Testissä Motorola Moto G9 Play: mutkaton peruspuhelin hulppealla akunkestolla
Tällä kertaa Tekniikkaparkin testissä tarkastellaan edullisen hintaluokan peruspuhelinta, jossa ennakkotietojen perusteella vaikuttaisi olevan hintaansa nähden sangen kohtuullisia ominaisuuksia: suurehko 5000 mAh:n akku, 6,5″ näyttö, 48 megapikselin kamera ja 64 gigatavun tallennustila. Tarkka hinnoittelu tietysti elää koko ajan, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä luuri oli tarjolla halvimmillaan 99 eurolla, joten Moto G9 Playn voisi sanoa olevan tiukan budjetin puhelinmalli.
Katso unboxing videolta:
Suorituskyky on ongelmattomalla tasolla
Suorittimena Moto G9 Playssa on Qualcomm Snapdragon 662 ja keskusmuistia on 4 gigatavun verran. Tämä asetelma tuntuu tarjoavan aivan riittävän vauhdin päivittäiseen käyttöön, sillä testijakson aikana ei herännyt missään vaiheessa turhautumista puhelimen nopeuteen – jos vieressä ei ole lippulaivaluokan puhelinta verrokkina, niin käytännön toimivuus menee aivan täydestä.
Pelikäytössä budjettipuhelimen rahkeet laitetaan toki astetta kovempaan koetukseen, mutta siltäkään puolelta ei ole mitään erityisen huolestuttavaa raportoitavaa, sillä ainakin satunnainen hupipelailu on hyvinkin mahdollista. Testissä graafisesti näyttävämpää pelivalikoimaa edustivat autopeligenreen lukeutuvat F1 Mobile, Forza Street sekä Asphalt 9: kaikki nämä pelit osoittautuivat Moto G9 Playn rajallisillakin rahkeilla toimiviksi, vaikka esimerkiksi F1:ssä pystyikin peligrafiikan tarkkuutta ja ruudunpäivityksen sulavuutta tarkkailemalla aistimaan, että suorituskyky ei ole varsinaisten pelipuhelinten tasolla. Satasen luuriksi asiallinen suoritus, mutta enemmän pelaamista harrastavien kannattaa satsata hiukan lisää ja valita tehokkaampi puhelin.
Yksi testipeleistä oli graafisesti näyttävä Asphalt 9.
Näyttö on numeroiden valossa hiukan vaatimaton varsinkin 1600×720 pikselin tarkkuuden osalta. Toisaalta keskivertokäyttäjä ei taida pitää tarkkuuden puutetta kovinkaan merkittävänä ongelmana, sillä niin teksti kuin kuvatkin toistuvat vaivattomasti myös tällä rajallisella resoluutiolla. Enemmänkin Motorolan koekäytön aikana huomio kiinnittyi siihen, että näyttöpaneelin kirkkaudessa rajat tulevat vastaan jo talvisen keskipäivän auringonpaisteessa – ulkokäytössä näytön kirkkaus tuli usein säädettyä täysille, joka kyllä riitti sujuvaan käyttöön, mutta pelivaraa ei juurikaan jää. Kesäisessä auringonpaahteessa voisi kuvitella, että näytöltä kaipaisi vielä vähän enemmän potkua, mutta tätä ei nyt vuodenaika huomioiden päästy käytännössä toteamaan.
Mediaominaisuuksissa hienoista vaihtelua: äänentoisto vaisua, kamera asiallinen
Motorola Moto G9 Play tarjoaa myös kamera- ja ääniominaisuuksien puolesta varsin ennalta-arvattavan kokemuksen. Puhelimen alareunaan sijoitetun monokaiuttimen ääni on sinänsä kohtuullinen ja kelpaa mainiosti puheohjelmien kuunteluun, mutta musiikkitoisto on vaisua, vaikkei suoritus hintaluokan huomioiden erityisen kurja olekaan. Stereokaiuttimilla varustettuihin puhelimiin verrattuna ja varsinkin puhelinta vaaka-asennossa pitäessä vain toiselta kulmalta kuuluva ääni on kuitenkin ahkeralle videoiden ja pelien kuluttajalle pettymys. Tätä puutetta saa toki paikattua kuulokkeilla tai bluetooth-kaiuttimella, ja perinteisten langallisten kuulokkeiden käyttäjille löytyy myös 3,5mm stereoplugiliitäntä.
