Savikiekkoneula levysoittimeen – näin 2010-luvun elektroniikan saa yhteensopivaksi 1950-luvun tallenteen kanssa

Nyt on retroilun aika! Tekniikkaparkin studiolla on jo jonkin aikaa ollut käytössä varsin yleinen Audio-Technica AT-LP120 -vinyylisoitin, ja toisaalta hyllyn kulmalla on soittoa odotellut myös kasa savikiekkoja – siis niitä 78 kierrosta minuutissa pyöritettäviä sellakkalevyjä. Soitin on 2010-luvulta ja levyt 1950-luvulta, joten jonkinasteinen kuilu näiden aikakausien välissä väistämättä on. AT-LP120 on sikäli kiitollinen kohde tälle projektille, että soittimesta löytyy myös 78 rpm-nopeus, kun 33- ja 45-nopeudenvalintanäppäimet painaa yhtä aikaa pohjaan – ainoa puuttuva palanen on siis savikiekon uraan sopiva neula.

Vinyylisoittimen tavallista neulaa ei savikiekkojen soitteluun pidä käyttää, sillä vinyylilevyneula ei sovi kunnolla savikiekon uraan – tästä yhteensopimattomuudesta kärsii niin neula, levy kuin äänenlaatukin. Vanhojen mono-savikiekkojen toistoon löytyy onneksi neuloja ja varustesarjoja, joilla nostalgiset kuunteluhetket onnistuvat ongelmitta – tässä esimerkissä käytettävän Audio-Technican lisäksi myös ainakin Pro-Jectin soittimiin on tarjolla lisävarusteena savikiekkosarjaa, ja toki standardinmukaisella äänirasiakiinnityksellä varustettuihin levysoittimiin yhteensopivia äänirasian ja neulan sisältäviä paketteja on myynnissä myös.

Oheisella videolla näet, miten neulan vaihtaminen esimerkkilaitteeseen tapahtuu ja kuinka neulan vaihtamisen jälkeen tarkistetaan neulapainon ja anti-skatingin säädöt.