Nokia C5 -matkapuhelin
Nykytrendit puhaltavat voimakkaasti kosketusnäyttöpuhelinten suuntaan, mutta pintakuohunnan alla myös perinteisemmän malliset Symbian-älypuhelimet voivat hyvin – tätä pyrkii todistelemaan esimerkiksi Nokian uusi edullisemman hintaluokan kännykkämalli Nokia C5.
Nokia C5:n päällimmäisiin ominaisuuksiin kuuluu Symbian S60 3rd edition / feature pack 2 -käyttöjärjestelmä, A-GPS:n vauhdittama ilmainen navigointipalvelu, 3,2 megapikselin kamera sekä perinteinen 3,5mm kuulokeliitäntä. Yhteyspuolelta löytyy 3G ja bluetooth, mutta WLAN-verkoissa ei tällä kapulalla roikuta. Ohjelmistopuolella noudatellaan hyvinkin pitkälti tuttua Symbian-kaavaa: jos aiemmat Nokia-älypuhelimet ovat toimineet mielestäsi kätevästi, ei C5:kaan tuota minkäänlaisia vaikeuksia. Joitakin pikkuparannuksia käytettävyydessä on tehty: viestit ja ennenkaikkea sähköpostitoiminnot ovat saaneet uutta ilmettä, kalenteri on nyt hiukan havainnollisempi kuin ennen ja puhelimen oma nettiselain vaikuttaa vanhempiin 3rd edition-malleihin verrattuna hiukan nopeammalta.
Puhelinkuulokkeen äänenlaatu on perushyvää tasoa eikä puheluiden vastapuoletkaan valitelleet kuuluvuutta. Kaiutinpuhelumoodi toimii muuten hyvin, mutta satunnaisesti homma lähtee sikäli väärille raiteille, että vastapuoli alkaa kuulla oman äänensä voimakkaana kaikuna, jolloin puhumisesta tulee hankalaa. Suurimman osan ajasta kaiutinpuhelutkin onnistuivat normaalisti. Soittoäänistä lähtee riittävästi meteliä ja värinähälytyskin toimii pontevasti – jopa siinä määrin, että puisella pöydällä värinähälytyksen pärinä peittää vaimeammat soittoäänet lähes kuulumattomiin. No, ainakaan puhelut eivät jää huomaamatta…
Kuoret eivät juurikaan narise – eikä käyttäjäkään
Päällisin puolin katsottuan Nokia C5 on kevyt ja napakan tuntuinen kokonaisuus. Laite ei natise ja ainoa vaimea hälyääni puhelinta ravistellessa on laitteen kyljessä oleva korttipaikan suojaluukku, joka helinästään huolimatta on ainakin tekstijakson aikana pysynyt kiinni moitteettomasti. Näyttö on pienessä puhelimessä luonnollisesti pienehkö ja katselukulmat ovat turhankin rajoittuneet, mutta näytön sisältö on kuitenkin normaaliin malliin luettavissa suoraan edestä katsottaessa. Erikoiskiitokset kohdistuvat C5:n näppäimistöön – luurin näppäintuntuma on omien kokemusteni mukaan kännyköiden terävintä kärkeä. Suuret ja selkeästi naksahtavat näppäimet tekevät tekstiviestien ja sähköpostien kirjoittelusta niin helppoa, kuin se nyt ylipäänsä voi numeronäppäimistöllä olla.
C5:n liitinpatteristo on sijoitettu yläreunaan. Vasemmalta oikealle: 3,5mm kuulokeliitin, micro-USB ja pieni latausliitin.
Nokia C5:n edullisen hankintahinnan huomioiden ominaisuusvalikoima vaikuttaa varsin mukavalta ja tällä kännykällä pystyy tekemään käytännössä lähestulkoon kaikki ne temput, joita keskiverto älypuhelimen käyttäjä keksii kaivata. Hyvän raudan päälle rakentuva kattava ohjelmistovalikoima mahdollistaa esimerkiksi ääneen luetut ajo-ohjeet sisältävän navigoinnin, FM- ja internetradioiden kuuntelun, uutisseurannan RSS-feedien avulla, useammankin sähköpostilaatikon käyttämisen ja monenmoiset ajanvietepelit. Osa toiminnoista on jo valmiina luurissa, ja osa taas on ladattavissa netistä puhelimeen. Yleisesti ottaen tuntuu siltä, että Symbian on pitkän kehityskulkunsa myötä saavuttanut C5:ssa kypsän vaiheen, jossa räikeät puutteet ja virheet on kitketty pois ja käyttö sujuu tasaisen varmaan tahtiin. Testikäytön aikana puhelin ei perustoimintoja käytettäessä kaatuillut kertaakaan ja ainoat boottauskerrat kirjattiin ylös Ovi Store-ohjelmistokaupan kanssa – satunnaiseen temppuiluun auttoi yleensä puhelimen virrattomana käyttäminen.
