Pikakokeessa Windows 7

win7 logoWindows Vista ei loppujen lopuksi osoittautunutkaan niin suureksi menestykseksi, kuin Microsoft olisi odottanut, joten jotain täytyi tehdä ja nopeasti. Tilannetta pyrkii pelastamaan Vistan seuraaja Windows 7, joka tuokin tullessaan niin teknisiä kuin ulkoasullisiakin muutoksia. Tämänhetkisen tiedon mukaan Windows 7:aa odotetaan kauppoihin lokakuussa 2009, mutta asiasta kiinnostuneet voivat ladata Microsoftilta uutuuskäyttöjärjestelmän RC-ennakkoversion ilmaiseksi jo nyt – tämä kokeiluversio tosin lakkaa toimimasta vajaan vuoden kuluttua, jonka jälkeen pitää joko ostaa virallinen Windows 7 tai palata vanhaan käyttöjärjestelmään.

Ensivaikutelma Windows 7:sta on vanhaan XP:hen tottuneen silmissä hiukan sekava – alareunan tehtäväpalkki on aivan erilainen kuin ennen, ja viimeistään nyt pitäisi alkaa totuttelemaan myös uudenlaiseen Käynnistä-valikkoon. Käynnissä olevat ohjelmat ilmestyvät tehtäväpalkkiin pelkkinä suurina kuvakkeina ja ikkunan otsikkoteksti ilmestyy näkyville vasta hiiren ollessa kuvakkeen päällä. Onneksi sentään pienennä, suurenna ja sulje -painikkeet ikkunoiden oikeassa ylänurkassa toimivat tutulla tavalla.

Windows 7 Työpöytä

Myös ohjelmistovalikoimassa on tapahtunut uudistuksia. Esimerkiksi wanha tuttu Paint on muuttanut ulkoasuaan totaalisesti – ehkäpä tässä haetaan yhtenäistä tyyliä uudempien Office-sovellusten kanssa. Käytännössä kaikki tutut ohjelmat – kuten ääninauhuri, WordPad, laskin ja jopa pasianssi – ovat käyneet läpi totaalisen kasvojenkohotuksen muun käyttöjärjestelmän mukana. Totuttelemista uuteen on siis edessä, mutta onpahan ainakin ulkoasun yhtenäisyys kunnossa läpi koko käyttöjärjestelmän.

Windows 7 Paint

Windows 7 vaikuttaa ensikokemusten perusteella varsin ripeätoimiselta ja moderninnäköiseltä käyttöjärjestelmältä. Epäilemättä Microsoft on myös saanut aikaiseksi parannuksia tietoturvapuolelle, joten siinäkin mielessä kehitysaskelia on havaittavissa. Rankan uusiutumisen seurauksena on toisaalta osittain menetetty eräs Windowsin tärkeimmistä kilpailuvalteista: tuttu ja turvallinen käyttöliittymä. Vanhempiin Windowseihin tottuneet joutuvat väistämättä opettelemaan uusia toimintatapoja ja uudenlaisten ohjelmistojen käyttöä, mikä ei välttämättä ole kaikille käyttäjille mieluisaa puuhaa.

On aika hankalaa ennustaa Windows 7:n tulevaisuutta tässä vaiheessa. Seiskan myynti saattaa takerrella samasta syystä kuin Vistankin – vanha Windows XP on edelleen riittävän hyvä useimmille käyttäjille. Toisena uhkakuvana ilmassa leijuu myös Linux: jos kerran käyttäjä joutuu joka tapauksessa opettelemaan uusille tavoille, Linuxiin vaihtaminen saattaa olla houkutteleva vaihtoehto. Aiemmin Tekniikkaparkissa esitelty Ubuntu 9.04 heittääkin tässä tilanteessa ilmaan kovan haasteen – Ubuntu alkaa olla jo kovastikin työpöytäkelpoinen käyttöjärjestelmä. Kortin kääntöpuolella on kuitenkin se fakta, että Windows kehittyy koko ajan siinä missä kilpailijansakin – eräs kaverini totesi Windows 7RC:stä, että seiskaversio on nyt sellainen, mikä jo Vistan olisi pitänyt olla. Hyvä pointti.

Tekniikkaparkin pikakokeen perusteella Windows 7 on lupaavanoloinen ja ripeästi toimiva käyttöjärjestelmä, joka sopii niin kotiin kuin työhönkin. Windows 7:lla on puolellaan myös Windowsin pitkät perinteet viihdepuolella – mitä todennäköisimmin valtaosa PC-peleistä julkaistaan jatkossakin Windowsille ja nimenomaan Win7-yhteensopivina. Tekniikkaparkki jääkin mielenkiinnolla odottamaan lokakuussa tapahtuvaa virallista julkaisua ja sen jälkeisiä tapahtumia.