Auton äänentoisto uusiksi – testissä Alpine CDE-W235BT -autosoitin

alpine_w235bt_etu

Tällä kertaa Tekniikkaparkissa tutustutaan autoäänentoistoon. Useimmissa uudehkoissa autoissahan on jo tehdasasenteisena jonkinlainen äänentoistojärjestelmä – toisissa parempi ja toisissa huonompi. Automerkin valitseman toteutustavan mukaan saattaa olla mahdollista vaihtaa hajonnut tai ominaisuuksiltaan vajaa autoradio uuteen ja viimeistä huutoa olevaan malliin, mutta asia kannattaa varmistaa asiantuntevalta autoäänentoistomyyjältä ennen suurempia asennussuunnitelmia – onpa myynnissä sellaisiakin autoja, joissa poppikoneen toiminnot ja näppäimet on hajautettu niin laajasti pitkin kojetaulua, ettei erilaista soitinta saa asennettua järkevällä vaivalla ollenkaan. 2000-luvun puolivälin Volvoon tämä mankanvaihtotemppu kuitenkin onnistuu, joten Tekniikkaparkki seuraili vierestä, kun ammattiasentaja ensin korvasi temppuilevan alkuperäissoittimen tuliterällä 2DIN-kokoisella Alpinen mallilla – ja sen jälkeen oli koekuuntelun aika.

Jutun pääosassa on siis Alpine CDE-W235BT -autosoitin, josta löytyy lähestulkoon kaikki mahdolliset temput ja toistotoiminnot: laitteessa on toki tavallinen radiovastaanotin ja CD-soitin, mutta lisäksi musiikkia voi toistaa MP3-, WMA- ja AAC-muodoissa niin CD-rompuilta kuin muistitikuiltakin. Lisäksi Alpine osaa muodostaa langattoman yhteyden matkapuhelimeen Bluetoothin kautta ja tämän myötä myöskin toistaa kännykän musiikkivarastosta toistettavia kappaleita sekä nettiradiolähetyksiä. Jos mikään muu liitäntätapa ei toimi, niin etupaneelista löytyy myös perinteinen 3,5mm plugiliitännällä toteutettu analoginen linjatulo, johon voi kytkeä lähes minkä tahansa kuulokeliitännän kautta musiikkia toistavan laitteen. Tuplakorkeaan eli ns. 2 DINin asennuspaikkaan mitoitettu Alpine on monipuolisuudestaan huolimatta varsin selkeäpiirteinen ja hillityn tyylikäs laite. Toki tämä malli ei ihan saumattomasti istu Volvon muotokieleen, mutta kyllä Alpine näyttää silti paremmalta kuin joidenkin merkkien villisti vilkkuvat ja trendikkyyttä tavoittelevat soitinmallit.

Alpinen kaksirivinen tekstinäyttö on nykypäivän mittapuulla aika karkean näköinen, ja isolle ruudulle saisi kyllä mahtumaan selkeämpiäkin fontteja, ja ylipäänsä enemmän tekstiä – jostain syystä Alpine on kuitenkin päätynyt tähän lähestulkoon kasarihenkiseen ratkaisuun. Jos näytön moitteet jätetään huomiotta, niin muilta osin laite on helppokäyttöinen ja logiikaltaan selkeä – monet hakutoiminnot ja säädöt onnistuvat suuren äänenvoimakkuusnupin kautta, ja muut tärkeimmät ohjauspainikkeet on koottu tuon säätimen vasemmalle puolelle. Radiokanavatkin voi valita perinteiseen tyyliin kuuden muistipaikkapainikkeen takaa. Pienen opiskelun jälkeen tärkeimmät säädöt onnistuvat selkeän näppäintoteutuksen ansiosta ilman katsekontaktia laitteeseen – ja tämähän lisää liikenneturvallisuutta, kun vaikkapa äänenvoimakkuuden laskemisen takia ei tarvitse kääntää katsetta pois tiestä.

Äänenlaatu on Alpinessa hyvällä tolalla ja säätömahdollisuuksia on tarjolla niin kolmialueisen taajuuskorjaimen kuin joidenkin esiasetustenkin muodossa. Volvon tapauksessa vakioasennuskaiuttimet ovat aivan kohtuullisen laatuisia, joten jonkinlainen käsitys uuden ja vanhan äänilähteen eroavaisuuksista muodostui. Vaikkei rinnakkaista vertailua pystytty tekemäänkään, niin korvakuulolta vaikuttaisi siltä, että Alpine CDE-W235BT soi hiukan paremmin ja tasapainoisemmin kuin auton alkuperäissoitin. Myös radiovirittimen herkkyys on kutakuinkin samalla viivalla – joka tarkoittaa varsin laadukasta radiovastaanottoa. Kaupungin kerrostalojen välissäkin Alpine pystyy pitämään radiosignaalin kuosissaan, eikä stereotoiston aaltoilua tai ritinöitä mainittavasti ilmene.

alpine_w235bt_usbKuvassa näkyy kolme tärkeintä äänensyöttöreittiä: USB-portti, analoginen AUX-linjatulo sekä langatonta yhteyttä symboloiva Bluetooth-logo. Mikäli USB-muistitikkua aikoo käyttää, suosittelen lämpimästi ns. nano-kokoista tikkua – tällöin se jää kuvan mukaisesti varsin huomaamattomaksi eikä törrötä rumasti soittimen etulevystä.

 

Digitaaliajan toistotoiminnot ja handsfree-kaiutinpuhelintoiminto hoitavat tonttinsa yllätyksettömän asiallisesti. Vaikka näyttöruudun vähäinen merkkimäärä hiukan biisien selailua rajoittaakin, niin muilta osin mp3-toisto on helppoa ja viiveetöntä – Alpinesta ei löydy ensimmäisen sukupolven MP3-soitinten tyylistä tahmailua.

Kaiken kaikkiaan alkuperäissoittimen vaihtamista uuteen laitteeseen voi pitää järkevänä peliliikkeenä, mikäli uuden laitteen tuomille lisätoiminnoille on käyttöä tai vanha laite temppuilee häiritsevästi. Reteämillä äänenvoimakkuuksilla Alpine suuremman vahvistintehonsa vaikutuksia ja repii eroa vakiomallin soittimeen, mutta hillityssä taustamusiikkikuuntelussa äänenlaadullinen ero ei ole kovin suuri. Autoradion vaihdon syytä kannattaa siis lähteä puntaroimaan vaikkapa siltä kantilta, että onko puhelimen kaiutin-handsfreelle käyttöä, tai haluaisiko musiikit soimaan CD-levyn lisäksi myös USB-muistilta. Jos vastaus on kyllä, niin Alpine CDE-W235BT tarjoaa vahvan ja konstailemattoman äänentoistokokonaisuuden matkantekoa piristämään.