Acer Swift 3 – budjettiluokan kevytläppäri ilman pahoja kompromisseja

Acer Swift 3 - pääkuva

Mukana kuljetettavaa Windows 10-tietokonetta etsivälle on nykyään tarjolla erittäin laaja valikoima erilaisia läppäreitä ja tabletteja, mutta toisaalta eri valmistajien tuotteet muistuttavat varsin paljon toisiaan. Arjen harmaata massaa edustavat 15” näytöllä varustetut ja suorituskyvyltään hiukan rajoittuneet perusläppärit, joita myydään jo parhaimmillaan alle kolmensadan euron hinnalla, ja toisessa ääripäässä taas komeilevat ohuet, kevyet ja tehokkaat lippulaivaläppärit, joiden hintalapuissa on helposti yli 1000 euron lukemia. Mutta löytyisikö näiden välistä jotain sellaista laitetta, joka yhdistäisi kohtuullisen hinnan, keveyden ja riittävän suorituskyvyn samaan pakettiin?

Katso Tekniikkaparkin unboxing-videolta, millaisen koneen löysimme testattavaksi:

 

Tekniikkaparkin testiin päätyi Acerin valmistama kevytläppäri, joka ainakin yrittää kunnianhimoisesti toteuttaa tuota edellämainittua kompromissia: Acer Swift 3-mallisarja sisältää muutamia erilaisia laiteversioita ja tässä artikkelissa tutkailemme edullisinta Swift 3-läppäriä, joka on varustettu Intel Core i3-prosessorilla, 256 gigan SSD-levyllä ja 8 gigan keskusmuistilla. Mielenkiintoisen sivujuonteen tekee se, että tätä mallia myytiin tilapäisesti marraskuun Black Friday-kampanjassa noin 500 euron hinnalla, joka on varsin tyypillinen perusläppärin hintaluokka – sen jälkeen hinta on asettunut 700 euron tietämiin. Tämän hintaluokan huomioiden Acerissa on yllättävän järeä ominaisuuslista, sillä ominaisuuksista löytyy niin Full HD-tarkkuuteen yltävä IPS-näyttö, USB-C-liitäntä, taustavalaistu näppäimistö kuin sormenjälkitunnistinkin.

Acer Swift 3 - sivukuva
Swift 3:n sivuprofiili on varsin ohuen näköinen, mutta silti kylkeen on mahdutettu olennaisimmat liitännät.

Kohtaako hinta ja laatu?

Jos ominaisuudet ovat parempia kuin hintalapusta voisi olettaa, niin useimmiten jossain muualla on tehty käytettävyyteen vaikuttavia kompromisseja. Epäilyksiä lisää entisestään se, että Acer on merkkinä tunnetuin nimenomaan halpojen ja ehkä hiukan tylsähköjen kuluttajaläppäreiden valmistajana. Acer Swift 3 on kuitenkin jo ensituntumaltaan laadukkaan oloinen laite: runko on tyylikkään ohut ja jämäkkä, liitäntöjä löytyy mukavasti ja näyttökin vaikuttaa asialliselta. Positiivinen alkuvaikutelma säilyy myös ensikäynnistyksen jälkeen, sillä Acerin näppäimistö osoittautuu hyvinkin käyttökelpoiseksi, näytön käyttökelpoiset katselukulmat ovat laajoja ja akku tuntuu kestävän kevyttä työkäyttöä varsin hyvin.

Acer on muotoilunsa puolesta lähtenyt haastamaan Swift 3:lla yhtä markkinoiden parhaista kevytläppäreistä: muotokielessä löytyy erittäin paljon yhtäläisyyksiä Apple MacBook Air-sarjan koneisiin – päällimmäisinä vihjeinä ovat hopeanvärinen ja etureunaa kohti oheneva runko sekä mustat näppäimet taustavalaistuksen kera. Kun muotoilu tuo mieleen Applen erittäin suositun läppärimallin, niin odotukset Aceriakin kohtaan kasvavat vaivihkaa entisestään. Ja juuri tämä vertailu tuo muutamia pieniä puutteita esille: esimerkiksi latausliitin on Applen MagSafe-liittimeen verrattuna paljon heiveröisempää tekoa eikä näppäimistön taustavalon kirkkautta voi säätää: se on vain päällä tai kokonaan pois päältä. Totuttelua saattaa vaatia myös näppäinten sijoittelu: tyypillisesti enter-näppäintä haeskellaan näppäimistön oikeasta laidasta, mutta Acerissa enterin oikealta puolelta löytyy vielä täysi rivi muita erikoisnäppäimiä, eli ainakin alkuvaiheessa huolimaton käyttäjä saattaa näpäyttää enterin sijaan page down-näppäintä. Acerin pohjaan sijoitettujen kaiutinten äänentoisto ei myöskään pärjää esikuvalleen: voimakkuutta löytyy kyllä kohtuullisesti, mutta sointi on varsin keskiäänipainotteinen ja suuremmilla äänenvoimakkuuksilla äänessä alkaa olla säröä.