Poppia, kuvia ja navia hillityllä tyylillä
Multimediapuolella nähdään tasainen keskivertosuoritus ilman loistohetkiä. 3,2 megapikselin kamera suoriutuu satunnaisesta näppäilystä siedettävästi, mutta varsinkin hämärässä kuvanlaatu alkaa haparoida voimakkaan kohinan puolelle. Erona moniin aiempiin Nokian kännykkäkameroihin on pakollinen ja hiukan rasittavakin ”kameran räpsähdysääni”, joka raikaa voimakkaasti kaiuttimesta jopa äänetöntä profiilia käytettäessä. Musiikin kuuntelu luonnistuu sillä tutulla Symbian-soittimella, jonka johdannaisia on nähty kännyköissä jo useamman vuoden ajan. Taajuuskorjain löytyy kuten myös satunnaissoitto. Nokia C5:n kuulokelähtö on Kossin luureilla kuunnellen peruslaatua – soundi on melko innoton ja tasapaksu, mutta häiriöttömänä kuitenkin riittävän hyvä arkikäyttöön. Youtubenkin katselu onnistuu, kunhan RealPlayerin asetukset muistaa ensin ruuvailla kohdilleen.
C5:n takakuoren metallinen olemus vakuuttaa. Kamera taas suoriutuu ”ihan kiva” -tasolla: riittää satunnaiseen näppäiluun, mutta jättää tarkemmin kuvanlaatua tutkittaessa vähän kylmäksi.
Navigoinnista vielä muutama sananen, sillä se saattaa monille olla olennainenkin puhelimenvalintaperuste. Nokia C5:n ilmainen Ovi Maps-ääninavigointi toimii itse asiassa yllättävänkin hyvin ollakseen matkapuhelimen kylkiäispalvelu. Luuri pysyy kartalla aivan normaalin navigaattorin malliin ja ajo-ohjeetkin tulevat oikea-aikaisesti. Miinuspuolelle kirjataan navigaattorikäytön kannalta turhan pieni näyttö sekä konemainen, lausunnaltaan ja kieliasultaan hiukan kömpelö ääniopastus. Usein navigointia käyttäville suosittelisin edelleen erillistä navigaattoria, mutta satunnaisessa ajosuunnan etsimisessä ja varsinkin kaupungilla kävellen navigoidessa Nokia C5 on fiksu kaveri. Pienenä bonuksena havaitsin moniajon mukavuuden myös navigoinnin yhteydessä: taustalle voi laittaa hiljakseen soimaan musiikkia, jonka jälkeen voi käynnistää ääniopastetun navigoinnin musaa kuunnellen. Soittimen ja navigoinnin ääntä voi säätää toisistaan riippumatta, joten sopivan miksauksen saa aikaiseksi kokeilemalla. Seuraavaksi äänipiuhan voi kytkeä vaikkapa autostereoiden AUX-liittimeen ja antaa biisien raikua ilman, että ajo-ohjeet menisivät ohi korvien. Kätevää!
Arkinen järkivalinta
Nokia C5 on oiva osoitus siitä, että kosketusnäyttövetoisilla älypuhelinmarkkinoilla vaisuhkosti esiintynyt kännykkäjättiläinen on edelleen parhaimmillaan perinteisten ja kohtuuhintaisten puhelinten valmistajana. C5 toimii rivakasti ilman ärsyttäviä käyttöliittymän viiveitä ja luurista löytyy vahva kattaus olennaisia (ja toki myös vähemmän olennaisia) toimintoja. Puhumiseen ja tekstiviestittelyyn laite sopii oikein mainiosti ja kevyt nettikäyttökin luonnistuu, joten C5-mallia voisikin kutsua kaiken vauhdikkaan markkinahypen keskelle piiloutuneeksi järkivalinnaksi – puhelimen hinta-laatusuhde keräsikin positiivisia kommentteja Tekniikkaparkin toimituksessa. Tämä luuri ei juurikaan herätä ympäristön mielenkiintoa eikä siinä ole oikeastaan mitään ennenkuulumatonta tekniikkaa, mutta tasainen suoritus kääntyykin loppusuoralla voitoksi – Nokia C5 hoitaa oman tonttinsa asiallisesti ja sopii hyvin sellaiselle käyttäjälle, joka haluaa kevyen, mutta hiukan peruspuhelinta fiksumman kännykän taskuunsa.
Plussaa:
+ hyvä näppäimistö ja kirjoitustuntuma
+ monipuoliset ominaisuudet ja sen myötä myös hyvä hinta-laatusuhde
+ ilmainen navigointi
Miinusta:
+ katselukulmiltaan vaatimaton näyttö
+ kameran metelöinti ja kuvakohina
Lisätiedot: http://www.nokia.fi/tuotteet/kaikki-puhelimet/nokia-c5-00