Yksi monokaiutin pohjassa – tällä pitää G9 Playn käyttäjän pärjätä. Ääntä lähtee kohtuullisen hyvin, mutta stereokuvaa puuttuu.
Radionkuuntelijoille on tarjolla iloisia yllätyksiä, sillä Moto G9 Playn FM-radion ominaisuudet ovat selvästi keskivertoa paremmat. Ensinnäkin FM-radion olemassaolo ylipäänsä ei ole enää nykyään itsestäänselvyys, mutta Motorola on vienyt kokonaisuuden vielä pykälän verran pidemmälle: puhelimen radiosovellus osaa näyttää asemien RDS-nimet ja radiotekstit, suoraa radiolähetystä voi äänittää puhelimen muistiin myöhemmin kuunneltavaksi ja radio suostuu käynnistymään jopa ilman langallisia kuulokkeita tarjoten mahdollisuuden kuunnella FM-lähetyksiä joko kaiuttimen tai bluetooth-äänilaitteen kautta. Toki on hyvä huomioida, että kuulokejohto toimii radion antennina ja parantaa vastaanoton laatua huomattavasti, joten ”johdoton” kuuntelu on käytännössä mahdollista vain erittäin voimakkaan radiosignaalin äärellä. Johdollisten kuulokkeiden kera radiovirittimen herkkyys on yllättävänkin hyvä ja automaattihakuun tarttuu asemia myös oman paikkakunnan ulkopuolelta.
Kamera on Moto G9 Playssa hiukan yksitoikkoisempi kuin monissa muissa kilpailevissa malleissa, sillä puhelimen takaa löytyvistä kolmesta kamerasta huolimatta tarjolla ei ole sen enempää ultralaajakuvia kuin häviötöntä zoomaustakaan. Pääkameran virkaa hoitaa 48 megapikselin kennolla varustettu kokonaisuus, joka on varsin asiallinen kuvanlaatunsa puolesta. Lippulaivaluureja ei tällä toteutuksella hätyytellä, mutta pääkameran kuvanlaatua voisi kuitenkin luonnehtia johdonmukaiseksi ja hyvinkin käyttökelpoiseksi. Pienen lisähyödyn tuo myöskin silminnähden hyödyllinen HDR-toiminto sekä yhtä lailla käyttökelpoinen yökuvaustila. Monet 48 megapikselin kennolla varustetut puhelinkamerat sallivat myös kennon täydellä tarkkuudella kuvaamisen, mutta Motorola on jostain syystä jättänyt tämän vaihtoehdon pois – kamera tuottaa siis aina enintään 12 megapikselin kuvia yhdistäen kennon neljä pikseliä yhdeksi.
Kaksi lisäkameraa ovat sen sijaan yhdentekevämpiä – syvyyskameran tehtävänä on lähinnä avustaa muotokuvatilassa otettuja kuvia, ja makrokamera taas on tarkoitettu pienten yksityiskohtien kuvaamiseen lähietäisyydeltä. Makrokameraa vaivaa sama kummallisuus kuin lähes kaikkia muitakin edullisten puhelinten makrokameroita: matalalla kahden megapikselin tarkkuudella otetut kuvat ovat suuremmalla näytöllä katsoessa varsin vaatimattomia laadultaan ja käytännössä kauempaa otetuista pääkameran 12 megapikselin kuvista saa rajaamalla vähintään yhtä hyviä ellei jopa parempia otoksia. Kahdeksan megapikselin etukamera hoitaa tehtävänsä kohtuudella – somekäytössä kuvien tarkkuus tuntuu riittävältä, vaikka lähemmäksi zoomatessa kuvausjälki onkin jossain määrin pehmeää varsinkin valon määrän vähetessä.
Kuvanäytteet
Ohessa kuvanäytteitä Motorola Moto G9 Playn kameralla. Ensin kokonainen kuva, sitten rajattuja yksityiskohtia samasta kuvasta. Kuvat suurenevat klikkaamalla.
Kuva 1:
Kuva 2:
Sitten makrokameran ja pääkameran vertailu – sama kohde kuvattuna kahdella eri kameraosiolla.
