Puhelin pohjahintaan – testissä Nokia 215-matkapuhelin

nokia215

Nykyisellä älypuhelinten valtakaudella yksinkertaisemmat peruspuhelimet alkavat käydä aina vaan harvinaisemmiksi ja samalla peruspuhelinten elintila käy hinnoittelun puolestakin kapeammaksi, kun uusia ja toimivia älypuhelimia löytyy kaupoista hyvän matkaa alle sadan euron hintalapuilla. Toisaalta moni kaipaa tänä päivänäkin simppeliä peruspuhelinta, jossa akku kestää pitkään ja toiminnot valitaan kosketusnäytön sijaan näppäimistön avulla. Valinnanvaran varmistamiseksi nämä peruspuhelimetkaan eivät ole tyystin hävinneet markkinoilta – päinvastoin, Microsoft on julkaissut Nokia 215-nimellä uuden perusluurimallin tämän vuoden puolellakin.

Tekniikkaparkin huomio kiinnittyi peruspuhelinten suuntaan hiljattain, kun paikallinen kodinkoneliike päätti myydä Nokia 215-puhelinta yllättävänkin matalaan 16 euron tarjoushintaan – normaalisti luurin hinta näyttäisi Suomen markkinoilla liikkuvan noin 30-40 euron välillä, joka on varsin pieni hinta uudesta matkapuhelimesta sekin. Otetaan selvää, minkälainen laite tarttuu kännykkäostoksilta mukaan tuolla 16 euron sijoituksella – testissämme on siis Nokia 215-matkapuhelin.

Köykäiset ominaisuudet, mutta tärkeimmät temput ovat mukana

Nokia 215 on nykymittapuun mukaan melkoisen pelkistetty puhelin, mutta ihan täysin ei internetin ulkopuolelle tarvitse jäädä. 2G-verkossa dataa siirtävällä puhelimella voi esimerkiksi avata nettisivuja Opera Mini-selaimella, pikaviestitellä Facebook Messengerillä, somettaa Twitterissä ja tarkastella ajantasaisia säätietoja. WLAN-verkkoihin ei ole asiaa, mutta Bluetooth sentään löytyy, ja sen kautta voi siirtää niin puheluiden ääntä kuin puhelimen kameratoiminnolla otettuja kuviakin.

Kamerasta puheenollen: kuvausominaisuuksissa säästökuuri on viety äärimmilleen, sillä laitteesta löytyy lähestulkoon huvittavan epätarkka 0,3 megapikselin kamera ja 320×240-tarkkuuden videokuvaus. Nokia 215:n kuvat kelpaavat lähinnä muistikuvien vahvistamiseen, sillä laadullisesti liikutaan 2000-luvun alun ja ensimmäisten Nokia-kamerapuhelinten tasolla. Toki tämäkin kamera on tyhjää parempi, ja kamerasovellus sinänsä toimii aivan asiallisesti kamerakennon tarjoaman vaatimattoman 640×480 -resoluution puitteissa.

2,4 tuuman kokoinen värinäyttö toimii tarkkuudella 320×240 ja ajaa asiansa riittävän hyvin. Kapeat katselukulmat hiukan harmittavat, mutta muilta osin näyttö on kirkas ja helppolukuinen. Puhelimen yläreunasta löytyy micro-USB-latausliittimen ja tavallisen kuulokeliitännän lisäksi myös puhelimen taskulampputoiminnon LED:it, joilla pystyy pimeän yllättäessä valaisemaan lähiympäristöä.

