Winamp & lisäosat

WinampJatkamme kätevien ilmaisohjelmien esittelyä, tällä kertaa käsittelyssä on jo lähes klassikon asemaan noussut Winamp lisäosineen. Winampin kehitystyö alkoi jo vuonna 1997, jolloin Justin Frankel julkaisi ensimmäisen, varsin pelkistetyn version Winampista. Ohjelmisto osui kultasuoneen MP3-ääniformaatin nousun yhteydessä, ja Winamp nousikin erittäin suosituksi äänentoisto-ohjelmaksi Windows-ympäristössä. Nyt yli 10 vuoden jälkeen Winamp on edelleen voimissaan, vaikka rinnalle onkin noussut monia muitakin varteenotettavia toisto-ohjelmia.

Toki Winampiin on ilmestynyt vuosien saatossa monia uusia ominaisuuksia. Nykyisellään ohjelma osaa MP3-toiston lisäksi monien videoformaattienkin toiston. Lisäksi Library-osiosta löytyy paljon nettiradioita ja -televisiota katseltavaksi. USB-liitäntäisen mp3-soittimen havaitessaan Winamp  tarjoutuu myös toimimaan musiikinhallintaohjelmana kyseiselle laitteelle.

Eräs Winampin parhaista puolista on helppo laajennettavuus – netistä löytyy valtavat määrät lisäosia ja uusia ulkoasuja. Viereisessä kuvassa näkyvä “Classic” -ulkoasu edustaa sitä perinteistä tyyliä, jonka myötä ohjelmisto 90-luvulla tuli tunnetuksi. Ulkoasua tärkempi asia on kuitenkin toiminnallisuuteen vaikuttava lisäosa- eli plugin-valikoima. Tässä artikkelissa esitellään muutamia käteviä lisäpalikoita Winampia varten.

Stereo Tool

Stereo Tool on erittäin tehokas väline musiikin ja muun toistettavan äänen muokkaamiseen: tästä lisäosasta löytyy säätöjä hengästyttävän paljon, mutta onneksi mukana on myös valmiita esiasetuksia niille, jotka eivät halua perehtyä kompressorien ja limitterien toimintaperiaatteisiin. Stereo Toolin tarkoituksena on kompressoida ja käsitellä toistettavaa ääntä – käytännössä sen avulla pyritään tasalaatuisempaan äänentoistoon. Vaikutusta on hankalaa selittää lyhyesti, mutta otetaanpa tähän esimerkki: kuuntelet Winampilla nettiradiota, jossa on paljon äänenvoimakkuuden vaihteluita – yksi biisi soi lujempaa kuin toinen, ja puheet kuuluvat voimakkaammin kuin yksikään biisi. Stereo Toolin avulla nuo äänenvoimakkuuden vaihtelut voi tasata “lennossa” ilman lisäviiveitä, jolloin nettiradio soi koko ajan samalla voimakkuudella, eikä kuuntelijan tarvitse ruuvailla äänenvoimakkuussäädintä alituiseen. Samoin omalta tietokoneelta toistettavat äänitiedostot saavat tarvittaessa “tasoituskäsittelyn”.

Stereo Toolin kompressointilaatu on ilmaisohjelmien ehdotonta eliittiä, ja ohjelman kattavan asetusarsenaalin avulla voi säätää kompressoinnin mielensä mukaan lievemmäksi tai “hittiradiomaisen” hyökkääväksi. Rasittavaa voimakkuuden pumppaamista vai nykimistä ei kuulu käytännössä ollenkaan, vaan Stereo Tool litistää dynamiikan kasaan tyylikkäästi ja vähäeleisesti. Mikäli äänen prosessoinnille on tarvetta, kannattaa ehdottomasti tutustua Stereo Tool-lisäosaan.

Sitten hiukan ääniteknistä valistusta: tämänkaltaista kompressointia kannattaa käyttää vain silloin, kun lähdemateriaali on jo alun alkaen liian poukkoilevaa tai halutaan toistaa taustamusiikkia huomiota herättämättä. Silloin kun kuunnellaan hyvin äänitettyä musiikkia keskittyneesti, kaikki äänenprosessoinnit, mukaanlukien Stereo Tool, kannattaa kytkeä pois päältä – vasta sitten musiikki nousee kunnolla lentoon.

Lisätietoja: http://www.stereotool.com/

SqrSoft Advanced Crossfading

Tässäpä on plugin, jonka avulla Winamp alkaa soida kuin trendikäs yökerho tai radioasema – SqrSoft Advanced Crossfading lisää soittolistalta toistettavien biisien väliin tyylikkään ristihäivytyksen eli ns. crossfaden leikaten samalla hiljaiset hetket pois. Tällä lisäosalla saat kätevästi luotua tyylikkään ja tauottoman musiikkimaton vaikkapa bileisiin tai… no vaikka siivouspäiväksi!

Lisätietoja: http://www.sqrsoft.com.ar/

Pacemaker

Kuulostaako musiikki liian laiskalta? Laulaako Bee Geesin vokalisti liian korkealta? Tällä lisäosalla saa pakotettua musiikkia haluamiinsa raameihin – Pacemakerilla voi säätää toisistaan riippumatta kolmea asiaa – musiikin tempoa (tempo), transponointia (pitch) ja toistonopeutta (speed). Eli jos vaikkapa haluat opetella soittamaan kitaralla jotain kappaletta alkuperäisen biisin mukana, voit hidastaa kappaleen tempoa vaikuttamatta muuten biisin sisältöön. Jos taas tahtoisit laulaa biisin mukana, mutta biisi ei oikein osu omaan äänialaasi, voit transponoida kappaletta korkeammaksi tai matalammaksi samaan tyyliin kuin karaokelaitteillakin.

Lisätietoja: http://www.surina.net/pacemaker/

Nullsoft Shoutcast Source DSP

Shoutcast-äänistreamin lähettämiseen tarkoitettu ohjelma. Tarkempia ohjeita ja lisätietoja Tekniikkaparkin Shoutcast-artikkelista.

Visualization-pluginit

Winampille on tarjolla myös laaja valikoima ns. visualization-lisäosia, jotka piirtävät ruudulle grafiikkaa musiikin tahtiin. Käytännössä näiden palikoiden yhteensopivuus Windows Vistan kanssa on hiukan kyseenalainen, sillä ainakin Vista-testikoneella muutama koeasennus päättyi joko asennusvaiheen tiedosto-oikeusherjoihin tai viimeistään pluginia käynnistäessä tapahtuvaan kaatumiseen. Mikäli koneellasi on edelleen vanha kunnon Windows XP tai peräti vanhempi Windows-versio, voi näistä tehosteista nautiskella paljon helpommin. Silmäkarkki on vahvasti makuasia, joten kannattaa tutustua vaihtoehtoihin Winampin sivuilla: http://www.winamp.com/visualizations/