Arjen luksusta: langaton lataus matkapuhelimeen

nokia_qi_lataus

Netti saapuu jo moniin laitteisiin langattomasti ja radiokin nappaa asemat kuuluviin “suoraan ilmasta” – mutta lähes joka torpasta löytyvien matkapuhelimien akkuja pitää edelleen ladata piuhaa pitkin. Yleisimmin uusista puhelimista löytyy MicroUSB-latausliitin, joka on kaiken lisäksi kömpelöhkö kytkeä ja varomattomasti käytettäessä myös arka vaurioitumaan.

Tähän harmiin on kuitenkin jo ilmestynyt moderni ratkaisu: langattoman latauksen avulla virta saadaan siirtymään akkuun ilman kaapelin kytkemistä. Suomen markkinoilla on jo muutamia puhelinmalleja, jotka tukevat Qi-standardin mukaista langatonta lataamista ja lisäksi joihinkin luureihin on saatavilla erillisiä Qi-standardin mukaisia suojakuoria, joilla nämä lataustoiminnot saadaan toimimaan. Tekniikkaparkin testissä on Nokian Lumia 1020-matkapuhelimen ympärille kasattu langaton lataussetti: Nokia CC-3066 Qi-suojakuori sekä Nokia DT-900 -latausalusta.

Temppu perustuu induktiolataukseen: yksinkertaistetusti todettuna latausalusta luo päällensä sähkömagneettisen kentän, jonka puhelimen takaosaan kiinnitetty suojakuori puolestaan vastaanottaa ja johtaa kuoren ja puhelimen takakannen välissä olevien kontaktien kautta akkuun. Sinänsä akkulaturin esittely voi kuulostaa tylsältä, mutta se erikoisuus ja homman “pihvi” piileskeleekin kännykän käyttömukavuuden selkeässä parantumisessa.

Ensimmäisillä kerroilla kännykän lataukseen laittamisen helppous nimittäin hymyilyttää ihan väkisin: aiemmin joutui näpertelemään MicroUSB-kaapelia puhelimen liitäntään ja yleensä vasta toisella yrittämällä johto meni liittimeen oikein päin, ellei sitten ottanut joka kerta asiakseen tutkiskella liitännän oikeaa kytkentäsuuntaa haaleasti merkityistä johdon symboleista. Nyt riittää, että puhelin lasketaan pöydällä olevalle latausalustalle, ja runsaan sekunnin kuluttua puhelin piippailee latauksen aloituksen merkkiäänen. Yhtä lailla puhelimen soidessa sen voi vain poimia pöydältä, eikä tarvitse erikseen nykiä latausjohtoa irti. Positiivinen käyttökokemus pistää miettimään, että miksei tällaista settiä ole älynnyt ostaa jo aiemmin…

Lumia 1020:n tapauksessa puhelimeen joutuu siis kiinnittämään latausta varten Qi-suojakuoren, joka sisältää lataukseen tarvittavan toisiokäämin. Lumian kuori sopii varsin hyvin puhelimeen ja loiventaa 41 megapikselin kameran muodostamaa paksumpaa kohtaa luurin rungossa. Toki puhelimen ja kuoren väliin jäävät reunat tuntuvat aluksi hiukan omituisilta, mutta parissa päivissä niihin tottuu eikä latauskuoresta ole päivittäisessä käytössä mitään haittaa. Ja tokihan kuori samalla myös suojaa puhelimen runkoa.

Huonoin puoli tässä langattomassa lataussetissä on hinta, jota saattaa ostopaikasta riippuen kertyä lähes sata euroa, kun sekä kuoren että latausalustan hinta lasketaan yhteen. Toisaalta puhelimen langaton lataus on sellaista arjen luksusta, että moni saattaa olla valmis maksamaan siitä hiukan ylimääräistä hintaa. Käytännössä Nokian Qi-setti osoittautui helppokäyttöiseksi ja varmatoimiseksi, joten hankintaan on toki olemassa käytännölliset perusteet.