Nokia 215:n myyntivalttina on toitotettu mittavaa akunkestoa – valmistajan omassa tuoteselosteessa puhutaan jopa 29 päivän valmiusajasta. Arkikäytössä tuohon ei tietenkään päästä, sillä puhelut kuluttavat huomattavasti valmiustilaa enemmän virtaa – enimmäispuheajaksi lupaillaan 20 tuntia. Oli miten oli, testipuhelimemme näyttää jaksavan miellyttävän pitkään yhdellä latauksella – ensilatauksen jälkeen puhelin porskutti kevyellä käytöllä kokonaiset kahdeksan päivää kunnes laturin johto jälleen kutsui. Kunnollisia akkumittauksia emme pystyneet 215:lle tekemään, mutta sen verran uskallan arvioida, että tämän puhelimen käyttäjä voi unohtaa laturin aivan rauhassa kotiin eteisen pöydälle – akkua on todennäköisesti jäljellä vielä kotiin palatessakin…

Ysäri-ihanteiden mukaista käytettävyyttä

Nokia 215 tuo hauskalla tavalla mieleen vanhoja 90-luvun Nokia-klassikoita, sillä suoraviivaisessa ja näppäimiin perustuvassa käyttöliittymässä on selviä vaikutteita noista aikansa huippuluureista. Jostain syystä monia 90-luvulla ulkomuistiin pysyvästi taltioituneita näppäinyhdistelmiä on kuitenkin menty muuttelemaan – esimerkiksi näppäinlukko ei sen enempää kytkeydy kuin avaudukaan perinteisellä “Menu ja tähti”-näppäinyhdistelmällä, vaan nyt unessa oleva luuri täytyy herätellä painamalla kaksi kertaa punaista luuria ja sen jälkeen vasenta menunäppäintä. Valikossa ei myöskään voi enää loikkia ulkomuistista “Menu-5-1-1” -tyyppisillä oikoreiteillä, vaan käyttäjän täytyy näpytellä nuolinäppäimillä haluamansa toiminnon kohdalle.

Näistä nostalgiannälkäisen käyttäjän murinoista huolimatta päivittäinen käyttö sujuu Nokia 215:lla viiveettömästi ja suoraviivaisesti. Olennaisin asia eli puheluiden äänenlaatu on hyvällä mallilla – mitään häiriöitä ei ole havaittavissa ja luuri toimii eleettömän varmasti. Kaiutinpuhelintilakin on käyttökelpoinen, joskin kaiutinääni on harmillisen ohut ja diskanttipainotteinen.

Nettitoimintojen kohdalla ollaan kuitenkin hiukan nihkeämmän käytettävyyden äärellä, sillä näytön vaatimaton tarkkuus ja puhelimen laiska suorituskyky alkaa nykyisten monimutkaisten nettisivujen taitossa näkyä. Opera Mini yrittää parhaansa mukaan taittaa nykyaikaisia nettisivuja pikkuruudulle, mutta tehtävä on hankala – useimmiten kaikki sisältö kyllä löytyy kun sivua jaksaa rullailla tarpeeksi pitkään, mutta surffauskokemus on paikoitellen melkoisen sekava. Parhaiten selain pärjää mobiililaitteita varten suunnitelluilla suoraviivaisemmilla sivustoilla. Verkon multimediasisällöt kuten Youtuben katselu tai nettiradioiden kuuntelu ei näyttäisi tällä selaimella onnistuvan ollenkaan.

Musiikki soi radiosta ja muistikortilta

Musiikin saa sentään soimaan kahdella eri keinolla – joko FM-radiosta tai muistikortille tallennetuista mp3-tiedostoista. Radiovastaanotin vaikuttaa kohtuullisen herkältä ja äänenlaatukin on mainio, mutta pienet moitteet tulevat äänenvoimakkuuden säädön liian suurista hypyistä: alimmainenkin äänenvoimakkuuspykälä on rauhalliseen taustakuunteluun liian äänekäs ja jos voimakkuutta yrittää siitä laskea, ääni mykistyy kokonaan. MP3-toistossa arvio on pääosin samansuuntainen: kuulokkeiden kautta musiikki kuulostaa hyvältä, mutta äänenvoimakkuuden säätö voisi olla hienojakoisempi. Lähtövoimakkuus on kuitenkin MP3:sia toistettaessa hiukan vaimeampi, joten asia ei häiritse yhtä paljon kuin radionkuuntelussa. Näiden arvioiden tekemiseen on käytetty varsin yleisiä ja suosittuja Koss PortaPro-kuulokkeita.

