Testissä Nokia 8110 4G – pirteä banaani uudella käyttöjärjestelmällä

Nokian nimellä puhelimia markkinoiva HMD Global on tarttunut nohevasti nostalgiabuumiin. Kun Nokia 3310:n uusi versio 3G:llä ja ilman sai innostuneen vastaanoton, niin oli aika kokeilla jotain uutta lähestymistapaa nostalgiannälkäisten riemuksi: uusintapainos persoonallisesti muotoillusta “banaanipuhelimesta”! Tällä kertaa Tekniikkaparkin testissä on juurikin tuo laite: Nokia 8110 4G.

Kuten arvata saattaa, puhelimen ulkokuori on aivan omanlaisensa nykypäivän kännykkämarkkinoilla. Näppäinpuhelimet ovat ylipäänsä jo varsin harvinaisia tarjonnan rajoittuessa lähinnä ihan halvimpiin peruspuhelimiin, mutta liukukansi näppäimistön suojana se vasta harvinaisuus onkin! Seikka kun on niin ilmeinen, niin käsitellään se heti kättelyssä. Ja viikon mittaisen täyspäiväisen koekäytön jälkeen toteamus on, että liukukansi on ihan käypä idea vielä tänäkin päivänä – suurimman osan ajasta siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa ja vastoin unboxing-vaiheen epäilyksiä luukkua pystyykin käyttämään suht hyvin yhdellä kädellä. Jos haluaa vain tarkistaa kellonajan, niin luukkua vain vähän matkaa avaamalla voi herättää näytön ja kokonaan avaamalla puolestaan aloittaa puhelimen täysipainoisen käytön – tai vastata puheluun, jos luukun avaa puhelimen soidessa. Kätevyys tosin kärsii, mikäli puhelinta haluaa suojata numerokoodilla: joka luukun avauksella vaadittava koodin näpyttely alkaa pidemmässä juoksussa tuntua hidasteelta.

 

Eksoottinen käyttöjärjestelmä tuo vaihtelua

Raudan puolesta 8110 4G ei sisällä mitään erityisen jännittävää: Qualcomm 205-alusta, 4 gigatavua tallennustilaa ja 512 megatavua RAM-muistia. MicroSD-korttipaikka, kuulokeliitäntä ja FM-radio kuuluvat myös varusteisiin. Kamera on varustettu LED-salamalla ja kahden megapikselin kennolla, joka kykenee tuottamaan rimaa hipoen hyväksyttävänlaatuisia kuvia satunnaisten hetkien taltiointiin. Tarkkuutta on sen verran että kuvattavista kohteista saa hyvin selvää, mutta kuvien dynamiikka on varsin vaatimatonta ja pikselitason tarkastelussa näkyy kohinaa ja voimakkaan pakkaamisen jälkiä. Parempi silti näin kuin ei kameraa ollenkaan.

Nimessäkin esiintyvä 4G on olennainen asia, sillä Nokia tukee ongelmattomasti 4G-yhteyksiä ja osaa jakaa niitä myös muille laitteille WLAN-yhteyden kautta. Toisaalta myös muihin WLAN-verkkoihin liittyminen onnistuu, mikäli mobiilidataa haluaa säästellä.

Suurempi mielenkiinto kohdistuukin ohjelmistopuolelle. Puhelimen käyttöjärjestelmä on niin uusi tuttavuus, että kovin monella ei taida olla siitä aiempaa kokemusta: järjestelmä on nimeltään KaiOS ja se pohjautuu jo alasajettuun Firefox OS -mobiilikäyttöjärjestelmään. KaiOS:n ideana on tuoda myös vaatimattomampiin perustason laitteisiin tiettyjä älypuhelinten toimintoja nostamatta kuitenkaan laitteen tehovaatimuksia tai hintaa nykyisten älypuhelinten tasolle. Tällaiselle alustalle on toki selkeä joskin ahdas markkinarako karvalakkimallisten näppäinpuhelinten ja Android- ja Apple-luurien välissä, mutta hintaero varsinkin Android-laitteisiin verrattuna jää 8110 4G:ssä niin pieneksi, että käyttöjärjestelmän rajoittuneisuus herättää tiettyjä epäilyksiä.

