Samsung Gear 360 (2017) – testissä alelaariin päätynyt 360-kamera

Ensiksi uudet teknologiset ratkaisut hämmästyttävät, sitten innostavat – ja sen jälkeen nähdään, tuliko uutuus jäädäkseen vai pitääkö vielä palata piirustuspöydän äärelle. 360-kuvien ja -videoiden kohdalla taidetaan olla juuri nyt tuossa taitekohdassa – laitteita on ollut jo hyvän aikaa markkinoilla, hinnat ovat laskeneet tavallisen käyttäjän saavutettavalle tasolle ja kuvia pystyy jo varsin vaivattomasti jakamaan vaikkapa nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Mutta onko uudenlaisesta digikuvaamisesta tullut koko kansan hupia? Tyhjentävää vastausta tähän ei Tekniikkaparkistakaan löydy, mutta jotain päätelmiä voidaan tehdä siitä, että yksi suosituimmista 360-kameroista ei ole sitten vuoden 2017 julkaisun saanut seuraajakseen uutta versiota, vaan tällä kertaa testissä oleva Samsung Gear 360 (2017) -kamera päätyi ostoskoriin alle 150 euron tarjoushinnalla. Laite ei ole tulikuuma uutuus, mutta kyseessä on silti varsin tyypillinen lajinsa edustaja, joten Gear 360-kameraan tutustumalla saadaan hyvä käsitys kuluttajalaatuisen 360-kuvaamisen nykytilasta.

Samsung Gear 360:n kakkosversio kätkee sisäänsä kaksi kappaletta 8,4 megapikselin kuvakennoja, F2.2-valovoimaiset optiikat sekä 1160 mAh akun. Lataaminen tapahtuu moderniin tapaan USB-C-liitännällä ja kuvat tallentuvat micro-SD-muistikortille. Kun kamerasta löytyy kolmen ohjausnäppäimen lisäksi pieni PMOLED-näyttö ja pohjasta standardinmukainen jalustakierre, niin ominaisuudet kuulostavat varsin hyviltä. Aiemmin Tekniikkaparkissa testattu Ricoh Theta S kykeni FullHD-videotallennukseen, mutta Gear 360 nokittaa 4K-tarkkuuden videoilla, joka tosin sekään ei 360-kuvauksen maailmassa ole mahdottoman paljon – pohditaan tätä asiaa lisää näytekuvien yhteydessä.

Katsotaan ensin, mitä myyntipakkauksesta löytyy ja miten kamera toimii – tässä unboxing-video:

Eräs erikoisuus – tai oikeastaan rajoite Gear 360:ssä on yhteensopivuus: kamera toimii vain muutamien Samsung- ja Apple-puhelinten kanssa. Hiukan erikoista siis on, että Androidiin vahvasti tukeutuva Samsung tukee tässä tapauksessa mieluummin eri ekosysteemin iOS-laitteita kuin muita Android-älypuhelimia. Testissä käytimme Gearia Samsung Galaxy S7-puhelimen kanssa, joka sopikin vallan mainiosti kameran kaveriksi. Käytännön toimivuus on hyvää ja helppoa – kameran tila on kätevää tarkistaa laitteen omalta näytöltä ja yhteys älypuhelimen kanssa toimi WiFi-Directin välityksellä vakaasti ja vauhdikkaasti. Gear 360 toimii tarvittaessa myös ilman älypuhelinyhteyttä, jolloin kuvat napataan näytön yläpuolella olevaa nappia painamalla, ja bonuksena oma käsi on aina merkittävässä roolissa kuvissa – kameran kiinnittäminen jalustaan on siis 360-kuvien estetiikan kannalta suositeltavaa. Kamera osaa jättää itsensä ja pienen monopod-jalustan pois kuvista, joten kameraa voi nostaa pienen jalustan varassa oman pään yläpuolelle paremman kuvakulman saavuttamiseksi.

Kuvanlaatu elävöittää muistoja, mutta ei häikäise silmiä

Tässä näytekuva aurinkoisena kevättalven päivänä napattuna ja Kuula.co -palvelun kautta jaettuna:

Kuvaa voisi luonnehtia perinteisen valokuvan mittapuin hiukan pehmeäksi ja kohisevaksi, joskin sangen osuvasti valottuneeksi. Valotuksen osuminen kohdilleen ei ole ihan läpihuutojuttu, kun samassa kuvassa pitää äärimmäisessä tilanteessa huomioida niin valon kuin varjonkin puoli – toinen suunta taltioituu vastavaloon ja toinen taas auringon myötäisemmällä puolella. Taivaalla erottuu jonkin verran kohinaa, joka on yllättävää näinkin kirkkaana päivänä. Kuvat vievät kuitenkin hienosti takaisin kuvanottohetkeen ja -paikkaan, joten siinä mielessä Gearin suoritus on aivan kelvollinen: 360-kuvassa on niin paljon nähtävää, ettei huomio ensimmäisenä keskity pikselitason kuva-analyysiin. Valon vähentyessä kuvanlaatu putoaa. Hämärästi valaistuissa sisätiloissa kamera tuntuu olevan jo vaikean paikan edessä ja nopeat liikkeetkään eivät hämärässä “pysähdy”, vaan kuviin jää silminnähden liike-epäterävyyttä. Parantamisen varaa tuleville laitesukupolville siis jää.