Vaikka Nokia 215:sta löytyy bluetooth-toiminto, niin valitettavasti puhelimeen tallennetun musiikin välittäminen bluetooth-kaiuttimelle ei ainakaan JBL Charge 2-kaiuttimen kanssa testattaessa onnistunut. Sen sijaan handsfree-puhelut onnistuvat kyllä bluetooth-yhteyden kautta, eli Nokian voi yhdistää puheluiden soittamista varten JBL:n kaltaisten handsfree-kaiutinten lisäksi myös langattomiin hf-kuulokkeisiin sekä bluetooth-autoradioihin.

Tärkein asia on toteutettu hyvin: Nokia 215 on kelpo puhelin

Viimeistään tässä vaiheessa on varmasti käynyt selväksi, mikä on Nokia 215:n tärkein käyttökohde: tällainen luuri ostetaan silloin, kun puhelut ja tekstiviestit ovat se olennaisin yhteydenpidon muoto. Ja tällä saralla Nokia toimiikin hyvin: aiemmin mainittu pitkä valmiusaika tarkoittaa myös suhteellisen pitkää puheaikaa yhdellä latauksella. Puheluiden tekninen laatu kuulostaa hyvältä niin käyttäjän korvaan kuin vastapuolellekin – koesoitot toimivat moitteettomasti äänenlaadun ja yhteyden vakauden puolesta.

Tekstiviestien lähettäminen ja vastaanotto on toteutettu sekin asiallisesti. Ketjun ensimmäistä viestiä kirjoittaessa näkymä muistuttaa enemmän vanhaa Nokia-tyyliä, mutta viestiketjuun vastatessa käyttäjälle tarjotaan modernia ja älypuhelimistakin tuttua “keskustelunäkymää”, jossa näkyy peräkkäisinä puhekuplina omat sekä vastapuolen viestit ja viesteihin voi vastata niin, että ketjun viimeisimmät kommentit ovat näytön koon sallimissa rajoissa näkyvillä.

Yhteenveto

Nokia 215 on nykypäivän vastine aikanaan hyvinkin suosituille peruspuhelimille. Laitteesta kyllä huomaa, että monien toimintojen kohdalla on säästetty kustannuksia niin paljon kuin mahdollista, mutta onneksi nämä kompromissit osuvat enemmänkin ylimääräisten hupitoimintojen puolelle kuin itse puheluiden ja tekstiviestien käyttöön.

Puhelimena Nokia 215 toimii mainiosti ja pitkä akkukesto ilahduttaa varmasti käyttäjiä. Tämä laite sopiikin mainiosti esimerkiksi ulkomaille matkaavan käyttäjän taskuun, sillä niissä olosuhteissa yksinkertaistaminen kääntyy eduksi: kännykkää ei tarvitse latailla joka ilta ja vaikka puhelin hajoaisi tai häviäisi reissussa, niin asia ei jää harmittamaan läheskään yhtä paljon kuin satojen eurojen arvoisen älypuhelimen kanssa.

Moitteita Nokia 215 saa lähinnä heikosta kameran laadusta, nettikäytön kankeudesta ja bluetoothin äänensiirron rajoitteista. Jos näillä asioilla ja älypuhelintoimintojen puuttumisella ylipäänsä ei ole suurta merkitystä ja halpa hankintahinta houkuttelee, niin tähän puhelinmalliin kannattaa ehdottomasti tutustua. Jos taas älypuhelimet ja niihin ladattavat sovellukset kiinnostavat ja varsinkin nettikäytön osalta kaipaat monipuolisempaa käyttökokemusta, niin kannattaa kasvattaa budjettia muutaman kympin verran ylöspäin ja silmäillä edullisimpia Lumia- ja Android-puhelimia – molemmista löytyy perusmalleja reilusti alle satasella.