Kun käyttöjärjestelmän juuret ovat nettiselainmaailmassa, niin ei varmaankaan ole yllätys että monet “sovellukset” ovat käytännössä puhelimen näytölle sovitettuja nettisivustoja – tällä tavoin toimivat esimerkiksi Google Maps ja Youtube. Toki osa sovelluksista on myös natiivisovelluksen näköisiä ja pidemmälle kehitettyjä. Edellämainittujen palveluiden lisäksi älypuhelinmaailmaan viittaavia toimintoja ovat nettiselain, sähköpostisovellus, Google Assistant ja Googlen hakusovellus. Kirjoitushetkellä laitteen sovelluskaupasta voi hakea muutamia pelejä sekä kolme sovellusta – varsinkin hyötysovellusten suhteen toivoisi valikoiman kasvavan huomattavasti, sillä Twitter ja sääsovellus eivät vielä kovin pitkälle vie. Erityisesti Whatsappia odotellaan alustalle kuumeisesti, mutta ainakaan tällä hetkellä sitä ei ole saatavilla, vaikka toisen valmistajan KaiOS-puhelimeen sovellus onkin jo julkaistu.

Arkikäyttö osoittaa, että banaani ei ole vielä kypsä

Käytännössä KaiOS:llä varustettu Nokia 8110 4G on hiukan kahtiajakoinen: periaatteessa käyttökokemus on siisti ja miellyttävä, mutta toteutuksesta löytyy vielä valitettavan paljon hiomattomia kulmia. Käyttölogiikka on suurimmalta osin käypäinen, joskin välillä tulee ikävä vanhoista Nokian peruspuhelimista tuttua suoraviivaisuutta – nyt pitää katsoa tarkkaan mistä napista mikäkin toiminto tapahtuu eri sovelluksissa liikuttaessa. Käyttöliittymän vaste näppäimenpainalluksiin on varsin hyvällä tasolla eikä käyttö tahmaa hitaahkosta laitteistosta huolimatta.

Puhelut kuuluvat molempiin suuntiin hienosti niin kaiuttimen kuin luurinkin kautta, tekstiviestit liikkuvat ja datayhteys on maaseudullakin vakaa ja olosuhteisiin nähden hyvällä nopeustasolla toimiva. Akku kestää useammankin päivän aktiivikäyttöä eikä viikonloppureissuille välttämättä tarvitse laturia mukaankaan, ellei sitten aio puhua tuntitolkulla joka päivä. Perustoiminnoissa ei siis ole suuremmalti moitittavaa.

Joitakin kauneusvirheitä käytettävyydessä kuitenkin ilmeni – osa niistä saattaa korjautua ohjelmistopäivityksillä, mutta osasta ei taas pääse eroon millään. Ensimmäinen moite kohdistuu hiukan ahtaaseen ja tunnottomaan näppäimistöön: liukukannen alle ahdettu näppis kun meinaa olla paikoitellen haasteellinen erityisesti tekstinsyötön ja nelisuuntanäppäimen suhteen. “Nuolinäppäimet” keräsivät muiltakin puhelinta testanneilta kommentteja siitä, että lähes ympäröivän pinnan tasalla oleviin nappeihin oli hankalahkoa osua, ja keskinäppäintä kiertävä kehä on varsin kapea.

Ohjelmistopuolen ongelmat ovat sellaisia, että ne saatetaan saada joskus tulevaisuudessa kuntoon, mikäli päivityssykli pysyy aktiivisena. Päällimmäinen ärsyke oli puhelimen ajoittainen taipumus kaatuilla edellisten puheluiden listaa tutkaillessa – useamman kerran kävi niin, että kun vastaamatonta puhelua yritti mennä katsomaan, niin käyttöjärjestelmä kaatui vaatien puhelimen uudelleenkäynnistyksen – ja boottauksen jälkeen äsken vastaamattomaksi jäänyt puhelu olikin kadonnut listalta jäljettömiin. Myös joissakin asetusvalikoissa oli hassua takkuamista, kun aiemmin valittu asetus ei valinnan jälkeen tallentunutkaan, vaan se piti käydä muuttamassa toistamiseen.

Perusluuri lisätempuilla sellaista tarvitsevalle

Nokia 8110 4G osoittautui persoonalliseksi ja käyttökelpoiseksi peruspuhelimeksi, joka tuo muutamilla lisätempuillaan konseptin tämän päivän tasalle: 4G-verkkoyhteydet ja perustason nettiselailut onnistuvat, joten ihan tyystin ei tarvitse jäädä pimentoon, vaikka täysipainoista älypuhelinta ei olisikaan mukana. Ykköspuhelimeksi 8110 4G:stä ei useimmille taida olla, mutta reissu- tai varapuhelimeksi tämä laite voisi sopia aivan mainiosti. Kunhan vielä ohjelmistopuolen oikut saadaan oikenemaan, niin käsillä on varsin letkeä retropuhelin. Vaikka Tekniikkaparkissa enimmäkseen keskitytäänkin tekniseen puoleen, niin se täytyy myös todeta, että liukukannellinen ja vinkeän keltainen puhelin keräsi ylivoimaisesti eniten hämmästelyä ja huomiota tähän mennessä testatuista puhelimista – massasta poikkeavan puhelimenkäyttäjän status on siis tällä laitteella saavutettavissa…