Audacity (äänenkäsittely)

Audacity

Äänenkäsittelystä on tullut viime vuosien aikana koko kansan huvia: joku haluaa julkaista podcastia, toinen haluaa taltioida vanhoja ainutlaatuisia äänitteitä C-kasetilta parempaan talteen ja kolmas tahtoo äänittää kellaribändillensä ensimmäisen demobiisin. Kaikkia näitä tilanteita yhdistää tarve kunnolliselle äänenkäsittelyohjelmalle. Audacity kelpaa kaikkiin näihin tarkoituksiin, sillä tämä avoimen lähdekoodin projekti on kasvanut vuosien saatossa varsin varteenotettavaksi äänityökaluksi. Digitaaliseen äänenkäsittelyyn tutustuvia kotikäyttäjiä miellyttää varmasti ilmaisuuden lisäksi se, että ohjelma on kokonaan suomenkielinen ja suht helppokäyttöinenkin. Toki ohjelmassa on tiettyjä rajoitteitakin: Audacitystä puuttuu kokonaan Windows Media (WMA) -tuki, joka mutkistaa esimerkiksi joidenkin digitaalisanelimien äänitysten käsittelyä, ja äänen tallennus onnistuu vain WAV-, OGG- tai MP3-formaateissa. Toinen aktiivikäytössä esiin tullut kauneusvirhe löytyy efektien ja plugin-tuen puolelta: osa Audacityn mukana tulevista efekteistä toimii hiukan laimeasti ja kaupallisten ohjelmien joukosta löytyy parempiakin efektitoimintoja.

Pienistä puutteistaan huolimatta Audacity on yllättävän monipuolinen ja kätevä ohjelma – ääniprojektiin voi kasata monia yhtäaikaisia stereoääniraitoja ilman ongelmia ja klippien leikkaaminen sujuu vauhdikkaasti.  Toki aktiiviset musiikinharrastajat tarvitsevat pidemmän päälle järeämpiä työkaluja, mutta tällä ohjelmalla kuka tahansa pääsee mukavasti alkuun, ja useimmat tietokoneenkäyttäjät eivät monimutkaisempaa ohjelmaa kaipaakaan. Audacity on hatunnoston arvoinen open source-projekti, joka on osoittautunut erittäin hyödylliseksi ja käyttökelpoiseksi ohjelmaksi. Muutkin ovat näköjään tämän huomanneet, sillä Audacity valittiin Linux Journal-lehden lukijaäänestyksessä mieluisimmaksi äänityökaluksi.

Lue myös Tekniikkaparkin artikkeliosiosta löytyvä Audacity-pikaohje!

Ohjelman kotisivut: http://audacity.sourceforge.net
Hinta:
Ilmainen
Käyttöjärjestelmät: Windows 98/ME/2000/XP/Vista, Mac OS X, Linux
Lyhyesti: Audacity on ilmainen äänenkäsittelyohjelma, jolla voi tehdä kaikki yleisimmät äänenkäsittelyyn liittyvät toimenpiteet nopeasti ja suoraviivaisesti.