Iso ääni pienestä kiekosta: B&O Beoplay A1 -bluetooth-kaiutin

Tanskalainen Bang & Olufsen on pitkän linjan hifivalmistaja, joka on tunnettu varsinkin hiukan hintavammista mutta laadukkaista äänentoistolaitteista. Vaikka tasokkaan hifin markkinat eivät ole tyystin hävinneet, niin ajat ovat kuitenkin sen verran muuttuneet, että B&O:kin on päättänyt laajentaa tuoteryhmiään suurempia yleisömassoja kosiskelevaan suuntaan. Ja mikäpä olisikaan trendikkäämpi valinta kuin bluetooth-kaiuttimet? Näitä enemmän tai vähemmän mukana kuljetettavia kaiuttimia on B&O:n mallistossa jo useampiakin versioita, mutta tällä kertaa tutustumme Tekniikkaparkissa malleista pienimpään eli Beoplay A1:een.

Bang & Olufsenille tyypillinen selkeäpiirteinen ja minimalistinen design on läsnä tässä Cecilie Manzin suunnittelemassa laitteessa, sillä pelkistettyyn kiekon muotoiseen alumiinikoteloon pakattu kaiutin on rakenteellisesti jämäkkä ja kestävän tuntuinen. Teknisiä tietoja lukiessa huomion herättää tieto äänentoistoon vaikuttavista komponenteista: valmistajan mukaan pienehköön 600 gramman painoiseen koteloon on saatu tungettua 2-tiekaiutinjärjestelmä sekä kaksi kappaletta 30 watin vahvistimia. Myös taajuusvaste on ilmoitettu kotelon kokoon ja 3,5″ bassoelementtiin nähden varsin kunnianhimoisesti: 60 – 24000 Hz.

Soundit ovat muikeita, mutta käytettävyydestä ropisee moitteita

Jo ensikuuntelusta alkaen Beoplay A1 onnistuu kuitenkin hämmästyttämään testaajaa: tuo 60 hertsistä alkava bassotoisto ei vaikutakaan aivan tuulesta temmaltulta, sillä tämä pieni kaiutin soi varsin vaivattomasti ja ilmavasti. Diskattitoistossa on todellakin hifimäistä hienostuneisuutta ja matalat taajuudet jyräävät mainiolla auktoriteetilla. Näiden molempien yhdistyminen samaan kaiuttimeen on kannettavien bluetooth-kaiuttimien kohdalla sangen harvinaista, joten Bang & Olufsenille täytyy antaa tunnustusta hyvällä maulla viritellystä soundimaailmasta. Varsinkin pop- ja rockmusiikin äärellä Beoplay A1 tuntuu olevan kuin kotonaan: esimerkiksi Led Zeppelin-klassikko Whole Lotta Loven alussa bassokuviot potkivat mallikkaasti eikä vaikkapa Lady Gagan poprallitkaan jää Beoplayn käsittelyssä vaisuiksi. Epäilemättä myös muista musiikkigenreistä nauttivat saavat A1:stä kelpo reissukaiuttimen.

Vaikka soundit ovat muikeita, niin pieniä moitteitakin Beoplay A1:lle täytyy latoa, ja nämä murinan aiheet löytyvät enemmältikin käytettävyyden puolelta ja tarkalleen ottaen laitteen lähes näkymättömistä näppäimistä. Sinänsä mukavan näköinen design on päässyt jyräämään käytettävyyden yli, sillä kaikki hallintanäppäimet äänenvoimakkuutta ja virtakytkintä myöten on toteutettu laitteen kylkeen upotetuilla varsin tunnottomilla painikkeille, jotka on kaiken lisäksi merkitty tässä väriversiossa vaaleanharmailla symboleilla tummanharmaata taustaa vasten. Varsinkin iltahämärässä tätä kaiutinkiekkoa pitää pyöritellä tovi kädessä, ennenkuin edes virtapainike löytyy. Toinen epämukavuus korjaantuu varmasti ajan mittaan, sillä uudenmalliseen USB-C-latausliittimeen sopivia kaapeleita ja latureita ei vielä tässä vaiheessa pyöri nurkissa kovin paljoa, mutta toki tämä Micro-USB:tä kätevämpi liitintyyppi yleistyy kodeissa sitä mukaa, kun kännykkäsukupolvet uudistuvat ja alkavat myös kaivata USB-C-latureita. Beoplayn mukana toimitetaan kyllä yksi USB-C-välijohto, mutta varapiuhat joutuu toki hankkimaan erikseen.


Etsi kuvasta virtanäppäin. Juu, siinähän se on keskellä kuvaa! Haaleasti merkityt ohjausnäppäimet ovat Beoplay A1:n suurin käytettävyyshaaste.

 

Liitettävyys on kunnossa – A1:een voi kytkeä ulkoisen äänilähteen 3,5 mm stereoplugilla ja akku latautuu pikkuhiljaa yleistyvällä USB-C-liitännällä.

B&O Beoplay A1:n akkukesto vaikuttaa tavallisessa arjen käytössä vähintäänkin riittävältä. Valmistaja lupaa A1:n 2200mAh litium-ioniakulle 24 tunnin toistoajan kohtuullisia äänenvoimakkuuksia käytettäessä, mutta luonnollisesti suuremmat äänenvoimakkuudet pudottavat toistoaikaa – yhtä kaikki, satunnaisessa kuuntelussa akku jaksaa useamman päivän ajan. Kaiutinpuhelutoiminto vaikuttaa sekin toimivalta, sillä testipuheluiden aikana puhe toistui selkeästi ja vastapuolen soittajat eivät äänenlaadullisesti kuulleet mainittavaa eroa puhelimen oman mikrofonin ja Beoplayn välillä. Android- ja iOS-laitteisiin voi lisäksi asentaa hallintasovelluksen, jolla B&O:n äänentoistoa pääsee hienosäätämään persoonallisen nelikenttätyyppisen taajuuskorjaimen kautta.

Vaikuttava kaiutin reissaajalle

Bang & Olufsen Beoplay A1 on kokonaisuudessaan varsin vaikuttava matkakaiutin, joka yhdistää hyvän akkukeston sekä erittäin miellyttävän ja tasapainoisen äänenlaadun. Nämä hyvät puolet paikkaavat pieniä käytettävyyden puutteita ja kokonaisuus jää vahvasti positiivisen puolelle. Beoplay A1 on keskimääräistä bluetooth-kaiutinta kalliimpi, mutta rahalle saa soundin puolesta hyvää vastinetta.

Kaiutin on kokoisekseen varsin painava ja ulkokuori sen verran hienostuneen näköinen, että ensin hiukan epäilyttää altistaa laitetta reissaamisen aiheuttamille kolhuille ja muulle rasitukselle, mutta käytännön kokeilujen kautta Beoplay A1 lunasti kyllä paikkansa läppärilaukun sivutaskusta – hyvälaatuista ääntä ei juurikaan tämän pienempään pakettiin saa tungettua, ja jo pelkästään siinä on hyvä peruste ottaa A1 mukaan.