youtube-videopalveluun, mutta jostain syystä flash-videoiden toisto nykii ja pätkii turhankin paljon, joten nettivideoiden katselu on hiukan hankalaa puuhaa, vaikka videot sinänsä kyllä luurissa käynnistyvätkin.

Yhteydet maailmalle sujuvat ilmeettömän toimivasti niin 3G-verkon kuin WLAN -yhteyksienkin kautta, joten siltä saralta ei löydy valittamista. Sähköpostikin on toimivan tuntuinen perusratkaisu, joka ei nostata hurraa-huutoja, mutta hoitaa tonttinsa tarvittaessa. Aktiivinen sähköpostin käyttäjä tuskin valitseekaan tätä puhelinmallia, sillä fyysisen näppäimistön puuttuminen tekee viestien kirjoittamisesta turhan hidasta näpertelyä – Satio sopii lähinnä lyhyiden vastausviestien näppäilyyn silloin, kun tietokone ei ole lähettyvillä.

Yhteenveto

Sony Ericsson Satio on tyylikäs ja laadukkaasti valmistettu kosketusnäyttöpuhelin sellaiselle käyttäjälle, joka painottaa digikuvaamisen laatua kännykkää valitessaan. Luokassaan hyvälaatuinen digikuvaus ja kelvollinen käytettävyys muodostavat hyvän kokonaisuuden, vaikka musiikki- ja multimediapuolelta tuleekin lunta tupaan ja liitännät rajoittuvat vain yhteen merkkikohtaiseen monitoimiliitäntään. Monille myös fiilis saattaa ratkaista ostopäätöksiä, ja sillä saralla Satio on vahvoilla – testin edetessä puhelin keräsi kehuja designistaan useammaltakin henkilöltä.

Kuvanäyte:

se_satio_demokuva
Kuva suurenee klikkaamalla. Sation kameralla pystyy ottamaan kohtuullisia kuvia jopa illan hämyssä: tämä esimerkkikuva on otettu käsivaralta ilman salamaa. Liikkuvat kohteet sumenevat pitkän valotusajan takia, mutta maisema pysyy muuten suht skarppina. Yllättävän hyvä suoritus kännykkäkameralta! Päivänvalossa kuvista tulee toki parempia ja kohinattomampia, mutta silloinkin voisi toivoa hiukan terävämpää jälkeä.

Plussaa:
+ hyvä kamera ja kunnollinen salama
+ ominaisuuslistalta löytyy kaikki älypuhelimen olennaisimmat toiminnot

Miinusta:
– hankalasti toteutettu lataus-, kuuloke- ja dataliitin
– musiikkisoittimen puutteet

Valmistajan nettisivut: http://www.sonyericsson.fi/

Tags: matkapuhelin sony ericsson symbian

Continue Reading

Previous: Nokia N97-matkapuhelin
Next: HTC HD2 -matkapuhelin

Lisää luettavaa

Nokia 8110 4G Testissä Nokia 8110 4G – pirteä banaani uudella käyttöjärjestelmällä
  • Matkapuhelimet

Testissä Nokia 8110 4G – pirteä banaani uudella käyttöjärjestelmällä

Teijo 6.10.2018
nokia3 Pari kuukautta perusälypuhelimen kanssa – arvostelussa Nokia 3
  • Matkapuhelimet

Pari kuukautta perusälypuhelimen kanssa – arvostelussa Nokia 3

Teijo 6.9.2018
Honor 10 Testissä Honor 10: tasapainoinen ja tekoälyllä vauhditettu uutuus
  • Matkapuhelimet

Testissä Honor 10: tasapainoinen ja tekoälyllä vauhditettu uutuus

Teijo 3.8.2018
nokia215 Puhelin pohjahintaan – testissä Nokia 215-matkapuhelin
  • Matkapuhelimet

Puhelin pohjahintaan – testissä Nokia 215-matkapuhelin

Teijo 3.10.2015
doro 507s Helppo ja simppeli luuri: testissä Doro PhoneEasy 507S
  • Matkapuhelimet

Helppo ja simppeli luuri: testissä Doro PhoneEasy 507S

Teijo 7.2.2015
win81update Windows Phone 8.1 -päivitys Lumia-puhelimiin
  • Matkapuhelimet

Windows Phone 8.1 -päivitys Lumia-puhelimiin

Teijo 30.8.2014
Facebook Instagram Twitter     Youtube

RSS Tekniikkaparkin Podcast

  • Mikä on paras käyttöjärjestelmä?
  • Koko kansan huvia vai tekninen erikoisuus - puheenaiheena 360-kuvaus
  • Joko on älykodin aika?

Viimeisimmät artikkelit

  • Tekniikkaparkin viikko 2/2021: Signal sai paljon uusia käyttäjiä, Flashin taru päättyi
  • Tekniikkaparkin viikko 53/2020: Eroon salasanoista, sanoo Microsoft
  • Tekniikkaparkin viikko 51/2020: FB-viestipalveluissa rajoituksia, Tukes on löytänyt vaarallisia USB-latureita
  • Tekniikkaparkin viikko 50/2020: Adobe Flashin tuki ja käyttö päättyy
  • Tekniikkaparkin viikko 48/2020: Kyberturvallista paikannusta ja QR-koodihuijauksia

© 2018 Tekniikkaparkki.fi – Tämä sivusto käyttää evästeitä. Katso tarkemmat tiedot Evästeinfo-sivulta.

Copyright © Tekniikkaparkki.fi | Magnitude by AF themes.