Seuraavaksi 4K-tarkkuudella kuvattu ja Gear 360 Action Director-sovelluksella käsitelty videonäyte:

Viimeistään videon äärellä tulee selväksi, että edes 4K ei takaa kristallinkirkasta kuvanlaatua: kohtuullisen suuri kuvan tarkkuus hajoaa koko ympäröivän maailman tallentamiseen, jolloin yhteen suuntaan kerrallaan katsottaessa yksityiskohtien puuttuminen on aivan selvä juttu. FullHD-tarkkuus ei Ricoh Thetassa videoinnin osalta riittänyt oikein mihinkään, mutta Samsungin 4K-video on jo siedettävän näköistä, vaikkei vielä erityisen tarkkaa tämäkään.

Mitä laajemmaksi kuvaa tai videota katseluvaiheessa zoomaa, sitä paremmalta lopputulos näyttää. Tarkkuuden puutteet sietää ja ymmärtää, kun ottaa huomioon sekä kuvan taltioinnin haastavan lähtöasetelman, että toisaalta laitteen hintaluokan. Perusasiat ovat kuitenkin Samsungissa kunnossa: valotus osuu lähes aina kohdilleen, ääni taltioituu kohtuullisen hyvälaatuisena ja käyttäjää ei suotta vaivata yksityiskohtaisilla asetuksilla kuvaushetkellä. Kahden linssin ottamien kuvien yhdistäminenkin onnistuu hyvin, vaikka tarkkasilmäinen kykeneekin tuon rajakohdan kuvista löytämään. Tähän liittyen huomionarvoista on se, että Samsung Gear ei tee kuvien yhdistämistä valmiiksi asti kamerassa itsessään, vaan temppu tapahtuu vasta mobiilisovelluksessa tai Action Director -työpöytäsovelluksessa – suoraan muistikortilta kopioidut kuvat pitää siis valmistella ennen nettijulkaisua.

Uudenlainen kuvaamistapa on tehty helpoksi

Samsung Gear 360 on hyvä ja mietitynoloinen kokonaisuus: itse kamera on helppokäyttöinen ja laatuvaikutelmaltaan asiallinen. Lisäksi käyttäjälle tarjotaan kokonainen 360-kuvien ja videoiden tuotantoketju: mobiilisovellus kykenee kasaamaan kuvat julkaisuvalmiiksi ja videoiden käsittelyyn tarjotaan Action Director -työpöytäsovellus. Uuteen kuvaamisen konseptiin totuttelu ottaa aikansa – tavalliseen digikuvaamiseen tottuneen pitää tämän tästä muistuttaa itseään siitä, että kameran suuntausta ei oikeastaan tarvise edes miettiä – kunhan kamera on edes osapuilleen vaakasuorassa ja valoisuus on riittävää, niin 360-kuvista tulee onnistuneita yhdellä napinpainalluksella.

Käyttäjä joutuu kuitenkin hyväksymään sen olennaisen eron, että kuvista ei erotu yksityiskohtia läheskään siihen malliin kuin tavallisella kameralla napatuista muistoista – todennäköisesti kameran ohjaamiseen käytettävällä älypuhelimella saa huomattavasti tarkempia ja tasapainoisempia kuvia, jos kuvien 360-asteisuus jätetään huomioimatta. Tasapuolisuuden nimissä täytyy toki huomioida, että Gear 360:n kaltainen kamera on taas kännykkäkameraan verrattuna aivan ylivoimainen laajoja panoraama-tyyppisiä tilanteita taltioidessa, sillä koko ympäröivä maisema tallentuu Gearilla muistikortille saman tien, kun taas kännykän “pyyhkäisypanoraamaa” tallentaessa kuvaaja pyörii hyvän tovin kännykkä kädessä ympäri, eikä siltikään kuvaan tallennu yhtä paljoa kameran ylä- ja alapuolista näkymää.

Samsung Gear 360 (2017) on suositeltava hankinta, mikäli 360-asteinen kuvaaminen kiinnostaa ja itseään haluaa haastaa uudenlaisen valo- ja videokuvausajattelun äärelle. Toinen edellytys on tietysti myös yhteensopivan älypuhelimen omistaminen tai hankintalistalle lisääminen, sillä läheskään kaikki kännykät eivät tuettujen laitteiden listalta löydy. Gearin vahvuus on juuri siinä, että varsinkin nykytilassa laitteen hinta on laskenut siinä määrin järkeväksi, että hankintakynnys ei ole enää tolkuttoman korkealla. Gear 360 on tavallaan 360-kuvauksen vastine tavallisille edullisille pokkarikameroille: kuvanlaatu ei ole ihan viimeisen päälle, mutta käytettävyys on helppoa ja laite saattaa toimia jopa ponnahduslautana ja innostajana entistä monipuolisemman digikuvausmaailman äärelle.