Skip to content
Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Tekniikkaparkki.fi

Primary Menu
  • Etusivu
  • Arvostelut
    • Ääni ja kuva
    • Matkapuhelimet
    • Tietotekniikka
    • Autot ja liikenne
    • Pelit
  • Artikkelit
    • Tekniikkaparkin viikko
    • Ohjeet
  • Podcast
  • Tekniikkaparkki TV
  • Nettiradio
  • Info
  • Ääni ja kuva

Nikon D5000 -järjestelmäkamera

Teijo 19.4.2010

Tämä on katsaus Nikon D5000 -järjestelmäkameraan aloittelevan järkkärikuvaajan näkökulmasta. Ennen D5000:n hankintaa omistin pienen taskupokkarin ja silloin tällöin sain käsiini järjestelmäkameran, ja lopulta sellainen oli pakko saada myös itselle. Pitkien pohdintojen jälkeen olin saanut rajattua vaihtoehdot kahteen malliin; Nikon D3000 ja Nikon D5000. Lopulta Nikon D5000 vei voiton. Ehkä suurimpina asioina valinnassani vaikutti D5000 -mallin kääntyvä näyttö ja LiveView -toiminto, sekä HD -videokuvauksen mahdollisuus.

Nyt kun kameralla olen kuvaillut muutaman viikon ajan, en voi sanoa katuvani ostopäätöstä. Kamera on erittäin helppokäyttöinen ja vaikkei järjestelmäkameran käytöstä itselläni valtavasti kokemusta olekaan, D5000:n käytön aloittaminen oli helppoa. Kamerassa on lukuisia ns. automaattiasetuksia, joita valitsemalla kamera säätää itse itsensä haluamaasi tilanteeseen sopivaksi. Itse olenkin tähän mennessä kuvannut ainoastaan kameran automaattiasetuksilla. Sitten kun on oppinut kuvauksen perusasiat, voi D5000:n kytkeä ns. manuaaliseksi, jolloin kameran asetukset voi säätää itse tilanteen mukaan.

Kuvanlaadullisesti D5000 tekee erittäin hyvää jälkeä, eikä se juurikaan häviä tässä edes kaikille kalliimmille puoliammattilaisjärjestelmillekään. Ja kun hintalappua katsoo, niin tulee väkisinkin mieleen, että miksi pitäisi sijoittaa useampia tuhansia euroja, kun saa kelpo kameran reilusti alle 1000 eurolla. Ainakin näin harrastelijan näkökulmasta.

12,3 megapixeliä ja laaja ISO-herkkyysalue takaavat, että tällä kameralla saa teknisesti loistavia kuvia tilanteessa kuin tilanteessa, niin valoisassa kuin hämärässäkin. Ja erilaisten objektiivien avulla kamerasta saa tietysti paljonkin enemmän irti. Itselläni on tällä hetkellä käytössä ainoastaan Nikkor 18-55 VR kit -objektiivi, mutta jo tällä objektiivilla saa yllättävän hienoja kuvia. Nikon D5000:tta hankkiessa kannattaa muuten muistaa, että kameran rungossa ei ole tarkennusmoottoria, joten objektiiveissa itsessään täytyy olla tarkennusmoottori, joka puolestaan nostaa hiukan niiden hintoja. Mutta toisaalta, kun ostaa muutaman hyvän ja tarpeellisen objektiivin ja miettii kameran hintaa, niin tämä asia ei ole kovinkaan ratkaiseva.

Kuvia on mahdollisuus säätää vielä kuvaamisen jälkeenkin, ennen kuin ne on siirretty tietokoneelle. Kameralla voi esimerkiksi rajata kuvia ja valotustakin pystyy jonkin verran säätämään jälkeenpäin, jos kuvaustilanteessa valotus ei ole osunut aivan kohdilleen. Kuvan voi myös muuttaa esimerkiksi mustavalkoiseksi tai seepiaksi.

Kuten alussa mainitsin, suurimpina asioina kameraa valitessani vaikutti D5000:n kääntyvä LiveView -näyttö ja HD -videon kuvausmahdollisuus. No miten nämä sitten käytännössä toimivat?

Nikon D5000 -mallissa kääntyvä 2,7 tuuman, noin 230 000 kuvapisteen nestekidenäyttö toimii myös etsimenä. Näyttöä kuitenkin tulee harvemmin normaalissa kuvaustilanteessa käytettyä etsimenä, nimittäin tarkennus on hidasta varsinkin liikkuvaa kohdetta kuvattaessa. Kamera ikäänkuin tarkentaa ensin yli ja sitten liikaa takaisinpäin ja sitten vasta oikein. Näytön kanssa tarkentaessa tarkennus toimii jopa hitaammin kuin monissa normaaleissa digikameroissa. Normaalin etsimen avulla kuvattaessa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole.

