Pentax Optio E80 -digikamera

Tekniikkaparkin testissä on tällä kertaa muistojentaltiointiväline sieltä edullisimmasta päästä. Toimitukseen eksyi nimittäin Pentax Optio E80 -digikamera, joka on varustettu varsin tyypillisillä ominaisuuksilla: 10 megapikseliä, 3-kertainen optinen zoom, paljon automaattitiloja kuvaamista varten ja jonkinmoinen videotoimintokin. Erikoiseksi tämän kameramallin tekee hintalappu, sillä laite oli saanut erikoistarjouksessa hinnakseen 59,90 euroa, joka herättää väkisinkin epäilyksen laitteen laadusta ja käyttökelpoisuudesta – tähän astihan on totuttu pitämään jo 100 euron digikameraa erittäin edullisena mallina, esimerkkinä aiemmin testattu Canonin Powershot A480-malli. Päätin ottaa Pentaxin lähempään tarkasteluun ja selvittää, saako tässä diilissä rahalle tarpeeksi vastinetta.

Päällisin puolin Pentax E80 näyttää ihan tuikitavalliselta digipokkarikameralta – laite mahtuu ainakin takin taskuun ongelmitta ja takapaneelista löytyy mukavan kokoinen LCD-näyttö. Optista etsintä ei ole lainkaan, joten kuvien tähtääminen tapahtuu LCD-näytön avulla. Muisti- ja virtapuoli on hoidettu hyvin yhteensopivalla tyylillä – AA-kokoisia alkaliparistoja löytyy reissaajan kameraan lähes jokaiselta kioskilta ja kuvien tallentamiseen käytettävä SD-kortti alkaa nykypäivänä olla se yleisin muistikorttityyppi, joten monista läppäreistä ja pöytäkoneistakin löytyy vastaava kortinlukija. Puitteet ovat siis kaikin puolin asiallisella tolalla.

Saako markalla markan laitteen vai enemmän?

Testi etenee vanhan sananlaskun hengessä ja seuraavaksi olisikin syytä selvittää, mihin Pentax E80 käytännössä pystyy. Kymmenen megapikseliä asetuksista päälle ja AUTO-kuvaustila käyttöön, ja ei muuta kuin räpsimään. Pentax tarkentaa pokkareiden mittapuulla varsin ripeästi. Positiivinen yllätys on se, että laite osaa automaattisesti tunnistaa myös makrokuvaustilanteen, joten laite tarkentuu mukisematta myös lähellä linssiä oleviin kohteisiin ilman minkäänlaista valikkojumppaa. Vaikka objektiivin parhaaksi valovoimaksi ilmoitetaan kohtuullisen hyvä F2.9, laitteen kenno ei vaikuta mitenkään erityisen herkältä. Kamera on taipuvainen ottamaan salaman avuksi sellaisissakin tilanteissa, joissa valon luulisi riittävän vallitsevan valon kuvaukseen. Kuvia tietokoneella tarkasteltaessa syyt pikkuhiljaa selviävät: vaikka samassa tilanteessa saa otettua kuvan ilman salamaakin, alkaa kohinan määrä nousta huomattavan suureksi pelkän ikkunasta loistavan päivänvalon varassa, ja salama yrittää avittaa kuvia kohinattomampaan suuntaan. Jo ISO100 -arvolla kuvasta löytyy tarkasti katsellessa merkkejä kohinasta.

Pentaxin yleinen kuvanlaatu on pienestä kohinaan taipuvuudesta huolimatta aivan käyttökelpoinen. Valotus osuu järkevästi kohdilleen, eikä salamakaan yleensä polta kuvia puhki. JPEG-kuvissa on tosin havaittavissa kautta linjan jonkinmoista pehmeyttä ja ponnettomuutta, mutta onneksi nykyisillä kuvankäsittelyohjelmilla on helppoa työstää kuvaan hiukan lisää potkua tarvittaessa.
Teräväpiirtotasoiseksi mainostettu videokuvaus toimii kuten pokkarikameralta voisi odottaakin: liikkuva kuva tarttuu kyllä kortille ja tarkkuuskin on keskimääräistä parempi, mutta liiketoisto jättää paljon toivomisen varaa. Tämä ei toisaalta ole yllätys, sillä lähes kaikkia pokkarikameroita vaivaa liikkeen nykiminen hintalappuun katsomatta.

Yhteenveto

Noin kuudenkympin hankintahinnan huomioon ottaen Pentax Optio E80 selviytyy testistä kelvollisesti. Jos Pentaxin kuvia verrataan vaikkapa 5 megapikselin kennolla ja xenon-salamalla varustettuihin kännykkäkameroihin, ero on selkeä Pentaxin eduksi – valokuvausta varten valmistettu pokkari voittaa kännykkäkamerat niin käytettävyydessä kuin kuvanlaadussakin. Kriittisemmän valokuvaajan käsissä Pentaxin kuvien kohinaisuus alkaa muodostua vaivaksi, mutta tavallisia kymppikuvia näppäilevälle käyttäjälle hinta-laatusuhde on hyvinkin mielenkiintoinen. Pentaxissa on ainesta esimerkiksi lomareissuille tai kakkoskameraksi vauhdikkaampaan menoon, sillä edullisen kameran katoaminen tai hajoaminen ei jää harmittamaan läheskään niin paljoa kuin kuusi kertaa kalliimman laitteen menettäminen.

Kuvanäyte:


Käsittelemätön kuva suoraan kamerasta 7 megapikselin tarkkuudella kuvattuna. Suurenna klikkaamalla, avautuu uudessa ikkunassa.

Valmistajan tuotesivut: http://www.pentaximaging.com/digital-camera/Optio_E80_Black/

2 kommenttia artikkeliin ”Pentax Optio E80 -digikamera”

 1. Terve,

  laitetestissä voisi ottaa kantaa myös yhteensopivuuteen.

  Toimiiko laite USB-natiivisti vai vaatiiko jotain valmistajan omaa softaa, toimiiko se myös Linux ja Mac -ympäristöissä jne.?

  Enkä tarkoita valmistajan mainoksia, vaan ihan oikeasti testattuja ominaisuuksia.

  P.

  • Hei!
   Hyvä huomio, täytyypä kiinnittää tähän asiaan jatkossa enemmän huomiota mahdollisuuksien mukaan. Nyt kun digikameratestin kohdalla asiasta keskustellaan, niin yleisesti voisi digikameroista todeta, että niiden kohdalla yhteensopivuusasiat ovat suhteellisen hyvällä tolalla. Sekä PTP- että USB-massamuistitilat ovat yleensä tuettuja ilman valmistajan ajureita myös muissa kuin Windows-järjestelmissä, ja tokihan digikameroista voi aina ottaa kortin ulos ja tökätä sen tietokoneeseen liitettyyn kortinlukijaan, jolloin yhteensopivuus on ainakin JPG-kuvien osalta taattu.

   Joidenkin muiden laitteiden kohdalla tilanne onkin aivan toisenlainen, sillä esimerkiksi tiettyjen skannereiden ja tulostin/skanneri-yhdistelmälaitteiden kanssa on ilmennyt huomattavan suuria ongelmia varsinkin Linux-yhteensopivuudessa. Onpa jopa sellaisia tapauksia, joissa ei voi muuta kuin nostaa kädet ilmaan – tiettyjä laitemalleja ei kerta kaikkiaan saa toimimaan kunnolla Linux-alustalla.

Kommentointi on suljettu.