Acer Swift 3 - Taustavalaistu näppäimistö
Taustavalaistu näppäimistö on bisnesläppäreistä tuttua luksusta. Samassa kuvassa näkyy myös näppäimistön huonoin puoli: oikean reunan painikkeet ovat hiukan hassussa paikassa ja enteriä etsiessä tulee varsinkin alussa hutinäppäilyjä.

Onneksi moni muu asia on toteutettu Acer Swift 3:ssa mainiosti. Ensinnäkin tuo aiemmin mainittu mattapintainen IPS-näyttöpaneeli tuntuu olevan kertaluokkaa kalliimpien koneiden tasolla: suurin kirkkaus jää matalahkoksi, mutta kuva on terävää ja katselukulmat ovat niin laajoja, että näyttöä ei tarvitse olla koko ajan sovittelemassa oikeaan asentoon. Lisäksi näyttö taittuu monista bisneskoneista tutulla tavalla kokonaan auki 180 asteen kulmassa, eli näytön takaosa koskee pöytään, kun ruudun taittaa taaimmaiseen asentoonsa. Näppäimistö on tuota edellämainittua näppäinjärjestysten totuttelua lukuunottamatta oikeinkin laadukas, sillä tekstiä on helppoa tuottaa ilman ylimääräisiä virhelyöntejä. Liitäntöjä laitteesta löytyy esimerkillisen hyvin: tarjolla on normaalikokoinen HDMI, kaksi USB-liitäntää, yksi uudentyyppinen USB-C-liitin, 3,5mm kuulokemikrofoniliitäntä sekä SD-kortinlukija. Lisäksi virransyötölle löytyy oma liintäntänsä ja akun voi vaihtoehtoisesti ladata myös monikäyttöisen USB-C-liitännän kautta – ja saman liittimen kautta onnistuu ulkoisen näytön kytkeminenkin.

Acer Swift 3 - Näyttö
Näytöltä onnistuu myös tiukka takakeno! Laajalla kulmalla kääntyvä näyttöpaneeli on joskus hyödyllinen ominaisuus ja tämän myötä sopiva katselukulma löytyy helposti.

 

Puhtia peruskäyttöön, mutta verkkaisuutta videoeditointiin

Suorituskyky on Acerissa yleiseen koti- ja toimistokäyttöön hyvinkin riittävällä tasolla. Core i3-prosessori joutuu koville lähinnä raakaa voimaa vaativissa tehtävissä kuten videotiedostojen pakkaamisessa. Keskimääräinen kotikäyttäjä on todennäköisesti hyvinkin tyytyväinen jo tämän perusmallin vauhtiin, sillä arkikäytössä olennaisimmiksi nopeuden ilmentymiksi nousevat tietokoneen ja ohjelmistojen käynnistymisnopeudet – nämä seikat ovat Swift 3:ssa kunnossa. Youtuben 4K-videot pyörivät ongelmitta ja suorituskyvyn rajat löytyivät vasta kahta 4K-videota yhtä aikaa toistaessa – tämä asetelma aiheutti molempiin videoihin nykimistä. 4K- ja FullHD-videoiden samanaikainen toisto kuitenkin onnistui.

Jotta saisimme selville mihin asti Swift 3:n potku riittää, niin päätin leikata tämän artikkelin yhteydessä olevan unboxing-videon Acerilla käyttäen Sony Vegas Pro 14-videoeditointiohjelmistoa. Toki on tiedossa, että kevyen läppärin suorituskyky on rajallista, mutta näihin ennakko-odotuksiin verrattuna Acer suoriutui videon käsittelystä aikajanalla siedettävästi: Full-HD-videon käsittely esikatseluissa ja aikajanalla onnistuu ongelmitta, ja 4K-videonkin pystyy tuomaan käsiteltäväksi, kunhan hyväksyy esikatseluvideon nykimisen tai sulavampaan esikatseluun käytettävän proxy-videon pakkaamisen, joka aiheuttaa ylimääräistä odottelua ennen editoinnin aloittamista. Köykäisen prosessorin merkittävin haitta tulee kuitenkin esille vasta valmista videota tallennettaessa, sillä valmiin videon muuntaminen mp4-muotoon kestää ja kestää – muutaman minuutin mittainen 4K-video veisi aikaa tuntitolkulla. Käytännössä vain videoiden alkueditointi tien päällä tulee Acerilla kyseeseen ja valmis videoprojekti kannattaa kotiin tai työpisteelle palattuaan siirtää pakattavaksi järeämmällä prosessorilla varustetulle pöytäkoneelle – näin loppujen lopuksi tein unboxing-videonkin kanssa.

