360-asteiset kuvat tulevat – laitetestissä Ricoh Theta S

Ricoh Theta STällä kertaa Tekniikkaparkissa testataan uudenlaista kuvaamista Ricoh Theta S-kameran myötä. Theta on 360-kuvia ja -videoita taltioiva kevyt kamera, joka sijoittuu noin 400 euron hintaluokkaan. Laitteessa on sisäänrakennettu akku sekä 8 gigan muisti, johon kuvat tallennetaan.

360-kuvat ovat mielenkiintoisia erityisesti sen vuoksi, että näitä kuvia katsoja voi käännellä vapaasti joka suuntaan, eli ikään kuin “käännellä päätään” ympäri kuvauspaikkaa. Toki useimmilla matkapuhelimillakin voi ottaa leveitä panoraamakuvia, mutta niiden taltiointi on hidasta: yleensä kameraa pitää kääntää hitaasti aloituskohdasta eteenpäin ja toivoa, ettei mikään tai kukaan liiku kuvausalueella – nämä liikkeet saattavat “repeillä” hassusti valmiissa kuvassa. Thetan kanssa ei tästä tarvitse murehtia, sillä kamera taltioi kahdelle puolelle sijoitetuilla 180-asteisilla linsseillään koko ympäristön yhdellä napinpainalluksella – kameraa ei siis tarvitse kuvaushetkellä käännellä tai liikuttaa. Toki täytyy ottaa huomioon, että kuvaaja itsekin jää mukaan kuvaan, ellei sitten kuvaaja jätä kameraa jalustalle ja mene itse nurkan taakse piiloon ja nappaamaan kuvan etäohjauksella.

Juuri kameran asettelussa piileekin suurin 360-kuvauksen totuttelun paikka: jos otat kuvan laukaisunäppäintä painamalla, niin oma kätesi peittää suuren osan kuvattavasta alueesta eikä kuva sen myötä näytä kovin hääviltä. Aina ei taas välttämättä ole tarkoituksenmukaista kantaa kolmijalkaa mukana, joten kuvasta ei pääse piiloonkaan. Otin kameran mukaan Järviradion Pariisin kuuntelijamatkalle ja kehittelin tässä yhteydessä oman niksini mahdollisimman laadukkaiden kuvien ottamiseen: jo muodista poistunut ja naureskeluakin osakseen saanut selfie-keppi onkin 360-kuvaajan oiva apuri. Kun kameran nostaa hyvän matkaa oman pään yläpuolelle ja ottaa kuvan kännykkään asennettavaa etäohjaussovellusta hyödyntäen, niin oma osuus jää kuvassa pieneksi ja ympäröivät maisemat pääsevät pääosaan. Esimerkkikuvia löytyy vaikkapa tuoreimmasta Pariisin matkakertomuksesta. Matkakertomuksen kuvia on hiukan säädetty kuvankäsittelyohjelmassa ja pakattu tiiviimmäksi, mutta täysin käsittelemättömän esimerkkikuvan löydät täältä.


360-asteinen esimerkkikuvaTämä hassunnäköinen kuva havainnollistaa hiukan kuvan muodostumista tekniseltä kannalta – tällaisena kuva näkyy, mikäli sen vain avaa sellaisenaan vaikkapa Windowsin kuvien esikatselussa ilman 360-kuvien esittämiseen tarkoitettua ohjelmistoa. Kamera yhdistää molempien 180-asteisten linssiensä kuvan yhdeksi leveäksi kuvaksi, jonka pystyy sopivalla ohjelmistolla tai kuvanjakopalvelulla avaamaan käyttäjän itse pyöriteltäväksi 360-asteiseksi kuvaksi. Tällaisen 360-näkymän saat auki klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.

Uutuuden viehätystä ja uusien kuvakulmien hakemista

Entäpä sitten käytännön kuvauskokemukset? Ricoh Theta S vaatii perinteisiin pokkarikameroihin tottuneelta hiukan uudenlaista ajattelutapaa. Toki kameralla voi ottaa itsestään hauskoja 360-asteisia selfie-kuvia pitämällä kameraa kädessä ja painamalla laitteessa olevaa “laukaisunäppäintä”, mutta tämä ei ole kaikissa tilanteissa optimaalisin tapa – jos et itse halua olla kuvassa pääosassa, niin edellämainittujen kuvan sisältöön liittyvien syiden takia kannattaa pyrkiä mahdollisuuksien mukaan käyttämään joko kolmijalkaa tai nostamaan kamera itsensä yläpuolelle monopodin tai selfie-tikun avulla. Tällöin tulee ajankohtaiseksi asentaa älypuhelimeen Theta S:n etäohjaussovellus, jolla kameran kuvaa voi esikatsellla ja kuvia sekä videoita voi ottaa kännykän avulla ja itse Theta-kameraan koskematta. Kuvan tai videon ottamisen jälkeen sitä voi esikatsella aidossa 360-asteisessa tilassa kännykän näytöltä ja halutessaan myös jakaa verkkopalveluihin, kuten esimerkiksi Ricohin omaan theta360.com-palveluun. Etäohjausta testattiin sekä Android-puhelimella että iPhonella ja molemmissa sovellus toimi moitteettomasti. Hyvän sovelluksen myötä kamera osoittautui helppokäyttöiseksi ja miellyttäväksi kokonaisuudeksi.