Mutta D5000:n näytöllekin on käyttöä tietyissä tilanteissa kuvattaessa. Näyttö nimittäin kääntyy lähes miten päin tahansa kameran alalaidassa sijaitsevan ”nivelen” varassa. Tästä on hyötyä esimerkiksi maan rajasta kuvattaessa (ei tarvitse itse mennä makuuasentoon) tai esimerkiksi festivaaleilla yleisön yli kuvattaessa. Tällöin voit kääntää näytön osoittamaan alaspäin ja nostaa kameran käsivaralla yleisön yläpuolelle ja ottaa kuvan. Tai halutessaan näytön voi kääntää vaikka niin, että voit kuvata itseäsi. Tässä Nikon D5000 on ylivertainen, itse en ainakaan ole tällaiseen ratkaisuun törmännyt vielä yhdessäkään järjestelmäkamerassa. Ja paikallaan pysyvää kohdetta kuvattaessa hidas tarkennuskaan ei ole esteenä.

Mutta entä sitten videokuvaus Nikon D5000:lla? Kameralla pystyy kuvaamaan 720 dpi -laatuista teräväpiirtovideoa. Teräväpiirtovideoa voi yhtämittaisesti kuvata 5 minuuttia ja videokuvauksessa automaattitarkennus ei toimi. Kameran näyttö on onneksi kuitenkin sen verran tarkka, että sen avulla pystyy manuaalisesti tarkentamaan kuvauksen aikana melko hyvin. Videokuvauksessa kääntyvästä näytöstä on paikoitellen suurtakin hyötyä. Näytön voi esimerkiksi kääntää niin, että kameraa voi pitää sen verran alempana, että voi tukea kyynärpäillä omaan kehoonsa ja näin saada vakaamman kuvausasennon käsivaralla kuvattaessa. Videon äänenlaatu onkin sitten ihan eri juttu. Ääni on erittäin heikkoa ja kuraista, eikä sillä tee juuri mitään. D5000 kuvaa paikoitellen jopa elokuvamaista teräväpiirtovideoa, mutta ääni kannattaa nauhoittaa erillisellä nauhoittimella. Kamerassa ei valitettavasti ole ulkoisen mikrofonin liitäntämahdollisuutta.

Kaiken kaikkiaan Nikon D5000 tuntuu hintaansa nähden erittäin hyvältä kameralta. Kuvaaminen on nautinnollista ja kamera sopii käteen hyvin. Tärkeimmät painikkeet ovat hyvin käden ulottuvilla ja kun niiden paikat oppii muistamaan, kuvaaminen on erittäin vaivatonta. Jos olet hankkimassa ensimmäistä järjestelmäkameraa, kannattaa harkita tätä. Ja vaikka olisit hiukan kokeneempikin kuvaaja ja haluat päivittää kamerasi uudempaan, niin tämä kamera on varmasti ainakin harkitsemisen arvoinen. Toki, jos ei tarvitse video-ominaisuutta eikä kääntyvää näyttöä, kannattaa harkita myös D3000 -mallia, joka on jonkinverran halvempi mutta varmasti erittäin hyvä kamera.

Tags: digikamera nikon

Continue Reading

Previous: Pentax Optio E80 -digikamera
Next: Creative Vado HD -taskuvideokamera

Lisää luettavaa

JBL Tuner Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner
  • Ääni ja kuva

Uudenlainen pöytäradio? Testissä JBL Tuner

Teijo 5.12.2019
Rode Procaster Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?
  • Ääni ja kuva

Onko Rode Procaster podcast-äänittäjälle sopiva mikrofoni?

Teijo 23.11.2019
savikiekkoneula Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa
  • Ääni ja kuva
  • Ohjeet

Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa

Teijo 27.2.2019
Samsung Gear 360 Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera
  • Ääni ja kuva

Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera

Teijo 19.2.2019
Vimble 2 Pikakoe: Feiyutech Vimble 2 -gimbaali matkapuhelimille
  • Ääni ja kuva

Pikakoe: Feiyutech Vimble 2 -gimbaali matkapuhelimille

Teijo 11.1.2019
ADX Firestorm A01 Pikatesti ja unboxing: ADX Firestorm A01 -headset
  • Ääni ja kuva

Pikatesti ja unboxing: ADX Firestorm A01 -headset

Teijo 1.12.2018
Facebook Instagram Twitter     Youtube

RSS Tekniikkaparkin Podcast

  • Mikä on paras käyttöjärjestelmä?
  • Koko kansan huvia vai tekninen erikoisuus - puheenaiheena 360-kuvaus
  • Joko on älykodin aika?

Viimeisimmät artikkelit

  • Tekniikkaparkin viikko 2/2021: Signal sai paljon uusia käyttäjiä, Flashin taru päättyi
  • Tekniikkaparkin viikko 53/2020: Eroon salasanoista, sanoo Microsoft
  • Tekniikkaparkin viikko 51/2020: FB-viestipalveluissa rajoituksia, Tukes on löytänyt vaarallisia USB-latureita
  • Tekniikkaparkin viikko 50/2020: Adobe Flashin tuki ja käyttö päättyy
  • Tekniikkaparkin viikko 48/2020: Kyberturvallista paikannusta ja QR-koodihuijauksia

© 2018 Tekniikkaparkki.fi – Tämä sivusto käyttää evästeitä. Katso tarkemmat tiedot Evästeinfo-sivulta.

Copyright © Tekniikkaparkki.fi | Magnitude by AF themes.