Windows 7 käyttötestissä

Windows 7 TyöpöytäWindows 7 on ollut jo jonkin aikaa arkikäytössä Tekniikkaparkin toimituksessa ja nyt katsotaan, miten elämä uuden käyttöjärjestelmän kanssa on alkanut sujumaan.

Päivitys Windows Vistasta Windows 7:aan tapahtui HP-merkkisessä testilaitteessa tietokoneen valmistajan toimittamalla päivityslevyllä. Päivityksen kimppuun päästiin vasta muutama viikko virallisen julkaisun jälkeen, sillä HP valmisti asennuslevyistä omat räätälöidyt versionsa, jotka kuriiri kiikutti ovelle asti. Periaatteessa päivitysprosessin pitäisi olla varsin yksinkertainen, mutta käytännössä tempaus vaati monenmoista pientä säätämistä, kuten esimerkiksi yhteensopimattomien ajurien ja ohjelmistojen poistamista ja uudelleenasentamista sekä tietojen varmuuskopioimista. Vistasta seiskaan päivittäessä saa varata puuhaan useampia tunteja aikaa, mikäli homman haluaa tehdä huolellisesti ja vanhaa dataa menettämättä.

Päivityksen jälkeen oli aika alkaa tutustua uuteen järjestelmään. Windows 7 on käyttäjän kannalta merkittävänoloinen hyppäys eteenpäin paristakin syystä: ensinnäkin, käyttöjärjestelmästä on korjattu monia Vistaan kuuluneita typeryyksiä ja toisekseen, tästä Windowsista ei enää löydy perinteistä tehtäväpalkkia, vaan käyttäjän on totuteltava seiskan uuteen versioon. Mitä tuohon tehtäväpalkkiin tulee, niin syvemmältä asetuksia tonkiessa löytyy kyllä sellainen vaihtoehto, joka muuttaa palkin vähän lähemmäksi vanhaa tyyliä, mutta täysin vanhankaltaiseksi sitä ei saa enää millään. Aluksi tämä muutos aiheutti harmistuksen murahduksia, sillä onhan tuohon vanhaan toteutukseen totuteltu jo Windows 95:n ajoista lähtien, mutta pidemmän päälle uudistuksen kanssa oppii elämään kitkatta ja seiskan tehtäväpalkki alkaa vaikuttaa jopa ketterältä ratkaisulta.

Joitakin muitakin pikkumuutoksia on Windowsin ulkoasuun ja käyttölogiikkaan tullut, mutta muutokset eivät ole menneet överiksi – niin XP- kuin Vista-käyttäjäkin pärjää Seiskan kanssa ongelmitta. Mitenkään erityisen näyttäväksi ei Windowsia voi vieläkään kehua, mutta kyllä käyttöliittymä on nyt jo vähän hiotumman oloinen kuin vaikkapa XP-aikoina.

Myös Windowsin konepellin alla on tehty joitakin positiivisia muutoksia, sillä käyttöjärjestelmäuutuus vaikuttaa päivästä toiseen kohtuullisen rivakalta ja vakaalta. Muutamien viikkojen koekäytön aikana Windows 7 ei ole ehtinyt kaatua kunnolla vielä kertaakaan, vaikka käyttöjärjestelmän keskeinen osa explorer.exe onkin jumiutunut pariin otteeseen – onneksi jumiutumisista on selvitty osion automaattisella uudelleenlatauksella ilman kokonaista tietokoneen uudelleenkäynnistystä. Ohjelmistojen yhteensopivuus on nykyään varsin hyvällä tolalla, sillä ainoa näkyvästi vastaan räpiköinyt peruskäyttäjän ohjelmisto on VLC Media Player, jolla oli ongelmia videokuvan skaalauksen kanssa. Tämä ongelma pitäisi kuitenkin korjautua VLC:n uusimpaan versioon päivittämällä.

Siellä sun täällä on jo kyllästymiseen asti toisteltu, että Windows 7 on sitä, mitä jo Vistan olisi pitänyt olla. Tässä asiassa on helppoa olla samaa mieltä, sillä seiska todellakin tuntuu toimivan vakaasti ja päällisin puolin loogisesti. Vielä jonkin aikaa kauppojen hyllyillä saattaa olla kolmellakin eri Windows-sukupolvella varustettuja koneita – miniläppäreissä XP, poistomalleissa Vista ja uutuusmalleissa Seiska. Miniläppäreissä XP:kin saattaa vielä puolustaa paikkaansa, mutta Vista-koneet kannattaa jättää suosiolla hyllyyn ja valita Windows 7:n sisältävä malli, sen verran paremmin ja mukavammin uutuuskäyttis toimii.

Välillä näytti jo siltä, että Windows on menossa suorinta tietä metsään ja kilpailijat kiilaavat molemmin puolin ohi, mutta Windows 7 tekee yllättävän onnistuneen korjausliikkeen ja asettaa samalla napakan haasteen asemiaan viime aikoina parannelleille OS X- ja Linux-käyttöjärjestelmille. Käyttöjärjestelmämarkkinoiden seuraava koitos taitaakin olla edessä keväällä 2010, kun Ubuntu julkaisee seuraavan merkittävästi päivittyvän versionsa – Linux-leiristäkin on silloin odotettavissa mielenkiintoinen ja raudanluja uutuus. Oli miten oli, Windows 7 tarjoaa nykykuosissaan varteenotettavan ja tutunoloisen vaihtoehdon tavalliselle kuluttajalle.