Ricoh Theta S:n hallintapainikkeet
Kameran olennaisimmat hallintanäppäimet näkyvät tässä – vasemmalla näkyy musta näppäin kuvien ottamista varten ja hopeisessa reunuksessa puolestaan on rivissä virtanäppäin, WiFi-yhteyden näppäin sekä video- ja valokuvaustilojen vaihtonäppäin.

Theta S:n kuvanlaatu on valokuvien osalta aivan asiallinen ja onnistuu välittämään katsojalle mukavasti läsnäolon tuntua. Kahden linssin kuvat yhdistyvät erittäin siististi toisiinsa eikä kuvaan jää yhdistämisestä aiheutuvia häiriöitä. Yleisesti ottaen kuvat ovat kohtuullisen teräviä, ehkäpä silmämääräisesti arvioiden perustason kännykkäkameran tasoisia, mutta usein kuvaan jää ilmeisesti objektiivien reunakohdille hiukan pehmeämpi alue, jonka kyllä erottaa suurennettua kuvaa tietokoneen ruudulla tarkasteltaessa. Kännykän näytöltä ja pienemmästä ikkunasta katsottaessa nämä puutteet eivät onneksi erotu kovin selkeästi. Valotus onnistuu kuvissa yleensä varsin hyvin – Theta S pyrkii säätämään kuvia ehkäpä hiukan varovaisesti tummempaan päin, mutta tämä varmistaa, ettei myöskään pahoja “puhkipalamisia” otoksissa yleensä ole. Toki käyttäjä voi myös itse jälkikäsitellä kuvia haluamallaan kuvankäsittelyohjelmalla – perussäädöt ovat mahdollisia myös 360-kuville, mutta kuvan rajaaminen ei kuvan luonteen takia kuvankäsittelyllä tietenkään oikein onnistu.

Videoiden osalta Theta S kärsii matalasta resoluutiostaan – FullHD-tarkkuuden videotallennus on tavallisissa kotivideokameroissa aivan riittävää, mutta 360-asteinen videokuva on paljon hankalampi tapaus, kun samasta kuvasta pitäisi riittää pikseleitä koko ympäröivän todellisuuden taltiointiin. Käytännössä videot tallentuvat sulavaliikkeisinä, mutta osoittautuvat 360-tilassa katseltaessa varsin epätarkoiksi. Mikäli videot ovat siis tärkeä kameran käyttökohde, niin kannattaa tutustua myös 4K-tarkkuudella videota tallentaviin 360-kameroihin – myös Ricoh on ilmoittanut tällaista kehittävänsä ja valmistajan julkaisemien tietojen mukaan 4K-versio Thetasta olisi tulossa myöhemmin vuoden 2017 aikana.

Ricoh Theta S:n liitännät
Laitteen sisäänrakennettu akku ladataan MicroUSB-liitännän kautta ja viereinen MicroHDMI puolestaan mahdollistaa videokuvan ohjaamisen ulkoisiin laitteisiin.

360-valokuvaajan pätevä kaveri

Ricoh Theta S osoittautui kokeilussani nimenomaan valokuvien osalta päteväksi laitteeksi ja kuvien ottaminen oli mielekästä puuhaa niin käytettävyyden kuin lopputuloksen laadunkin kannalta. Videoiden osalta jäin kaipaamaan suurempaa resoluutiota, mutta tällaisenaankin laatu riittää tunnelmapalojen taltiointiin liikkuvan kuvan muodossa. Varsinkin tavallisten kotikäyttäjien näkökulmasta Theta tarjoaa uusia ja hauskoja oivalluksia, kun kerralla voi kuvata kaikkea, mitä ympärillä näkyy. Toki edistyneemmät käyttäjät saattavat myös innostua mahdollisuudesta lähettää 360-videokuvaa suorana lähetyksenä sopivien oheislaitteiden avustamana – Thetan pohjasta kun löytyy tähän tarvittava micro-HDMI-liitäntä kuvan ulostuloa varten.

Ricoh Theta S-kameran testikäyttöömme lainasi Focus Nordic.