Toki muut kotikäyttäjän kaipaamat multimedian käsittelytehtävät sujuvat paremmin – esimerkiksi Adobe Photoshop Elements toimii Acerilla ongelmitta ja kevyt äänieditointikin sujuu. Ammattilaisen työvälineeksi Acer Swift 3:a ei kuitenkaan tohdi suositella, sillä työkäytössä aika on rahaa ja pienetkin hidastelut ja videokäsittelyn verkkaisuudet käyvät nopeasti häiritseviksi. Virtuaalikoneiden ajaminen onnistuu myös kohtuullisen hyvin: VirtualBoxin sisällä pyörivä Ubuntu toimi kelvollisesti Windows 10:n rinnalla.

Acer Swift 3 - KortinlukijaSDXC-kortinlukija mahdollistaa videoiden ja digikuvien siirtämisen suoraan kameran kortilta koneelle.

Lämpöä ja melua vain hillitysti

Yksi kannettavan tietokoneen olennaisista ominaisuuksista on luonnollisestikin käytettävyys “tien päällä” ja tähän olennaisesti vaikuttavat läppärin jäähdytyksen melutaso ja koneen lämpeneminen eri puolilta koteloa. Tässä suhteessa markkinoiden parhaimmistoa edustavat vähävirtaisilla mobiiliprosessoreilla varustetut ja passiivisesti jäähdytetyt kannettavat: esimerkiksi Intelin Core m3- ja m5-sarjojen prosessorit lämpenevät huomattavasti vähemmän kuin järeämmät Core i-sarjalaiset ja sen myötä eivät tarvitse melua tuottavaa jäähdytyspuhallinta.

Acer Swift 3 tukeutuu Intelin Core i3-prosessoriin, ja ilmeisesti sen takia valmistaja on päättänyt toteuttaa koneen jäähdytyksen puhaltimilla, jotka pyörivät kaiken aikaa, mutta vaihtavat nopeuttaan kuormituksen ja prosessorin lämpenemisen mukaan. Onneksi jäähdytys on kuitenkin hyvin hiljaista sorttia: kevyellä kuormituksella puhallin pyörii niin hiljaisesti, ettei siihen kiinnitä oikeastaan mitään huomiota ja tuo vähäinen ääni hukkuu monissa huoneissa esimerkiksi ilmanvaihdon tai jääkaapin hurinan alle. Raskaammin läppäriä kuormitettaessa jäähdytyksen humina nousee selvemmin esiin, mutta pysyy silloinkin varsin matalataajuuksisena ja hienovaraisena, joten kovin häiritseväksi metelöinti ei ylly missään vaiheessa.

Lämmöntuotto pysyy sekin aisoissa ja esimerkiksi tätä juttua kirjoitettaessa ainoa lämpimäksi määriteltävä kohta löytyi koneen pohjan takaosasta läheltä näytön saranoita. Erittäin epätieteellisissä pistokokeissa mittasimme lämpömittarin anturilla prosessorin täydellä rasituksella videonpakkauksen aikana pohjan lämmöksi 32 astetta ja näytön saranoiden välistä puhallettavan ilman lämpötilaksi 37 astetta, joten läppäri ei käy epämukavan kuumaksi missään käyttötilanteessa.

Kevyen budjetin reissuläppäri

Kokonaisuutena Acer Swift 3 jää vahvasti positiiviselle puolelle. Hintaluokan vaatimat kompromissit on sijoitettu poikkeuksellisen fiksuihin paikkoihin, sillä Acer kisailee käyttökokemuksensa puolesta tasapäin kalliimpienkin ultrabookien kanssa. Kun tärkeimmät seikat eli näyttö, näppäimistö, akkukesto ja liitännät on saatu osumaan kohdilleen, niin hiukan köykäisemmän prosessorin ja näytönohjaimen kyllä sietää, kunhan suunnitelmissa ei ole mitään erityisen kuormittavaa tiedonkäsittelyä.

Noin 1,5 kg painoinen Acer Swift 3 on ohut ja tyylikäs läppäri, jota kuljettelee keveytensä myötä mielellään mukana eikä laitteesta löydy mitään vakavia puutteita – muutamat moitteet osuvat enemmänkin pieniin yksityiskohtiin, joilla ei ole arkikäytössä suurta merkitystä.