Ensin makrokameran näyte:
Sama kohde pääkameralla kuvattuna:
Lopuksi vielä vertailukuvat HDR-toimintoa käyttäen ja ilman sitä:
Akku on tämän shown tähti
Moni älypuhelimen käyttäjä on jo tottunut siihen, että puhelin on aktiivisemmalla käytöllä lähes päivittäin latauksessa. Motorola Moto G9 Play pääsee kuitenkin hienoisesti yllättämään akkukestollaan – 5000 mAh akku on kohtuullisen hyvän kokoinen, ja ehkäpä keskivertoa hillitympien ominaisuuksien vuoksi puhelimen virrankulutuskin on onnistuttu optimoimaan verrattain matalaksi. Ensimmäisen latauksen jälkeen G9 Play jaksoi kevyellä käytöllä peräti neljä päivää sisältäen 8 tuntia ja 45 minuuttia ruudun päälläoloa ja yli 5 tuntia äänipuheluita. Tällöin käyttö tosin koostui lähinnä äänipuheluista, netin selailusta ja some-sovellusten käytöstä. Vaikka latausten väliin sattuisi kohtuullisissa määrin myös videoiden katselua ja pelaamista, niin uskaltaisin väittää, että kahden kokonaisen päivän akunkesto on silti saavutettavissa.
Poiminta puhelimen omista akkutiedoista: ensimmäisellä latauksella ja kevyellä käytöllä päästiin noin neljä päivää.
Tällaiset lukemat ovat piristävää nähtävää ja akunkeston voikin laskea yhdeksi Moto G9 Playn vahvaksi puoleksi. Kun kokonaisuuteen liittyy vielä puhelimen mukana toimitettava ja kohtuullisen rivakka 20 watin USB-C-laturi, niin virran riittävyyden kanssa ei pitäisi arkikäytössä olla suurempia murheita.
Ohjelmistopuolella perusmuotoinen Android 10
G9 Play sisältää suht siistin ja Googlen visiota mukailevan Android 10-version – Motorola ei ole katsonut tarpeelliseksi lähteä suuremmalti muokkaamaan Androidin peruskaavaa, vaan he ovat lähinnä lisänneet mukaan joitakin omia tuki- ja lisätoimintosovelluksia. Ohjelmistopäivityksien tilanne on kirjoitushetkellä kohtuullisella tolalla – maaliskuun puolivälissä puhelimesta löytyy vuoden alussa julkaistut turvapäivitykset. Tämä puhelin kuuluu Googlen ”Android Enterprise Recommended” -listalle, joka käytännössä takaa jonkinasteisen päivitysten jatkuvuuden – tässä tapauksessa Google ilmoittaa tietoturvapäivityksiä tulevan ainakin syyskuuhun 2022 saakka. Myös Android 11 pitäisi tulla saataville jossain vaiheessa.
Näillä eväillä Moto G9 Play asettuu kohtuulliseen keskikastiin päivitysten suhteen – puhelin pysyy turvallisena vielä hyvän aikaa ja tulee saamaan uuden käyttöjärjestelmäversion. Samsung on kuitenkin nokitellut sen verran komeampia päivityslupauksia, että samalle tasolle ei Moton kanssa päästä.
Moto G9 Playn ohjelmistopäivitykset ovat kirjoitushetkellä noin 3,5 kuukauden takaisia. Eli ei huippusuoritus, mutta päivitystahti on vielä siedettävissä rajoissa.
Myyntipakettiin kuuluu myös 20 watin laturi, joka täyttääkin puhelimen akkua varsin kohtuullisella vauhdilla. Liitäntä on nykyaikaisesti USB-C.
Yhteenveto
Motorola Moto G9 Play on hinnan huomioonottaen yllättävänkin tasapainoinen kokonaisuus. Mitään erityisiä ärsyyntymisen aiheita ei arkikäytössä tullut vastaan ja G9 Play hoiti tonttinsa eleettömän asiallisesti ilman huippuhetkiä tai kompastumisia. Täytyy pitää varsin hienona asiana sitä, että tänä päivänä kaupasta saa jo sadalla eurolla mukaansa sellaisen älypuhelimen, jossa ei ole oiottu mutkia hölmöissä paikoissa, vaan laite on käyttökelpoinen ja riittävillä ominaisuuksilla varusteltu. Näyttö ja kaiutinääni ovat Motorolassa vain keskinkertaisia, mutta sen sijaan akunkesto on kertakaikkisen mainio. Kun mukana on myös käyttökelpoinen kamera ja hyvät liitännät, niin Moto G9 Play vaikuttaa hyvinkin varteenotettavalta vaihtoehdolta edullista peruspuhelinta kaipaavalle.