Tolkuttoman pieni PC: testissä Intel Compute Stick

computestick

Intel Compute Stick tuli markkinoille vuonna 2015 ja samalla avasi peliä erittäin pienten PC-tietokoneiden suuntaan. Kyseessä on siis ulkonäöltään muistitikkua muistuttava, joskin hiukan kookkaampi laite, jonka kuorien sisään on tungettu täysiverinen Windows 8.1:stä pyörittävä tietokone. Nyt kun uusi malli on jo julkaistu ja saapumaisillaan kauppoihin, on hyvä hetki kurkata, olisiko väistyvästä mallista niin paljon iloa, että sitä kannattaisi kärkkyä poistomyynneistä…

Paperilla Compute Stickin ominaisuudet muistuttavat paljolti markkinoiden edullisimpia halpiskannettavia: Intel Atom-neliydinprosessori, 32 Gt levytilaa, 2 Gt keskusmuistia, WiFi ja Bluetooth. Ei kuulosta mitenkään mahtipontiselta, mutta näillä eväillä Windows 8.1 toimii kuitenkin aivan siedettävästi ja arkiset nettisurffailut ynnä muut kevyet hyötykäyttötoimet onnistuvat. MicroSD-korttipaikka taas mahdollistaa niukahkon tallennustilan laajentamisen.

Katso tästä Tekniikkaparkin Unboxing-video:

Kun teknisistä tiedoista ei löydy mitään erityisen jännittävää, niin huomio kiinnittyykin laitteen ulkomuotoon ja käyttömahdollisuuksiin. Muistitikun kokoinen ja taskuun mahtuva “pöytäkone” on konseptina erittäin mielenkiintoinen: tietokoneen saa piilotettua helposti näytön tai television taakse, tai omaa tietokonetta voi kuljettaa mukana paikasta toiseen – riittää että kullakin käyttöpaikalla on ennestään näyttö, hiiri ja näppäimistö. Jottei käyttö kuitenkaan liian helppoa olisi, niin Compute Stickin varsin rajalliset liitännät tuovat oman haasteensa: näyttökuvaa varten laitteen rungossa on HDMI-liitin, virransyötölle MicroUSB-liitin ja muille oheislaitteille yksi ainoa USB-liitin. Juuri tuon ainokaisen USB:in takia kannattaa miettiä tarkasti, minkä laitteen siihen kytkee ja voisiko joitakin muita oheislaitteita käyttää langattomasti – esimerkiksi bluetooth-hiirtä ja -näppäimistöä käyttämällä USB-liitin säästyy muuhun käyttöön. USB-hubin hankintaa kannattaa myös harkita, jolloin liitäntämahdollisuudet laajenevat olennaisesti.

Edellisen kappaleen myötä alkaa hahmottua “tikku-PC-konseptin” olennaisin ongelma: itse laite mahtuu kyllä taskuun helposti, mutta täysipainoiseen käyttöön tarvittavien oheislaitteiden kuljettamiseen täytyykin jo hankkia reppu! Vaikka TV tai näyttö jo ennestään löytyisikin käyttöpaikalta, niin Compute Stickin kaveriksi tarvitaan väistämättä MicroUSB-virtalähde sekä jonkinmoinen näppis sekä hiiri. Tämän lisäksi käytöstä riippuen saatetaan tarvita USB-hubi virtalähteineen, ulkoinen USB-äänikortti, ehkä jopa USB-RJ45-verkkosovitin…

Ehkä liikuteltavuus ei sittenkään ole se paras myyntivaltti Compute Stickille – laite on paremmin kotonaan vaikkapa olohuoneen television takana HDMI-liitännässä tai työhuoneen monitoriin kytkettynä: yhdellä ja samalla käyttöpaikalla päivästä toiseen, mutta pois silmistä piilotettuna. Huoneen koosta riippuen Intelin tikun saattaa kuitenkin havaita näköaistin sijaan kuunnellen, sillä kuormitettuna Compute Stick alkaa poistaa prosessorin tuottamaa lämpöä kotelon ulkopuolelle pienen tuulettimen voimin. Vaikkei jäähdytys olekaan mitenkään erityisen meluisa, niin nenän edessä olevan monitorin takaa hiukan rasittavansävyisen vinkunan kyllä kuulee selvästi, olohuoneen TV-tason takaa taas ei niinkään.

Lyhyesti:

Intel Compute Stick on mielenkiintoinen konsepti, joka kuitenkin hakee vielä lopullista muotoaan. Atom-prosessorin ja muiden lähtötason komponenttien myötä tikku-PC ei tässä muodossaan päihitä tehollaan vähänkään järeämpiä pöytäkoneita eikä akuttomana ja näytöttömänä myöskään uhkaa kannettavien tietokoneiden asemaa. Edullisehko hinta tekee laitteesta harkinnan arvoisen “kakkos-PC”:n kevyeen käyttöön vaikkapa leffoja pyörittämään tai nettisurffailua vauhdittamaan, mutta monipuolisempaan käyttöön kannattaa suhtautua varauksella.