Voddler-videopalvelu

Spotify on kerännyt huimasti suosiota musiikkipalvelullaan ja syykin on ilmeinen: käyttäjä pääsee laajan musiikkikokoelman äärelle, kunhan sietää ajoittaisia mainoskatkoja. Nyt Voddler yrittää tehdä samaa temppua videosisällöille: Voddler on ilmainen videopalvelu, josta voi katsoa jo tässä vaiheessa varsin monipuolista sisältöä, pääasiassa elokuvia ja TV-sarjoja. Toki palvelun on jostain hankittava rahoituksensa, ja sitä puolta palvelee jokaisen elokuvan alussa näytettävä pakollinen mainos, joka on katsottava koko ruudun tilassa eikä sitä voi kelata yli. Elokuvan toiston väliaikainen keskeyttäminen tuo ruutuun pysäytyskuvan sijaan mainoksen. Käyttäjän kannalta on positiivista, että itse ohjelmaa tai elokuvaa ei kuitenkaan keskeytetä mainoksilla – leffa saa pyöriä alusta loppuun kaikessa rauhassa. Mainosten lisäksi palvelulla on toinenkin rahanhankintatapa – uusimpien elokuvien katsominen maksaa muutaman euron. Maksullisten elokuvien hinta näyttää pyörivän pääosin 3-4 euron tuntumassa, joka kuulostaa varsin kohtuulliselta hinnalta.

Käytännössä Voddlerin käyttö vaatii rekisteröitymisen ja asiakasohjelman imuroinnin. Voddler Player-ohjelma huolehtii videokuvan näyttämisestä, mutta katsottavat sisällöt valitaan nettiselaimen kautta osoitteessa voddler.com. Kokonaisuus toimii hyvin ja käyttökokemus on yllättävänkin positiivinen – leffojen selaaminen on helppoa genreittäin jaoteltujen ja kansikuvan sisältävien listausten kautta ja monista elokuvista on täysversion lisäksi katsottavissa myös esittelypätkä eli traileri.


Mieleinen elokuva valitaan katsottavaksi nettiselaimen avulla, jonka jälkeen käynnistyy itse videosisällön esittävä Voddler Player-ohjelma.

Voddlerin verkkosivujen mukaan palvelun käyttöön tarvitaan vähintään 3,5 megan nettiyhteys, joten mokkuloilla tai hitaimmilla laajakaistayhteyksillä on luvassa suuria ongelmia videotoiston suhteen, jos videot ylipäänsä käynnistyvät. Kun nettikaistaa on riittävästi käytössä, Voddler toimii sujuvan moitteettomasti. Koekäytön aikana videot toistuivat ongelmitta alusta loppuun asti eikä kuvassa tai äänessä ilmennyt pätkimistä. Huomionarvoista on se, että Voddlerin mukana koneelle asentuu myös VoddlerNet-sovellus, joka hoitaa videosisällön liikuttelun niin sisään- kuin ulospäinkin sekä käyttää maksimissaan 13 gigaa tietokoneen levytilaa videosisältöjen säilömiseen. Voddler toimiikin eräänlaisena vertaisverkko-tyyppisenä järjestelmänä jossa käyttäjät lataavat tiedonpalasia keskuspalvelinten lisäksi myös toisiltaan, joten kannattaa varautua siihen, että tietoa liikkuu nettiyhteyden läpi muutenkin kuin pelkästään katsottavana olevan elokuvan osalta.

Leffavalikoima ei ainakaan tässä vaiheessa kata kaikkea mahdollista, mutta uskoisin, että kokoelmasta löytyy kriittisemmällekin katsojalle vähintään muutamia mieluisia elokuvia. Myönteistä on myös se, että valikoimaan on otettu joitakin TV-sarjojen jaksoja esimerkiksi laadukkaaksi tunnetun BBC-televisioyhtiön valikoimista.

Kokonaisuutena Voddler on erittäin mielenkiintoinen uusi palvelu, jolle on helppo ennustaa käyttäjämäärien huomattavaa kasvua ja Spotifyn kaltaista hypetystä. Voddler myös pitää sen minkä lupaa eikä kokeileminen maksa mitään, joten palveluun kannattaa tutustua lähemminkin.

Palvelun verkkosivut: http://www.voddler.com