Testissä Samsung Galaxy Tab 3 (8″)

Tablettitietokoneiden markkinoilla hintahaitari alkaa nykyään olla jo aika leveällä, kun edullisimpia malleja löytyy tarjouksessa muutamalla kympillä ja huippulaitteiden hinnat hätyyttelevät 700 euron lukemia. Vanha viisaus väittää, että halvinta ei kannata ostaa, ja toisaalta kallempien mallien hinnat keventävät lompakkoa ikävästi. Tutkaillaan siis, millaista käyttökokemusta on tarjolla noin 200 euron sijoituksella – Tekniikkaparkin testissa on siis kahdeksantuumaisella näytöllä varustettu Samsung Galaxy Tab 3-malli.

Kolmos-galaxy käyttää tuttuun tapaan Android-käyttöjärjestelmää. Ihan uusinta versiota ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan käyttäjän täytyy tyytyä vanhempaan 4.2-versioon. Yhteyksistä löytyy pakolliset Wi-Fi, Bluetooth ja MicroUSB, mutta mobiilidataa tässä edullisemmassa versiossa ei ole. Ensituntumalta Tab 3:n muotoilu vaikuttaa laadukkaalta ja tabletti on kevyen tuntuinen – käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi nettilehtien lukeminen onnistuu vähän pidemmissäkin jaksoissa myös laitetta kädessä kannatellen eikä Samsungia tarvitse heti saman tien laskea pöydälle. Kun näyttökin on kokoonsa nähden riittävän tarkka, digitaalisten sisältöjen käyttäminen sujuu mukavasti.

Kaikkein halvimmat markettitabletit ovat ajoittain toivottoman hitaita, mutta Galaxy Tab 3 selviytyy arkisesta käytöstä huomattavasti sujuvammin. Vaikka laite edustaa Samsungin tablettimalliston edullisempaa Tab-sarjaa, käyttöliittymässä ei siltikään näy ylimääräistä nykimistä ja ohjelmat käynnistyvät ilman häiritsevää viivettä. Yleisesti ottaen rauta on siis asiallista, mutta viiden megapikselin takakamera ei oikein vakuuta – kyllä sillä tarvittaessa kuvia saa, mutta valon vähentyessä laatu putoaa vauhdikkaasti.

Samsungille ominaiseen tapaan myös kahdeksantuumaiseen Galaxy Tab 3:een on tungettu jo tehtaalta lähtiessä kirjava kattaus enemmän tai vähemmän hyödyllisiä ohjelmia. Flipboardia ja toimistosovelluksia saattaa käytännössä tarvitakin, mutta muutamat muut sovellukset kuten WatchON-tv-opas ja S Translator-käännösohjelma osoittautuivat ainakin Suomen oloissa kömpelöiksi. Tässä mielessä Googlen itsensä suunnittelemat pelkistetymmät Nexus-sarjan laitteet vetävät pidemmän korren. Myös jotkut mainoksissa kehutut automaattitoiminnot toimivat miten sattuu: Tabin pitäisi esimerkiksi tunnistaa käyttäjän katse, jonka myötä näyttöä ei pimennettäisi lainkaan silloin, kun käyttäjä tuijottaa ruutua. Testilaite kuitekin ilmoitteli tämän tästä, ettei käyttäjän katsetta tunnisteta – todennäköisesti sen takia, ettei oma nassu aina osunut etukameran kuvaan.

Hintaluokan huomioon ottaen Samsung Galaxy Tab 3 tarjoaa tasapainoisen kattauksen ominaisuuksia ja käyttömukavuutta. Toki suuremmalla rahalla saa vielä viimeistellympiä tablettitietokoneita, mutta Tab 3 on viety jo niin pitkälle, ettei peruskäytössä osaa kaivata juurikaan parempaa. Näin ollen tämän Samsung-mallin voisi nimetä järkevimmäksi “hinnat alkaen” -lähtökohdaksi – tätä halvemmissa tableteissa on todennäköisesti säästetty jo käyttöäkin häiritsevistä yksityiskohdista.