Nikon D5000 -järjestelmäkamera

Tämä on katsaus Nikon D5000 -järjestelmäkameraan aloittelevan järkkärikuvaajan näkökulmasta. Ennen D5000:n hankintaa omistin pienen taskupokkarin ja silloin tällöin sain käsiini järjestelmäkameran, ja lopulta sellainen oli pakko saada myös itselle. Pitkien pohdintojen jälkeen olin saanut rajattua vaihtoehdot kahteen malliin; Nikon D3000 ja Nikon D5000. Lopulta Nikon D5000 vei voiton. Ehkä suurimpina asioina valinnassani vaikutti D5000 -mallin kääntyvä näyttö ja LiveView -toiminto, sekä HD -videokuvauksen mahdollisuus.

Nyt kun kameralla olen kuvaillut muutaman viikon ajan, en voi sanoa katuvani ostopäätöstä. Kamera on erittäin helppokäyttöinen ja vaikkei järjestelmäkameran käytöstä itselläni valtavasti kokemusta olekaan, D5000:n käytön aloittaminen oli helppoa. Kamerassa on lukuisia ns. automaattiasetuksia, joita valitsemalla kamera säätää itse itsensä haluamaasi tilanteeseen sopivaksi. Itse olenkin tähän mennessä kuvannut ainoastaan kameran automaattiasetuksilla. Sitten kun on oppinut kuvauksen perusasiat, voi D5000:n kytkeä ns. manuaaliseksi, jolloin kameran asetukset voi säätää itse tilanteen mukaan.

Kuvanlaadullisesti D5000 tekee erittäin hyvää jälkeä, eikä se juurikaan häviä tässä edes kaikille kalliimmille puoliammattilaisjärjestelmillekään. Ja kun hintalappua katsoo, niin tulee väkisinkin mieleen, että miksi pitäisi sijoittaa useampia tuhansia euroja, kun saa kelpo kameran reilusti alle 1000 eurolla. Ainakin näin harrastelijan näkökulmasta.

12,3 megapixeliä ja laaja ISO-herkkyysalue takaavat, että tällä kameralla saa teknisesti loistavia kuvia tilanteessa kuin tilanteessa, niin valoisassa kuin hämärässäkin. Ja erilaisten objektiivien avulla kamerasta saa tietysti paljonkin enemmän irti. Itselläni on tällä hetkellä käytössä ainoastaan Nikkor 18-55 VR kit -objektiivi, mutta jo tällä objektiivilla saa yllättävän hienoja kuvia. Nikon D5000:tta hankkiessa kannattaa muuten muistaa, että kameran rungossa ei ole tarkennusmoottoria, joten objektiiveissa itsessään täytyy olla tarkennusmoottori, joka puolestaan nostaa hiukan niiden hintoja. Mutta toisaalta, kun ostaa muutaman hyvän ja tarpeellisen objektiivin ja miettii kameran hintaa, niin tämä asia ei ole kovinkaan ratkaiseva.

Kuvia on mahdollisuus säätää vielä kuvaamisen jälkeenkin, ennen kuin ne on siirretty tietokoneelle. Kameralla voi esimerkiksi rajata kuvia ja valotustakin pystyy jonkin verran säätämään jälkeenpäin, jos kuvaustilanteessa valotus ei ole osunut aivan kohdilleen. Kuvan voi myös muuttaa esimerkiksi mustavalkoiseksi tai seepiaksi.

Kuten alussa mainitsin, suurimpina asioina kameraa valitessani vaikutti D5000:n kääntyvä LiveView -näyttö ja HD -videon kuvausmahdollisuus. No miten nämä sitten käytännössä toimivat?

Nikon D5000 -mallissa kääntyvä 2,7 tuuman, noin 230 000 kuvapisteen nestekidenäyttö toimii myös etsimenä. Näyttöä kuitenkin tulee harvemmin normaalissa kuvaustilanteessa käytettyä etsimenä, nimittäin tarkennus on hidasta varsinkin liikkuvaa kohdetta kuvattaessa. Kamera ikäänkuin tarkentaa ensin yli ja sitten liikaa takaisinpäin ja sitten vasta oikein. Näytön kanssa tarkentaessa tarkennus toimii jopa hitaammin kuin monissa normaaleissa digikameroissa. Normaalin etsimen avulla kuvattaessa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole.

Mutta D5000:n näytöllekin on käyttöä tietyissä tilanteissa kuvattaessa. Näyttö nimittäin kääntyy lähes miten päin tahansa kameran alalaidassa sijaitsevan ”nivelen” varassa. Tästä on hyötyä esimerkiksi maan rajasta kuvattaessa (ei tarvitse itse mennä makuuasentoon) tai esimerkiksi festivaaleilla yleisön yli kuvattaessa. Tällöin voit kääntää näytön osoittamaan alaspäin ja nostaa kameran käsivaralla yleisön yläpuolelle ja ottaa kuvan. Tai halutessaan näytön voi kääntää vaikka niin, että voit kuvata itseäsi. Tässä Nikon D5000 on ylivertainen, itse en ainakaan ole tällaiseen ratkaisuun törmännyt vielä yhdessäkään järjestelmäkamerassa. Ja paikallaan pysyvää kohdetta kuvattaessa hidas tarkennuskaan ei ole esteenä.

Mutta entä sitten videokuvaus Nikon D5000:lla? Kameralla pystyy kuvaamaan 720 dpi -laatuista teräväpiirtovideoa. Teräväpiirtovideoa voi yhtämittaisesti kuvata 5 minuuttia ja videokuvauksessa automaattitarkennus ei toimi. Kameran näyttö on onneksi kuitenkin sen verran tarkka, että sen avulla pystyy manuaalisesti tarkentamaan kuvauksen aikana melko hyvin. Videokuvauksessa kääntyvästä näytöstä on paikoitellen suurtakin hyötyä. Näytön voi esimerkiksi kääntää niin, että kameraa voi pitää sen verran alempana, että voi tukea kyynärpäillä omaan kehoonsa ja näin saada vakaamman kuvausasennon käsivaralla kuvattaessa. Videon äänenlaatu onkin sitten ihan eri juttu. Ääni on erittäin heikkoa ja kuraista, eikä sillä tee juuri mitään. D5000 kuvaa paikoitellen jopa elokuvamaista teräväpiirtovideoa, mutta ääni kannattaa nauhoittaa erillisellä nauhoittimella. Kamerassa ei valitettavasti ole ulkoisen mikrofonin liitäntämahdollisuutta.

Kaiken kaikkiaan Nikon D5000 tuntuu hintaansa nähden erittäin hyvältä kameralta. Kuvaaminen on nautinnollista ja kamera sopii käteen hyvin. Tärkeimmät painikkeet ovat hyvin käden ulottuvilla ja kun niiden paikat oppii muistamaan, kuvaaminen on erittäin vaivatonta. Jos olet hankkimassa ensimmäistä järjestelmäkameraa, kannattaa harkita tätä. Ja vaikka olisit hiukan kokeneempikin kuvaaja ja haluat päivittää kamerasi uudempaan, niin tämä kamera on varmasti ainakin harkitsemisen arvoinen. Toki, jos ei tarvitse video-ominaisuutta eikä kääntyvää näyttöä, kannattaa harkita myös D3000 -mallia, joka on jonkinverran halvempi mutta varmasti erittäin hyvä kamera.